Nový zástupce Diag Human vyzývá ČR: Pojďme se dohodnout

20.07.2011 18:24

Londýnská firma Aram Global, která vystupuje jako zástupce nového vedení firmy Diag Human, nabízí ČR "méně složité řešení sporu". Informoval o tom ve středu server Ekonom.cz.

Nový zástupce Diag Human vyzývá ČR: Pojďme se dohodnout

O co jde, podle něho není jasné. Vláda podle zjištění Ekonom.cz s firmou nechce jednat, dokud nepředloží plnou moc. O angažmá Aram Global ve sporu informovala některá média poté, co bývalý vlastník Diag Human Josef Šťáva prodal firmu "mezinárodnímu konsorciu investorů". Diag Human na státu vymáhá více než desetimiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou. 


Premiér Petr Nečas (ODS) ani ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na tiskové konferenci po jednání vlády informaci nepotvrdili. Kalousek připomenul, že kauzu řeší ministerstvo zdravotnictví, on sám se k tématu nechce vyjadřovat kvůli průběhu jednání a možnosti zneužití každé věty protistranou. Ujistil současně, že všechny příslušné orgány české exekutivy dělají vše v zájmů Česka. 

Dopis Nečasovi: Hledejme jiné řešení sporu

"Bez řádného prokázání plné moci pro společnost Aram Global jsou další jednání mezi ní a Českou republikou bezpředmětná," reagoval podle serveru Ekonom.cz ministr zdravotnictví Leoš Heger na dopis, v němž londýnská firma vládu na počátku června žádala o setkání. V dopise z 8. června, adresovaném premiéru Petru Nečasovi (ODS), ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), nabízí možnost přerušení právních kroků v Rakousku a ve Francii, kde České republice hrozí exekuce majetku, i blíže nespecifikovaná jiná řešení sporu, napsal server. 

"Společnost Aram může nabídnout řadu způsobů řešení daného problému mnohem méně složitými cestami a uvítá možnost tyto nápady prezentovat," napsal podle Ekonom.cz členům vlády Raja Visweswaran ze společnosti Aram Global. Jak konkrétně by řešení sporu mohlo vypadat, firma na dotaz serveru neupřesnila. Kontakt ministrů s Aram Global potvrdil již dříve Lidovým novinám Schwarzenberg. 

"Mohu potvrdit, že se na stát Aram Global obrátila. Vystupuje jako zprostředkovatel a velmi obecně řečeno se tato společnost na stát obrátila s výzvou k jednání," řekl nyní serveru Ekonom.cz ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris. 

Historie kauzy:

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…