Kmoníček srovnal Bursíka a herečku Holubovou: Názorově zamrzli v 70. letech

18.02.2014 21:21

Čím méně toho lidé o Rusku ví, tím jednoznačněji jsou přesvědčeni o svém názoru. Šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček pro ParlamentníListy.cz reagoval na kritiku prezidenta Zemana ze strany exministra Martina Bursíka (LES), že má v Miloši Zemanovi na Pražském hradě Rusko svého prezidenta.

Kmoníček srovnal Bursíka a herečku Holubovou: Názorově zamrzli v 70. letech
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík se na ustavujícím sněmu své nové Liberálně ekologické strany (LES) nevybíravě opřel do prezidenta Miloše Zemana. Bursík otevřeně prohlásil, že v Zemanovi má Rusko na Pražském hradě svého prezidenta.

„Máme obavy z Ruska, Česká republika je od roku 1989 vnímána Ruskem stále jako země, která byla součástí Varšavského paktu a byla stále ve sféře Ruska. Václav Havel to popsal tak, že největším problémem Ruska je, že neví, kde má hranice. Teď už to přestává být legrace, protože má prezidenta na Hradě.

Bursík to pak dovysvětlil tím, že tu prý je řada zájmů Ruska, které jsou prezidentem Zemanem formulovány. „Přece víme o jeho zájmu, aby jaderná elektrárna byla postavena a aby ji stavělo ruské konsorcium,“ doplnil to Bursík.

Holubová vstoupila do LESa a řekla, že jsme si na Hrad zvolili Lukoil

Nadto je třeba doplnit, že Miloš Zeman nezávisle na tom při zahájení návštěvy Jihočeského kraje prohlásil, že by se na dostavbu Temelína měl vypsat nový tendr, aby se ho mohla zúčastnit i vyřazená francouzská firma Areva. Zeman v rámci své jihočeské cesty jadernou elektrárnu v Temelíně ve středu navštíví.

Vedle Martina Bursíka se ke kritice českého prezidenta přidala i herečka Eva Holubová, která do strany LES vstoupila. Holubová na nedělním ustavujícím sněmu LESa řekla, že prostřednictvím Miloše Zemana byla na Hrad zvolena firma Lukoil.

ParlamentníListy.cz požádaly o reakci na tyto výroky ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka.

Ten naznačil, že Bursík, Holubová, ale i jiní, kteří taková tvrzení užívají, argumentačně zamrzli v sedmdesátých či osmdesátých letech.

„Takhle se mluvilo před třiceti lety“

„Výroky vyjadřují klasický postoj oné části české pravice, která se rozhodla důsledně ignorovat fakt, že ve 21. století žijeme v úplně jiných zahraničně-politických souvislostech, než před 20 či 30 lety. Ty subjekty, které se z mlhavého neznáma pokoušejí vyprofilovat napravo od TOP 09, potřebují jasnou tvář a ta se nejlépe získává vytvořením obrazu nějakého nepřítele, vůči němuž se pak vymezují,“ řekl ParlamentnímListům.cz Hynek Kmoníček.

Podle něho musí takový iluzorní nepřítel být z jejich pohledu vždy směrem na východ, aniž by bylo třeba zdržovat se rušivými fakty. „Je-li nepřítel na Západě, jako třeba Brusel, je to jen tím, že ‚načichl Východem‘. Na druhé straně ale považuji celkem za dobré, že se kolega Bursík profiluje v novém politickém subjektu takového typu. Jeho dřívější projekt ojediněle bytostně pravicové Strany zelených byl v Evropě spíše kuriozitou, ale ta mohla středového voliče zavést na scestí ohledně svého skutečného obsahu. To u tohoto nového projektu opravdu nehrozí,“ podotýká dále Kmoníček.

Čím méně toho vědí, tím pevnější mají názor

Jak by se dal charakterizovat postoj prezidenta republiky vůči Rusku? „Jako postoj, který respektuje roli Ruské federace v mezinárodní politice a očekává od Ruska k ČR totéž,“ reagoval šéf zahraničního odboru Hradu.

Čím si Hynek Kmoníček vysvětluje přístup některých českých politiků nebo novinářů vůči Rusku, který by se dal označit na hraně nebo i za hranou rusofobie? „Někdy nedostatkem vzdělání, někdy nedostatkem ochoty přijímat nové informace. Obecně platí, že čím méně o věci vím, tím je můj názor na ni jednoznačnější a pevnější,“ dodal pro server ParlamentníListy.cz Kmoníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…