Na Zlínsku vzniká petice proti snížení kvality a dostupnosti péče v nemocnicích

05.04.2018 16:15

Aféra kolem krajských nemocnic na Zlínsku a obav z možného omezování zdravotní péče má pokračování. V kraji totiž vzniká petice „bojující za nemocnice“, jejímž cílem má být „zabránění snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče v kraji“.

Na Zlínsku vzniká petice proti snížení kvality a dostupnosti péče v nemocnicích
Foto: Kroměřížská nemocnice
Popisek: Kroměřížská nemocnice.

Podle předsedy petičního výboru Zdeňka Mikela se aktuálně v rámci krajského zdravotnictví odehrávají „překotné změny“ a „nepromyšlené experimenty“. Ty mají být podle Mikela realizovány či připravovány vedením Zlínského kraje a mohou podle něj „reálně ohrozit kvalitu a dostupnost zdravotní péče“. Změny se podle Mikela odehrávají „autoritativně, nepromyšleně“ a „bez zjevné podpory krajského zastupitelstva a lékařských autorit“. „To považujeme za špatné a vysoce nebezpečné. Proto chceme dát občanům prostor, aby tento stav pomocí petice odmítli a vyzvali kompetentní osoby k jednoznačné nápravě,“ uvedl Mikel v tiskové zprávě.

„Chceme zamezit tomu, aby za kvalitní léčbou museli pacienti cestovat mimo Zlínský kraj. Chceme, aby se Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně stala v budoucnosti respektovanou nemocnicí fakultního typu a aby zůstala ve Zlíně,“ uvedl v tiskové zprávě další člen petičního výboru Jan Vodák. Petenti chtějí podle Vodáka zachovat „základní stavební kámen uspořádání krajského zdravotnictví prostřednictvím současné podoby okresních nemocnic v Uherském Hradišti, Kroměříži i Vsetíně“. Péči chtějí rovněž zachovat v jejím současném rozsahu a se současnou strukturou. 

Zlínský zastupitel za Soukromníky -  Michal Dvouletý, který sám podpořil petici, k tématu dodává: „Současné vedení kraje zbytečně bagatelizuje způsob řešení problémů krajského zdravotnictví. Více než rok v krajském zastupitelstvu usilujeme o to, aby změny v krajem zřizovaných nemocnicích probíhaly na základě kvalitní koncepce, která se opře o důsledné analýzy a bude projednána s odbornou i laickou veřejností. Nejen jako krajský zastupitel, ale především jako občan vnímám, jak riskantní je současné žonglování vedení kraje s kvalitou a dostupností zdravotní péče v našem kraji. Proto jsem se připojil k boji za nemocnice a podpořil tuto petici. Věřím, že přispěje k tomu, abychom začali k osudu všech čtyř nemocnic ve Zlínském kraji přistupovat s rozvahou a především se opírali o odbornou a kvalitní koncepci. Naší společnou prioritou by mělo být, abychom vytvořili takové podmínky, které umožní nemocnicím ve Zlínském kraji angažovat zkušené lékaře a zdravotní sestry, jež budou moci pracovat v moderních nemocnicích s kvalitním přístrojovým vybavením a poskytovat pacientům komfortní zdravotní péči.“ 

Nejistota kolem budoucího směřování a vývoje krajských nemocnic na Zlínsku panuje podle všeho již delší dobu. V posledních měsících ale, zdá se, vygradovala, a to v souvislosti s tím, jak zlínští zastupitelé a rovněž i zastupitelé některých měst reagovali na dokument, který na zastupitelstvu ve Zlíně předložil hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Dokument nazvaný „Základní směry řízení nemocnic založených Zlínským krajem pro období 2018–2020“ měl uspokojit požadavek zlínských zastupitelů na to, aby před jakýmikoliv strategickými změnami týkajícími se nemocnic na Zlínsku měli k dispozici strategickou koncepci dlouhodobého rozvoje. S požadavkem zlínských zastupitelů na to, aby Čunek dokument nechal vypracovat a předložil, přišel senátor za Slovácko a zlínský zastupitel Ivo Valenta.

Jenže u části zastupitelů, zejména z řad opozice, vzbudil Čunkem předložený dokument kritiku. Krajem a skrz média se rovněž začala šířit obava z možného omezování zdravotní péče v některých nemocnicích. Podle některých zastupitelů totiž Čunek dokument předložil příliš pozdě, takže se nestihl odborně projednat. Text rovněž neobsahoval odbornou oponenturu. Jedním z nejhlasitějších kritiků byl Ivo Valenta, který Čunkem předložený dokument otevřeně zkritizoval na stránkách ParlamentníchListů.cz.

Nejkonkrétnější podoby nabraly tyto obavy v Kroměříži. Tamní zastupitelé dokonce přijali usnesení, ve kterém od Čunka žádají přepracování celého dokumentu. Ozvaly se i skupina lékařů z místní nemocnice a dvě lékařská profesní sdružení: Česká lékařská komora a Sdružení praktických lékařů ČR.

Lékařům v dokumentu vadí možnost slučování některých primariátů, společný lůžkový fond a rovněž i soustředění odborné péče do krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Na druhé straně ale oceňují například společné nákupy léků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…