Havlová si projde mediálním peklem. Reakce: Obdiv, podpora, mlčení

20.12.2011 19:57

Jako „národní vdova“ to bude mít nyní Dagmar Havlová velmi těžké. Je totiž možné, že se do ní bude v příštích měsících strefovat tisk i televize a to bez přestávek. Zvláště bulvár ji bude sledovat na každičkém kroku podobně, jako ji nenechával spát na začátku manželství s Václavem Havlem. Ustojí to ale někdejší první dáma? Ti, co ji znají, přitakávají, že ano. „Je to silná ženská a překoná to. Je zvyklá na syrový život,“ tvrdí například zpěvačka Marta Kubišová.

Havlová si projde mediálním peklem. Reakce: Obdiv, podpora, mlčení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Havlová

Dagmar Havlová to nikdy neměla jednoduché. Sotva se krátce po smrti Olgy Havlové objevila po boku Václava Havla, národ i média ji měly za zlatokopku. Na její konto od národa zaznívaly pak vtipy a ty přetrvávaly dokonce i v době, kdy si tato naše nejpřednější herečka vzala tehdejšího prezidenta Václava Havla za muže. Bylo to totiž jen necelý rok po smrti jeho předchozí choti Olgy.

Jenže Dagmar brzy ukázala, že má srdce. Sympatie si u lidí získala především tím, že u Havla stávala již v době, kdy mu lékaři jen devět měsíců po úmrtí jeho Olgy museli kvůli zhoubnému nádoru odstranit polovinu pravé plíce. Její výdrž po boku milovaného muže se pak ukázalo jako dobré znamení i v době, kdy Havel v dubnu 1998 musel během dovolené v Alpách podstoupit akutní operaci proděravělého tlustého střeva. Exprezidenta ale i později provázely zdravotní komplikace a byla to vždy "jeho" Dáša, kdo mu stál po boku.

Možná proto je více méně netaktní, že bulvár již nyní Havlovou vláčí po titulních stránkách. A to jen třetí den od úmrtí jejího milovaného muže. „Kolaps 15 metrů nad rakví,“ tak zní například titulek jímž na první straně deník Aha! přinesl dnes fotku žalem zdrcené vdovy po zesnulém muži. Dagmar Havlová se totiž v pondělí chtěla evidentně skrýt před všetečnými zraky novinářů a postavila se na ochoz kostela sv. Anny vysoko nad rakví. Teleobjektivu fotografa bulvárního deníku ale neunikla tvář opuchlá pláčem. A čtenář Aha! se proto v dnešním vydání dozvěděl, jak vdova zkolabovala.

„Zhroucená vdova. Tajně se vrátila k rakvi,“ uvádí svoji titulku pro změnu deník Blesk ze stáje stejného vydavatele jako deník Aha!. Blesk pak jinými a méně emotivními slovy komentuje totéž.

Vše k tématu skon Václava Havla

Přátelé Dagmar bulvár odsoudili

Jak ale reagují na tyto výlevy bulváru a pak také na budoucí roli Dagmar Havlové, tedy na roli "národní vody" její známí a přátelé?  “Já paní Dagmar obdivuji, a doufám, že to všechno zvládne,“ odvětil na to ParlamentnímListům.cz někdejší hradní architekt Bořek Šípek.

„Dagmar Havlová nyní není a ani nebude v žádné záviděníhodné situaci, takže teď bude důležitá vůči ní jen upřímnost. Přát ji nyní k Vánocům a cokoliv prohlašovat, by ale bylo neupřímné,“ pronesl dále k tomu architekt Šípek. Havlové ale bude údajně kdykoliv nápomocen. „Budu se snažit, když mne bude potřebovat, ji pomoci,“ dodal.

Marta Kubišová pak byla o trochu sdílnější. „Já jsem se zprávu o úmrtí Václava Havla dozvěděla ve Svatém Mikuláši, kde jsme zkoušeli na adventní koncert. Už v tu chvíli jsem ale věděla, že to nebude mít Dagmar lehké. Vím, že ji stíhá jedna rána za druhou. Vždyť teď má nemocnou maminku a i ta její dvouletá fenečka má potíže,“ spustila na dotazy ParlametníchListů.cz Kubišová.

„Já ale myslím, že to je silná ženská a že to překoná. Je zvyklá na syrový život, ne na takovou načechranou selanku kolem sebe,“ zmínila dále.

Že se ale do Havlové bude nyní zejména bulvár strefovat, tak o tom zpěvačka nepochybuje. „Ten bulvár je tragický, to víme všichni, ale tomu se nedá nikterak zabránit. Jediné, co je možné v této situaci, je si toho nevšímat. Já vím, že to strašně deptá člověka, pokud se na něj bulvár zaměří, ale musí s tím člověk žít dál,“ zmínila dále Kubišová, jíž právě Václav Havel přizval v pohnutých listopadových dnech roku 1989 na balkon vydavatelství Melantrich, aby zde zazpívala svou Modlitbu pro Martu a také československou státní hymnu.  

„Co bych Dáše přála k Vánocům? To, aby se na ni snesl klid. Já bych se ale radši dalšímu přání vyhnula, neboť vím, že se nikterak netrefím,“ dodala nakonec ParlamentímListům.cz Kubišová.

