Je to venku. Miliony za nefunkční systém dávek plynou otci Kristýny Kočí

01.02.2012 17:00

EXKLUZIVNĚ Zakázku ministerstva práce a sociálních věcí na systém modulů pro vyplácení sociálních dávek za 184 milionů korun vyhrála firma Fujitsu. Většinu subdodávek ovšem podle tvrzení Jaromíra Drábka (TOP 09) obstará firma Skill, kterou vlastní otec dnes již nezařazené poslankyně Kristýny Kočí Antonín Kočí.

Je to venku. Miliony za nefunkční systém dávek plynou otci Kristýny Kočí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí

Ministr práce a sociálních věcí dnes v přímém televizním přenosu podal výčet subdodavatelů v nejvíce kritizované zakázce poslední doby. „Co se týká modulu jednotné datové základny, tak jejím dodavatelem je Fujitsu. Nejvíce subdodávek na tomto modulu provádí firma Skill,“ uvedl na TK Drábek. Firma Skill provádí v projektu podle další Drábkovy výpovědi také jinou subdodávku, a to v modulu pro jednotlivé typy dávek.

 

Zdroj: Justice.cz


"Tak to je dobrý,“ reagoval bezprostředně pro ParlamentníListy.cz předseda Věcí veřejných Radek John. "Tato informace vytváří další otazníky nad tím, co může být v pozadí,“ rozvinul dále myšlenku John. Překvapení v hlase neskrýval ani stínový ministr práce a sociálních věcí senátor Zdeněk Škromach (ČSSD), který systém vyplácení dávek kritizuje od samého počátku. “Jen to dokazuje, jak jsou ty zakázky neprůhledné a jak se rozdělují podle koaličního klíče,“ uvedl pro redakci Škromach a v souvislosti ještě připomněl další dvě podezřelé zakázky MPSV. Jednu získal sponzor TOP 09 Michal Svatý a druhou dcera Kalouskova blízkého přítele Ivo Kaderky, obě v řádech milionů korun.

"Tuto informaci opravdu nevím. Ale upozorňuji, že výběr subdodavatelů je záležitostí ryze na straně dodavatele, tedy Fujitsu, do jeho výběru MPSV nijak nezasahuje," podivil se nad tím, že by zakázka vedla až k rodině Kristýny Kočí, pro ParlamentníListy.cz ministr Drábek.

 

Kalouskův revír?

Podle informačního systému veřejných zakázek získala firma Skill od konce roku 2007 tendry na ministerstvu obrany za zhruba 40 milionů korun. Za stejné období, tentokrát však z Generálního ředitelství cel, za zhruba 23 milionů. Obě ministerstva byla v té době v držení KDU-ČSL, respektive Miroslava Kalouska.

Fungování systému pro vyplácení sociálních dávek napadá jak opozice, tak i koaliční partneři. Přesto podle Drábka nový informační systém pro úřady práce na výplaty dávek funguje bez větších problémů. „Systém je funkční, k 30. lednu bylo vyplaceno 100 procent dávek. Kritika, která se objevuje, je neopodstatněná," říká Jaromír Drábek. "Nefungování systému je mediální fikce, která vůbec neodpovídá realitě.“ uzavřel na brífinku Drábek.

Anonymní akcionáři si přišli na své

Na zakázce za 184 milionů korun se kromě jiných subdodavatelů podílí rovněž společnost Vítkovice IT Solution s anonymní vlastnickou strukturou. Tato firma v roce 2009 spolkla firmu iDTAX, kterou Jaromír Drábek v témže roce ještě vlastnil společně s prvním náměstkem Jaromírem Šiškou. Společnost iDTAX se doposud jako jediná chlubí patentem na elektronickou účtenku, která je podle Šišky pro projekt sociálních karet, který letos hodlá ministerstvo rozjet, nezbytná. 

"Elektronické účtenky budou společný projekt s ministerstvem financí. Vyhovíme vlastně i přání obchodníků, kteří již dlouho volají po nástroji, jenž by zamezil únikům spotřební daně. Stejně tak naši úředníci budou upozorněni u položek, kde se vybírá spotřební daň, tedy u alkoholu a cigaret, že jde o 'závadný' nákup," vysvětlil v minulosti výhody elektronické účtenky náměstek ministra Šiška.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…