IZIP je od začátku tunel, zpražil Rath Ouzkého z ODS za jeho podnikání

25.11.2011 22:08

V kauze IZIP se objevila další zajímavá skutečnost. Majitelem jedné z firem, do které jen v letošním roce odteklo z projektu elektronických zdravotních knížek IZIP desítky milionů korun, byl donedávna i europoslanec ODS Miroslav Ouzký. V ODS nikdo moc neměl k tomu, aby věc komentoval, někteří politici jen rezignovaně mávli rukou a někteří jen zopakovali, že šlo o tunel od začátku.

IZIP je od začátku tunel, zpražil Rath Ouzkého z ODS za jeho podnikání
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Jeden ze zakladatelů projektu elektronických zdravotních knížek částečně vlastnil podle zjištění Aktuálně.cz minimálně v letech 2009 a 2010 podíl ve společnosti MD Access, která je s IZIP úzce personálně propojena. Ouzkému patřil tehdy prý čtvrtinový podíl.

K tématu: Europoslanec Ouzký vlastnil podíl ve firmě, kde mizely miliony z VZP


Ouzký sice tvrdí, že již není majitelem, ale neboť se jedná o společnost s akciemi na majitele, nelze to ověřit. Jestli společnost vlastní i nyní, ale není možné zjistit. Ouzký sice tvrdí, že se akcií ve firmě - stejně jako v projektu IZIP - do kterého Všeobecná zdravotní pojišťovna investovala za 10 let téměř dvě miliardy korun, už zbavil. Audit upozornil i na to, že na konci srpna, kdy se už nahlas mluvilo o tom, že projekt může skončit, odeslal IZIP na účet právě této firmy 64 milionů korun.

Faktury MD Access

Za co konkrétně společnost MD Access peníze dostala, ale není podle auditu jasné, protože k této fakturaci nepředložila přehled poskytnutých služeb. Nelze ani zjistit, kolik peněz do této firmy odteklo v předešlých letech. Auditorům totiž současné vedení IZIP nenechalo do účtů za roky 2009 a 2010, tedy v době kdy byl Ouzkým akcionářem, nahlédnout, píše Aktuálně.cz.

Psali jsme: Vlastizrada, vysvětlete to. ODS drsně nadává svým "IZIPákům"


„Kromě množství účetních chyb se totiž nalézají v účetnictví firmy, která hospodaří s penězi daňových poplatníků, také účetní zločiny. Například mimořádná fakturace 64 milionů korun z 31. 8. 2011 od společnosti MD Access, a. s. Jedná se o vyúčtování veškerých služeb spojených s vedením zdravotních knížek registrovaných klientů, a to za leden 2011 až srpen 2011 společností MD Access, a.s. - č. faktury přijaté 100693, s textem: "Z důvodu ukončení smlouvy k 31. 8. 2011 vám vyúčtováváme veškeré služby spojené s vedením ZK registrovaného klienta, typ pojištěnec VZP a typu VZP a služby spojené s osobními účty pojištěnce." K této fakturaci nebyl předložen rozpis poskytnutých služeb." Jinými slovy, peníze daňových poplatníků si pánové přehazovali z IZIPu do firem s nejasnou majetkovou strukturou, personálně propojených s IZIPem, jak potřebovali. To je na trestní oznámení," vyjádřily se ke kauze Věci veřejné.


„Poslanci Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký by měli okamžitě zveřejnit majetkovou strukturu společnosti UNIQSOL a MD Acces. Možná se dozvíme, že jejich podnikatelské aktivity jsou mnohem bohatší, než se dosud tušilo," vyzvaly Véčka europoslance.

Tunel na VZP

Snad se nenajde politik, který by Ouzkého, který se svým kolegou europoslancem Milanem Cabrnochem projekt vymysleli, hájil. „Mně už v této věci nemůže překvapit vůbec nic," komentoval věc pro ParlamentníListy.cz s povzdechem předseda zdravotního výboru sněmovny a člen Správní rady VZP Boris Šťastný.

Čtěte také: IZIP? Situace je kritická, myslí si Šťastný


„Věděl jsem to, a proto od začátku říkám, že IZIP je tunel na VZP," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD David Rath.

Překvapena nebyla ani členka zdravotního výboru sněmovny a Správní rady VZP Patricie Kotalíková z TOP 09: „Provázanost subdodavatelských firem s IZIPem jsme tušili," reagovala na zprávu poslankyně.

"Nevím, co mě z historie IZIP ještě vyděsí. Určitě to propojení není správné a jen to potvrzuje kontroverznost osob spojených s IZIP," reagoval pro redakci poslanec VV Jiří Rusnok ze zdravotního výboru.

