Havel je mučedník našeho národa. Nese naše viny, píše server

21.12.2011 8:55

Američan Andrew Stroehlein již v roce 1997 napsal o Havlovi úvahu, v níž prohlásil, že v neděli zesnulý první polistopadový prezident představuje pro český národ mučedníka, který z pohledu občanů nese na svých bedrech jejich vinu kolaborace s komunisty z dob normalizace. To, že jim Havel odpouštíí, dovoluje občanům žít život ve větším klidu, píše autor.

Havel je mučedník našeho národa. Nese naše viny, píše server
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

V neděli a v pondělí články o Václavu Havlovi plnily přední stránky světových médií. Server Britské listy.cz ovšem poukazuje na to, že už v úterý Havel ze zorného pole světových periodik namnoze zmizel. Přinášejí však úvahu, kterou zveřejnily již v roce 1997, jež se týká právě role, kterou první polistopadový prezident sehrál především pro český národ. Autorem textu je Američan Andrew Stroehlein.

Křesťanská tradice je v českém národě stále přítomna

Autor již v roce 1997 poukazuje na to, že v Havlovi vidí křesťanskou ikonu vykupitele, který na svá bedra vezme hříchy celého národa, kterých se dopustili kolaborací s komunistickou mocí za kolaborace. Ačkoli jsou občané České republiky považováni převážně za ateisty, do Havla si křesťanské ideály promítají. Stroehlein dodává, že se tak podvědomě vrací ke kořenům humanity, kterou hlásal již T. G. Masaryk, a jež má svůj základ právě v křesťanství.

„Jsem přesvědčen, že v české mentalitě devadesátých let jsou podvědomě velmi živé křesťanské pojmy hříchu a odpuštění. Začíná to původním hříchem, který nesou všichni Češi, a pokračuje to rozhřešením, dosažitelným skrze utrpení zjevně morální osobnosti. Osoba, která trpěla, se obrací s výzvou k těm, kteří zhřešili, odpouští jim jejich vinu a povzbuzuje morální obnovu. Tím, že jim morální osoba odpustí, jsou Češi zbaveni hříchů a mohou dál šťastně vést svůj život, osvobozeni od duchovního břemena viny, spáchané v předchozí době. Kromě toho, jakmile Čechům ona velká morální osobnost odpustí jejich hříchy, oni sami pak mohou odpustit vinu těm, kdo se provinili na nich samotných,“ píše Stroehlein.

Vše k tématu skon Václava Havla

Je však také přesvědčen, že si lidé neuvědomují podvědomý pocit, který si s Havlem spojují. Stejně tak si podle něj ani sán Havel neuvědomoval tuto svou roli, kterou v očích svých spoluobčanů hraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…