Ministerstvo varuje: Za podvod s nemocenskou vám může hrozit i vězení

12.10.2013 18:15

Ministerstvo práce a sociálních věcí varuje, že za podvody s nemocenskými dávkami hrozí i vězení. V poslední době počet podvodů roste. Pokud se soudu povede vinu prokázat, ukládá i několikaleté tresty.

Ministerstvo varuje: Za podvod s nemocenskou vám může hrozit i vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentky lékařské fakulty

„V současné době, zřejmě i kvůli ekonomické krizi, zaznamenáváme častější snahy o zneužívání nemocenských dávek. V některých případech se do podvodů zapojují i zaměstnavatelé a lékaři,“ říká ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Jedná se o trestný čin podvodu, padělání a pozměnění veřejné listiny.

Kontrolují se i zaměstnavatelé

Nejvíce podvodů je hlášeno v severních a východních Čechách a na severní Moravě. Ministerstvo ale dodává, že často je podvod odhalen dříve, než k němu dojde. Pracovníci ze Správy sociálního zabezpečení „detailně zkoumají případné nesrovnalosti ve výši deklarovaného příjmu, nástupu do zaměstnání například ve vysokém stupni těhotenství a provádějí kontrolu režimu dočasně práce neschopného pojištěnce. Též dělají pravidelné i mimořádné kontroly příslušných podkladů u zaměstnavatelů,“ uvádí se v tiskové zprávě.

V případě odhalení podvodu následuje podání trestního oznámení. „Soudy v případě prokázání viny ukládají i několikaleté tresty vězení,“ dodává Koníček s tím, že výše trestu se liší v závislosti na vzniklé škodě, způsobu provedení či míře aktivní účasti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…