Máte obavy z mateřských povinností?

01.06.2015 0:00

Obavy z mateřství a mateřských povinností nesužují jen nastávající maminky. Dlouhou dobu se projevuje trend odkládání maminkovské role na později a zároveň přibývá žen, které touhu plodit potomstvo ani nepociťují. Právě strach z neznáma bývá jednou z nejčastějších příčin. Je na místě? A jak se proti němu můžete obrnit, čekáte-li miminko a tato nejistota vás s blížícím se porodem pohlcuje víc a víc?

Máte obavy z mateřských povinností?
Foto: shutter
Popisek: těhotenství

V posledních 25 letech se průměrný věk, kdy si ženy pořizují první dítě, jednoznačně zvýšil. Dozajista je za tím touha dosáhnout pracovních úspěchů, procestovat alespoň půl světa, nasbírat co nejvíce zážitků a užít si zábavy, kterou svět nabízí. Svoji roli sehrává strach z velkého kroku do neznáma.

Strach ze změn je člověku přirozený. Opouštíme důvěrně známé, zažité, a vydáváme se všanc něčemu novému, tajemnému. Napadají otázky: Budu dobrá matka? Co když se o své vlastní dítě nezvládnu postarat? Vytvořím si k němu dostatečně silnou citovou vazbu? Některé ženy se s těmito strachy rozhodnou bojovat a přemoci je, jiné se pod jejich tíhou rozhodnout být bezdětné.

Skutečná příčina strachu

Hlavní původce obav, že jako matka selžete, je především v různých hojně rozšířených, leč zavádějících „pravdách“. Co tím myslíme? Tak třeba to, že se každá matka na očekáváné dítě bezvýhradně těší a nepřepadají ji žádné pochybnosti. Že všechny matky své děti automaticky bezmezně milují a svůj život jim bez řečí obětují. Jako by se z vás porodem stala superžena, která nemá právo chybovat a péči o narozené miminko musí zvládat na první dobrou. Nehledě na to, že zkušenosti k tomu potřebné jste neměla kde nasbírat. Zaváhání, nebo nedej bože zaškobrtnutí se nepromíjí. Těmto a podobným stresům dejte stopku a v první řadě si dovolte být člověkem. Vždyť chybovat je lidské a řadu věci se učíme za pochodu.

Co pomáhá?

Strach je pocit, který pramení z nejistoty, co se bude dít a jak to dopadne. Dobrým krokem tedy může být zvýšit informovanost ohledně toho, co vás čeká. Nepropadejte však vyhledávání nejrůznějších informací příliš, abyste si nepřidělala vrásky na čele a nezadělala na bezesné noci. Zabírá podpora od nejbližších, zvláště váš partner by se měl v tomto náročném období osvědčit a poskytnout vám oporu a zázemí. Hodně o svých pocitech mluvte, ať povolíte vnitřní napětí – a to nejen s partnerem, matkou či kamarádkami, ale i s lékařem, pokud se necítíte v pořádku a negativní pocity nad vámi vítězí.

V podobných situacích pomáhají speciální předporodní kurzy, které vás do začátku vybaví nejen důležitými informacemi, ale také radami a praktickým nácvikem. „V momentě, kdy mi předporodní starosti začaly přerůstat přes hlavu, jsem si řekla dost a vytáhla jsem do boje. Zaplatila jsem si kurz pro budoucí maminky a zpětně musím přiznat, že mě uklidnilo až tohle,“ říká maminka roční Adélky Jana z Liberce. „Rozhodně všem ženám ve stejné situaci doporučuji to samé. Na kurz mi navíc poskytla příspěvek Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, u které jsem vedená, tudíž nám ani neudělal díru do rozpočtu,“ uzavírá.

Neklaďte si na sebe příliš vysoké nároky. I když budete máma, pořád zůstáváte člověkem. A krom toho – žádná žena se matkou nerodí, ale stává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…