Dva dny do voleb: Profesorka Dvořáková obhlíží bojiště a mluví o Babišovi, Zemanovi a dalších

23.10.2013 10:21

Andrej Babiš je trochu jako nechtěné dítě. Zavedené politické strany si ho díky svým politickým radovánkám bez ohledu na následky vytvořily, ale do koaliční rodiny ho nikdo nechce. „Do koalice s Babišem? Nikdy,“ říkají svorně občanští a sociální demokraté i TOP 09. Profesorka Vysoké školy ekonomické Vladimíra Dvořáková však považuje za nezodpovědné, když některá strana před volbami tvrdí, s kým do koalice nepůjde.

Dva dny do voleb: Profesorka Dvořáková obhlíží bojiště a mluví o Babišovi, Zemanovi a dalších
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesorka Vladimíra Dvořáková

„Ukazuje to na určitou nezodpovědnost. Voliči namíchají karty, povinností politiků je pak najít nějaký kompromis,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

Partaje by si měly nechat prostor pro vyjednávání

Partaje by se před lidovým hlasováním měly vymezovat jen proti stranám, které jsou vnímány jako antisystémové. „Jinak by si měly nechávat prostor pro vyjednávání,“ vysvětlila, že ve slušné společnosti je snaha se domluvit. „Záleží na politické kultuře, jinde je možné řešit věci, které se u nás ukazují jako neřešitelné,“ poukázala na západ od nás, kde premiérka Angela Merkelová a její křesťanská unie musí i po drtivém vítězství vyjednávat se sociální demokracií, když jiné možnosti nevyšly. „I když to není ideální, uvědomují si, že volby takhle dopadly a politici musí hledat řešení,“ dodala profesorka Dvořáková.

Babiše nemohou ostatní vyloučit z politických dohod

Profesorka Vladimíra Dvořáková je přesvědčena, že pokud volby potvrdí předpovědi z průzkumů veřejného mínění a hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše získá kolem patnácti procent hlasů, nebudou ho moci vyloučit z komunikace. „Neříkám, že se musí nutně podílet na vládní činnosti, ale ostatní strany ho nemohou ignorovat, když budou jednat o povolebním uspořádání,“ konstatovala. Poslední zveřejněné průzkumy volebních preferencí podle ní naznačují, že kombinace možných vládních koalic mohou být nejrůznější. „Bude možné pravicové, levicové i středové řešení,“ soudí profesorka Dvořáková.

Karty rozdají voliči

Nenastal by ve společnosti problém, kdyby se k moci dostala potřetí pravice, když lidé očekávají levicovou vládu? „Voliči volí a oni nějakým způsobem rozdají karty. Ale v současné době by asi preferovali levicovou vládu,“ potvrdila politoložka. Považuje pro voliče za lepší variantu levicové, nebo pravicové řešení. „Nemám ráda koalice, které jdou přes celé spektrum,“ přiznává. Ale současně dodává, že jsou chvíle, jako například nyní v Německu, kdy není jiná varianta.

ODS se nemusí vůbec dostat do Parlamentu

Politoložka nevyloučila ani možnost, o níž mluvila lídryně ODS Miroslava Němcová, že může po volbách dojít k patu, který by mohl vést k novým sněmovním volbám. A mezitím by stále vládla Zemanovo-Rusnokova vláda bez důvěry. „Stát se to může, může nastat cokoli, třeba i to, že se ODS nedostane do Parlamentu,“ poukázala profesorka Dvořáková na skutečnost, že předvolební průzkumy dávaly občanským demokratům jen kolem šesti procent hlasů. „ODS je v hluboké krizi, podobně jako ČSSD v roce 2004,“ dodala.

Voliči jdou k urnám s nejistotou, nevědí co čekat, i u zavedených stran

Voliči mají podle profesorky vysoké školy ekonomické těžké rozhodování. Nevědí, jak po volbách dopadnou samotné strany. „Sociální demokracie je rozpolcena na Haškovo proprezidentské křídlo a Sobotkovo křídlo. ODS dramaticky řeší, kdo vlastně bude předsedou strany, jestli to bude úřadující předseda Martin Kuba, nebo volební lídryně Miroslava Němcová, a ani u TOP 09 nevíte, kdo tam politiku vlastně dělá, jestli zakladatel strany a její místopředseda Miroslav Kalousek, nebo předseda Karel Schwarzenberg. U většiny zavedených stran jde volič k urnám s velkou mírou nejistoty, jakou politiku vlastně může očekávat. A to ho vede k rozhodnutí volit nové alternativy, i když také neví, co s nimi bude, ale aspoň s nimi nemá špatnou zkušenost,“ konstatuje politoložka.

Prezident by měl vytvářet příznivý prostor pro politickou dohodu

Možností povolebního uspořádání bude podle profesorky Dvořáková víc, ale bude záležet také na postupu prezidenta. „Nevíme, jak bude postupovat prezident, doufám, že v souladu s Ústavou, že se pokusí, jak by to v našem politickém systému mělo být, spíš moderovat komunikaci mezi politickými stranami než prosazovat svá mocenská řešení s cílem posílit vlastní postavení,“ vyslovila své přání. Je přesvědčena, že funkce prezidenta by měla spočívat v tom, že bude jednat s politickými stranami, které se dostanou do Parlamentu, naslouchat možným návrhům a bude se snažit najít takové řešení, aby vznikla vláda, která dostane v Poslanecké sněmovně podporu. „To je můj sen, aby prezident dělal, co má: Vytvářel příznivý prostor pro politickou dohodu,“ přiznala, „ale mám silné obavy, po zkušenostech, jak se sestavoval kabinet po pádu Nečasovy vlády, že tam bude velmi silný vlastní mocenský zájem, a to v našem politickém systému není dobře.“

Co by prezident udělal, kdyby nastala situace jako v Německu? Dosadí si zase vlastní vládu?

Ale prezident Miloš Zeman s největší pravděpodobností nedokáže být jen moderátorem, který nechá rozhodnutí na politických stranách. Už pár týdnů před volbami prohlásil, že nepřipustí vládní koalici ČSSD a TOP 09. „To bylo velmi vtipné, protože ani sociální demokracie, ani TOP 09 nesnily o tom, aby takovou koalici vytvořily. To jen prezident chtěl udělat dojem, že se o tom jedná, což bylo naprosto nesmyslné,“ kritizuje podle ní velmi nemístné výroky prezidenta politoložka. A v této souvislostí přemýšlí, co by prezident udělal, kdyby nastala podobná situace jako v Německu, když Angela Merkelová po všech možných alternativách, které hledala, zjistila, že není žádná jiná než spolupráce se sociální demokracií.

„Tak co by Miloš Zeman v takové chvíli udělal? Dá si tam zase vlastní vládu? Najmenuje si tam zase své kamarády nebo lidi spjaté se zájmovými skupinami?“ ptá se politoložka. Osobně považuje alternativu ČSSD s TOP 09 za hodně nesmyslnou a hodně špatnou, a obě strany si prý uvědomují, že by to pro ně mělo negativní následky, kdyby na ni přistoupily, ale nelze vyloučit, že tato alternativa nemůže nastat, pokud nebude jiná možnost. „Ale prezident dává před volbami najevo, jako kdyby tahle alternativa byla očekávatelná, což je nesmysl, a řekne, jak jí bude bránit. To je chování, které neodpovídá tomu, co by měl řešit prezident,“ je přesvědčena profesorka Dvořáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…