Mediální odborník si pusu uzamknul

„Já se k tomu nechci vyjadřovat. Mne se to v tento okamžik zdá doopravdy velmi divné spekulovat o něčem, co bude. Je to práce pro bulvár, pokud na to má žaludek. Ale já tohle komentovat nebudu,“ odvětil na otázky ParlamentnímListům.cz Karel Hvížďala. Ten je nejenom médii označován jako mediální analytik, ale i dobrý přítel Václava Havla. Se zesnulým Havlem mimo jiné napsal knihu rozhovorů Dálkový výslech.

 „V den jeho úmrtí bych si přál jen jedno, abychom ho moc neadorovali, ale spíš se jeho odkazem řídili. Nashledanou, pane prezidente,“ uvedl ostatně Hvížďala v neděli na blogu Aktuálně v článku Laudatio na Václava Havla.

Obdivovatel a dobrý známý Václava Havla Jan Dobrovský, jehož otec, někdejší federální ministr obrany býval i kancléřem prezidenta Václava Havla (v období  let 1992 až 1996), pak vysvětlil, že právě on se k Havlovi někdy stěží dostával.

„To bylo někdy těžký se k němu dostat. On měl lepší a větší přátele, než mne, a my jsme navíc byli generačně rozdílní. On byl generace mého otce, s nímž se přátelil,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Dobrovský.

Dobrovský: Nebudu se pouštět do hodnocení pozůstalých

„Já nejsem proto asi ten pravý, kdo by na to měl odpovídat, ale zkusím to,“ zmínil pak Dobrovský na otázku, zda podle jeho soudu je Dagmar Havlová připravena na novou životní roli "vdovy před národem".

„Já se ale necítím být kvalifikovaný na to, vyjádřit se k tomu, jestli to paní Havlová zvládne, nebo ne. Mně se zdá, že je trochu brzy a to i na bulvár pouštět se do takovýchto hodnocení pozůstalých. Možná, že na to jednou přijde čas a ukáže se kdo s koho. Než ale bude Václav Havel pohřben, tak si myslím, že to je malinko nechutný k tomu cokoliv říkat,“ odvětil dále Dobrovský.

Prý se s Dagmar Havlovou zná a to právě přes svého otce, jenž se s Havlem znal velmi dobře. „Ona věděla, kdo jsem, ale ty vztahy mezi námi nebyly moc časté,“ řekl k Havlové Dobrovský.

„Naopak s Václavem jsme se v posledních letech potkali několikrát. Bylo to ale při různých příležitostech a při různých akcích a nikdy jsme to neplánovali. Vždycky jsme se pozdravili a prohodili spolu pár slov a to s velkou radostí. Neměli jsme však spolu žádný intenzivní kontakt,“ zmínil Dobrovský.

„Můj tatínek se ale s ním vídával často - vždyť také pracoval na základech Havlovy knihovny, jenže posléze se nedomluvili na představě toho, jak to má fungovat. Každý z nich měl na to jiný názor, ale i tak se často scházeli a některé věci konzultovali a některé věci spolu i psali,“ dodal.

Dobrovský sekundoval Špačkovi při namlouvání

S jeho jménem je spjatá i jedna zajímavá příhoda. Jan Dobrovský byl totiž na začátku devadesátých let zástupcem šéfredaktora zpravodajství tehdy ještě Československé televize (CST), kam koncem roku 1992 přišel i Václav Havel. Ten totiž v červenci 1992 skončil ve funkci prezidenta Československa a po nějakou dobu pak prezidentem nebyl. Hlavou České republiky se Havel stal až 2. února 1993. Jenže těsně předtím se vypravil do České televize, aby přemluvil tehdejšího redaktora ČST Ladislava Špačka k funkci mluvčího.

„Ano, já si na tu chvíli vzpomínám. Václav Havel přišel do newsroomu zpravodajství a tam se jal Špačka zpracovávat. "Toto ´namlouvání´ pak oba převedli do mé kanceláře, kde si na následnou dlouholetou spolupráci nakonec i plácli,“ dodal Dobrovský.

Mathé: Nebudu se vyjadřovat

A jak se na budoucí roli Havlové dívá rektor AMU Ivo Mathé, který byl v letech 1999 až 2003 vedoucím kanceláře tehdejšího prezidenta Václava Havla? „Normální člověk se tím, co je v bulváru, nezabývá, tedy alespoň v těchto dnech. Já se opravdu k těmto věcem a ani k otázkám na Dagmar Havlovou nebudu nyní vyjadřovat,“ odvětil ale rezolutně ParlamentnímListům.cz Mathé.

Že se ale bulvární Blesk na svých stránkách bude tématu Havel a Havlová věnovat i v dalších dnech, to se dalo tušit už z pondělního vyjádření šéfredaktora a ředitele skupiny Blesk Pavla Šafra pro ParlamentníListy.cz.

 „Je cítit ohromný zájem čtenářů o téma smrt Václava Havla, odchod Václava Havla a všechno ostatní s tím související,“ svěřil pro ParlamentníListy.cz Šafr a také zdůraznil, že i pro příští dny bude mít Blesk nestandardní řazení stran a to až do pátku. A to právě kvůli jedinému tématu, kterým je Havel, jeho přátelé a jeho rodina.

„Na pátek připravujeme na téma Havel další mimořádné vydání,“ zdůraznil Šafr. V ten den se ostatně také uskuteční státní pohřeb Václava Havla v Chrámu sv. Víta. Dohodli se na tom totiž  již v pondělí prezident Václav Klaus s Dagmar Havlovou. Na pohřeb se pak chystá dostavit mnoho světových státníků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…