Odběry krve za peníze jsou nebezpečné dárci i příjemci, míní lékaři

17.07.2011 18:57

Za peníze se krev darovat nemá, je to nebezpečné pro dárce i příjemce transfuzí. Shodují se o tom ministerstvo zdravotnictví i odborníci. Bývalý ředitel firmy Diag Human Josef Šťáva je ale názoru opačného, nezaplacením za odběr krve prý stát okrádá dárce.

Odběry krve za peníze jsou nebezpečné dárci i příjemci, míní lékaři

Šťáva v rozhovoru se svým známým režisérem Janem Kačerem tvrdí, že za darovanou krev by se platit mělo. Vyrábí se z ní totiž plazma, která je velice drahá.


„Jednou se mě zeptal: Jak můžete podporovat dobrovolné dárcovství krve, když stát okrádá ty lidi? A já mu říkám: To je přece samozřejmé, že dám zadarmo krev. Ale víte, kolik z litru krve udělám plazmy? ptal se Šťáva. Ta krev, kterou vy dáte zadarmo, z toho je výrobek tisíckrát dražší, vysvětlil mi," uvedl v rozhovoru pro MfD Kačer.

Psali jsme:
Kauza Diag Human v Rakousku: Nic se neděje, říká právník ministerstva
SERIÁL ke kauze DIAG HUMAN: Jak to všechno začalo 
SLEDUJEME kauzu Diag Human  

Lékaři jsou proti. Placené dárcovství je nebezpečné

S jeho názorem nesouhlasí lékaři ani ministerstvo zdravotnictví. Podle jejich slov dárcovství za peníze ohrožuje dárce i příjemce krve.

„Dobrovolné a bezpříspěvkové dárcovství je nejbezpečnější pro příjemce transfuzí. Bezpříspěvkový dárce není finančně motivován k odběru, tudíž nemá tendenci zamlčet důležitá fakta o svém zdravotním stavu, která zvyšují riziko poškození jak jeho samotného, tak i příjemce," míní předseda Společnosti pro transfuzní lékařství Vít Řeháček.

„V komerčních plazmaferetických centrech, která poskytují finanční úhradu při odběru (nazývá se například kompenzace ušlého času, kompenzace nepohodlí a podobně), je významně vyšší záchyt hepatitidy C než u dárců v nemocničních zařízeních transfuzní služby, kde se odebírají krev a krevní složky bezpříspěvkově," dokládá Řeháček.

Související:
Bývalý majitel Diag Human se diví. Proč dávají Češi krev zadarmo?
Nečas varoval: O kauze Diag Human pssst. Už ani slovo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

19:00 Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka po roce opět povýšil. Ve středu jej pre…