Bez koupání a bez plavek by to nebylo léto. Ale pozor na nepříjemnosti!

27.08.2015 0:00

Koupaliště, moře nebo rybník – se sluníčkem a dobrou společností si užijete koupání v zahraničí i u nás. Přesto nezapomínejte na to, že právě léto je období, kdy plní ordinace gynekologů ženy s nepříjemným zánětem nejčastěji. Abyste mohla strávit léto příjemněji, dejte přednost prevenci.

Bez koupání a bez plavek by to nebylo léto. Ale pozor na nepříjemnosti!
Foto: dodavatel TZ
Popisek: břicho

Vaginální zánět dokáže letní dovolenou pěkně znepříjemnit. I když se na prázdniny těšíme kvůli koupání a dobrotám, které si při slunění dopřejeme, mohou to být právě nejčastější příčiny vzniku nepříjemného zánětu.

Na co si dát pozor:

  • Pozor na to, kde a v čem se koupete

Nechceme vás nabádat k přehnané úzkostlivosti a rozhodně ne k tomu, abyste se koupání vzdaly. Stačí se vyhnout místům, která patří k rizikovým. Ideální variantou by bylo koupání v moři, u nás jsou nejvhodnější čisté řeky. Vyhněte se nevábně vyhlížejícím rybníkům pokrytým zelenými vrstvami a nádržím se stojatou vodou, tam již na první pohled může hrozit (nejedno) nebezpečí. Pozor také na městská koupaliště, tam sice nehrozí sinice, ale zato chlór a další chemické látky, které mohou být také určitým rizikem pro vznik zánětu. 

  • Pozor na dehydrataci

Dopřejte si minimálně dva litry tekutin denně. Pokud pijete málo, dochází k zahuštění poševního hlenu a koncentraci kvasinek.

  • Pozor na přehnanou hygienu

Nedostatečná hygiena může být příčinou zánětu stejně jako hygiena nadměrná. Poševní rovnováhu narušují zejména parfemovaná mýdla a časté mytí, používejte proto mýdla určená pro intimní hygienu se správným pH.

  • Pozor na nevhodné oblečení

Po koupání se mokrých plavek zbavte co nejdříve. Vlhké a teplé prostředí je pro množení bakterií naprosto ideální. Vyvarujte se také nevhodného a neprodyšného prádla a oblečení.

  • Pozor na sladkosti

Sladkosti na nás číhají na každém rohu. Ale pozor! Jak se říká, všeho s mírou – ocení to nejen vaše štíhlá linie, ale především nadměrná konzumace cukru je jedním z rizikových faktorů, které mohou vést k nepříjemnému zánětu.

Jak nepříjemnému zánětu předejít?

Základem prevence je udržet poševní prostředí zdravé, jedině tak může být chráněno proti vstupu vaginální infekce. V pochvě se běžně vyskytují různé typy bakterií, které jsou ve vzájemné rovnováze. Hlavním druhem bakterií, které tuto rovnováhu udržují, jsou laktobacily. Tyto bakterie zajišťují v pochvě kyselé prostředí, které brání v růstu choroboplodným mikroorganismům. Jako prevence zánětů a podpora rovnováhy může sloužit například Feminella Vagi C, která za pomocí vitamínu C okyseluje vaginální sliznici a zabraňuje růstu nežádoucích škodlivých bakterií.

Co dělat, pokud už se se zánětem potýkáte?

Mezi typické příznaky patří bolest, svědění, pálení, zarudnutí intimních partií a nepříjemný výtok. Pro správnou léčbu je důležité správně stanovit původce zánětu, proto není domácí samoléčba bez lékařské diagnózy většinou ideálním řešením. Obzvlášť pokud trvají potíže déle než týden a neustupují, rozhodně byste neměla váhat s návštěvou vašeho gynekologa. Více informací o zánětech a jejich léčbě najdete také na www.zenskezanety.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…