Langer se rozčílil na Drábka kvůli smlouvám: To si děláte legraci, ministře

12.03.2012 13:04

Kdo pochybil? Otázka, kterou si nyní přehazuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a exministr vnitra Ivan Langer (ODS). Spor se týká „ne-tendru“ na informační systém pro výplatu sociálních dávek.

Langer se rozčílil na Drábka kvůli smlouvám: To si děláte legraci, ministře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer

Dohru minimálně u antimonopolního úřadu, který se do celé záležitosti minulý týden vložil, bude mít způsob přidělení zakázky na systém pro výplatu sociálních dávek za 183 milionů firmě Fujitsu. ÚOHS nyní zkoumá, zda průběh byl v souladu se zákonem. Skutečnost, že k pochybení došlo, navozují společně Ivan Langer a Jaromír Drábek, kteří si nyní přehazují případnou vinu jako horký brambor.

MPSV totiž při výběru dodavatele na informační systém využilo rámcovou smlouvu Ministerstva vnitra, a aby nemuselo vypisovat výběrové řízení, napasovalo vše na starou smlouvu z roku 2008, pod níž je podepsán právě exministr vnitra, dnešní poradce pro bezpečnostní otázky ODS, Ivan Langer.

Anketa

Měl podle Vás vypsat Drábek plnohodnotný tendr?

hlasovalo: 679 lidí

Vinu na Langera v podstatě hodil přímo Drábek svým vyjádřením pro Rádio Impuls. "Pokud antimonopolní úřad povede kvůli smlouvě řízení, tak bude vedeno s ministerstvem vnitra, protože to je smluvní stranou v tom vztahu. Zda tam došlo k nějaké jednotlivé chybě, to já samozřejmě nemohu posoudit, to posoudí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ale myslím si, že všeobecně ten postup prostě byl správný," uvedl koncem února Drábek. Smlouva s ministerstvem vnitra byla ale uzavřena na dodávku licencí k programům od Microsoftu a souvisejících služeb, nikoli na vývoj nových programů, což parafrázoval s odstupem času Ivan Langer, který reagoval na Drábkova slova na Facebooku.

„To si pan Drábek dělá legraci! To, co s ní provedlo jeho ministerstvo, je stejné jako na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček koupit raketoplán a několik družic k tomu," uvedl v profilu.

NFPK podal trestní oznámení

Na konci minulého měsíce se do celé záležitosti vložil Nadační fond proti korupci. Jeho zakladatel, exaktní matematik Karel Janeček uvedl, že bylo daleko ekonomičtější upravit stávající systémy pro výplatu sociálních dávek, které jsou plně funkční. Nákupem nových systémů se podle něj zcela znehodnocuje investice státu do vývoje v období předchozích osmnácti let. Také Janeček kritizoval propojenost vybraných firem, které se ovšem jako subdodavatelé schovaly za vítěznou společnost FUJITSU  „Je velmi podezřelé, že se na dodavatele těchto systémů nevypsalo veřejné výběrové řízení, a nakonec se vybraly společnosti blízké ministru Drábkovi a jeho náměstkovi Šiškovi,“ uvedl v prohlášení Karel Janeček.

Přestože FUJITSU nemusí své subdodavatele, ani smlouvy s nimi nikde uvádět, o překvapení se postaral ministr Drábek sám, když na tiskové konferenci mezi jinými vítězi jmenoval i firmu SKILL, kterou vlastní otec nezařazené poslankyně Kristýny Kočí, Antonín Kočí  „Co se týká modulu jednotné datové základny, tak jejím dodavatelem je Fujitsu. Nejvíce subdodávek na tomto modulu provádí firma Skill,“ uvedl na TK Drábek. Firma Skill provádí v projektu také jinou subdodávku, a to v modulu „pro jednotlivé typy dávek“. 

Oblíbená klička

Využívání rámcových smluv je ve státní správě populární prvek, kterak se vyhnout zdlouhavým výběrovým řízením. Ostrou kritiku KSČM, kdy dokonce předseda strany Vojtěch Filip použil termín Promopro 2, schytal ministr obrany Alexandr Vondra za přidělení auditu Leteckých opraven Malešice společnosti KPMG bez výběrového řízení. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…