Jak se vyvarovat úrazům ze sjezdovek?

15.01.2015 0:00

Letošní zima přináší počasí jako na houpačce, ale sníh se na našich horách zatím drží. Vzhledem k tomu, že se blíží jarní prázdniny a mnoho českých rodin vyráží na svahy v České republice i v zahraničí, je třeba dbát na zvýšenou opatrnost na sjezdovkách i mimo ně. Mezi nejvíce rizikové skupiny, kterým hrozí úrazy, pak patří snowboardisté a muži-začátečníci ve věku 15-24 let.

Jak se vyvarovat úrazům ze sjezdovek?
Foto: Playn et - Thinkstock
Popisek: lyže

Během několika týdnů zaplaví české hory nájezdy českých i zahraničních návštěvníků, kteří zde tráví jarní prázdniny, mladé páry pak volí variantu prodloužených víkendů. Vzhledem k tomu, že většina lyžařů tráví na horách pouze několik dní v roce, existuje veliké riziko zvýšení počtu úrazů. „Nejhorší jsou klimatické změny, sníh roztaje, pak znovu namrzne a je extrémně nebezpečný. Snažíme se varovat lyžaře, aby nepodceňovali přípravu před samotnou jízdou a nepřeceňovali své dovednosti“, říká záchranář Jan Landauer z Jeseníku.

„Většina Čechů podcení přípravu a vypůjčuje si špatné lyže, nebo je má špatné seřízené, často jsou také fyzicky nepřipraveni na zrádné úseky sjezdovek, to pak vede i k nepěkným úrazům“, dodává Landauer a přidává statistiku, ve které se uvádí, že pouze necelých 6 % snowboardistů užívá chrániče zápěstí.

Každoročně zasahuje Horská služba u více než 5000 případů, většina těch závažných je způsobena cizím zavinění. Odborníci radí dbát již na samotnou přípravu před lyžováním, zvolit správnou výbavu lyží a jejich seřízení, které by mělo odpovídat váze a zkušenostem lyžaře. „Měli by dbát i na vhodnou stravu, určitě není dobré se večer opít a s kocovinou pak rozdávat radost na svazích. Když už mají nějaký menší úraz, tak je lepší jeden den vynechat a věnovat se regeneraci a dobré stravě“, dodává Landauer. Vhodné jsou i doplňky stravy, zvýšení přísunu cukru může pomoci a pomáhá i podpořit cirkulaci lymfy a krve, toho lze dosáhnout například při zdravém otužování nebo užívání doplňků stravy.

Ať už budete poctivě dávat pozor na sjezdovkách, dávkovat se Wobenzymem nebo mít skvělé lyže, vždy dbejte na to, kdo s Vámi na svahu jede. Může se stát, že sjezdovka nebude dostatečně upravená, přetížená může být i kapacita sjezdové trati, také špatné počasí nahrává snížené viditelnosti. Těmto podmínkám se snažte svou jízdu vždy přizpůsobit, abyste se nestali jedním z 5000 případů zásahů Horské služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…