Místopředsedkyně zdravotního výboru Soňa Marková z KSČM míní, že neustále se objevující nové skutečnosti kolem Miroslava Ouzkého jen potvrzují, že projekt elektronických zdravotních knížek v režii IZIP byl od samého počátku netransparentní a pro VZP nevýhodný projekt. „Správní rada VZP se tak nikdy nerozhodovala na základě úplných informací," míní Marková.

Majitel hospody by neměl být ministrem přes restaurace

„K tomu již není třeba nic dodávat. Jsem pyšný, že jsem IZIP vždy odmítal. Nikdy taky nehlasoval. Byť nyní do televizních kamer blábolí ti druzí. Čestní a moudří. A že nepatřím do partaje, jejíž předseda tvrdí, že dnes bojovat proti korupci je stejné jako stát se partyzánem v dubnu 1945. I když nutno uznat, že právě on se svými kmotříčky by se na pražské barikády asi fakt nehnal. To po bitvě se dá napakovat snadno a rychle. Mimochodem, dá se vůbec vzdát mandátu europoslance? Tedy, i kdyby čistě náhodou, to někoho napadlo. Já vím, blbost," řekl ParlamentnímListům.cz člen zdravotního výboru sněmovny a člen Správní rady VIP Jiří Koskuba.  

Čtěte také: Koskuba (ČSSD): IZIP a jiné pohádky z Malé Strany


Z Ouzkého jsou na rozpacích i jeho straničtí kolegové. „Pokud pan Ouzký deklaroval, že již s IZIPem nemá nic společného a nyní by se nějak ukázalo, že je propojen s jeho subdodavatelskou firmou, tak to bych považoval za přinejmenším nešťastné," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ODS Pavel Drobil.

„Vždycky jsem říkal, že personální propojení politiky a byznysu je špatné. Mohu být majitelem hospody, ale pak nemůžu být ministrem přes restaurace," komentoval věc místopředseda ODS a ministra obrany Alexndr Vondra, který je stejně jako Ouzký z ODS v Ústeckém kraji.

Odpovědnost funkcionářů VZP

Poslanec Aleš Rádl vidí odpovědnost i na straně VZP. „Myslím, že to jen celkem nepřekvapivě dokresluje celkový obrázek toho, jak fungovala společnost IZIP a jak zde byly evidentně s vědomým souhlasem odpovědných funkcionářů VZP nastaveny příslušné penězovody. Je opravdu divné, že VZP poté, co už musela vidět, že systém na místo úspor nepřetržitě generuje jen další ztráty, na to reagovala stálým navyšováním svých prostředků. To, že se nějaký podnikatel snaží z VZP vytáhnout co nejvíc veřejných prostředků pro sebe, chápu, ale proč mu to Dozorčí rada VZP s takovou lehkostí umožňovala, už ne," řekl redakci Rádl.

Čtěte také: Drtinová grilovala Ouzkého: Kdo je tajemný švýcarský investor?! 


„Jsem toho názoru, že politik by neměl podnikat v oblasti, kterou by měl přímo ovlivňovat," uvedl Ouzkého kolega z europarlamentu Hynek Fajmon. „Nebudu se k tomu vyjadřovat, nezlobte se," reagoval europoslanec ODS Ivo Strejček.

„Nemám k tomu potřebné informace. Každopádně platí, že podnikání s erárem je velice ošemetné a pro politiky nebezpečné," říká první místopředseda poslaneckého klubu Jan Bauer z ODS.

Falešný a prázdný IZIP

Nedávný audit také zjistil, že samotná firma IZIP je de facto prázdná schránka, zatímco duševní vlastnictví a patenty náleží firmám dalším.

Čtěte také: Cabrnoch (ODS): Předání kontroly nad IZIP VZP - otázky a odpovědi


Ve zprávě auditorů se píše: „Společnost je personálně propojena s UNIQSOL, a.s. a MD Access, a.s., a to přes osoby členů svých jednotlivých orgánů (představenstvo a dozorčí rada). Majetkovou propojenost se nám nicméně nepodařilo jakkoli ověřit, když veškeré akcie společnosti UNIQSOL, a.s. i MD Access, a.s. jsou akciemi na majitele a ani přes opakované žádosti nám nebyly předloženy zprávy o propojených osobách. Předmětné personální propojení může mít významné dopady na vybrané transakce mezi takto propojenými osobami (zcizování majetku), když by se na ně měla vztahovat příslušná ustanovení na ochranu proti střetu zájmu dle § 196a Obchodního zákoníku, zejména pak povinnost nechat stanovit cenu plnění posudkem znalce jmenovaného soudem; porušení tam uvedených zákonných povinností má pak za následek absolutní neplatnost takových transakcí".


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…