Okamura o Babišovi: Platí daně, ať kritizuje. Nemocný Babiš: Fandím mu

01.12.2011 10:59

Tomio Okamura přiznává ve svém aktuálním blogu, že se ho denně ptají novináři i lidé na ulici na to, co říká na Babiše. Na to, co sleduje, o co mu jde? "Pana Babiše blíže neznám, ale je mi celkem jasné, co může sledovat a chtít člověk v jeho postavení - bezesporu v prvé řadě chce, aby mohl pracovat bez závislosti na tom, koho je třeba podmáznout," uvádí Okamura. A Andrej Babiš následně pro ParlamentníListy.cz jeho slova potvrzuje.

Okamura o Babišovi: Platí daně, ať kritizuje. Nemocný Babiš: Fandím mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Tomio Okamura

Firmy Andreje Babiše odvádí asi 600 milionů korun na daních. Konstatuje ve svém blogu Tomio Okamura. "Bezesporu ho proto musí štvát, když se tak velké peníze rozkradou nebo vyhodí za zbytečné pseudoprojekty. Z tohoto pohledu může mít Andrej Babiš jakoukoli minulost - ale stejně jako každý z nás, kdo v naší zemi žijeme, má právo se nejen ptát, co se děje s našimi penězi, ale řekl bych, že všichni máme jistou občanskou povinnost usilovat o změnu k lepšímu," pokračuje dále Okamura.

Čtěte také:

Mimo jiné pak rozvíjí myšlenku firemního vedení státu. Tedy námět, který ho, jak Okamura přiznává, už léta fascinuje. "Stát je totiž skutečně velká firma a není lepší řešení, než když ji vedou profíci. Lidé zkušení, lidé s hmotnou a trestní odpovědností. Lidé vzešlí z otevřených výběrových řízení, nikoli ze zákulisních jednání polických grémií nebo dokonce regionálních stranických klik. Copak členství ve stranické frakci je klasifikace na vedení resortu s miliardovými rozpočty? Navrhnout takové lidi do exekutivního řízení v soukromé firmě, tak vás spolupracovníci rovnou vezou na psychiatrii," uvádí Okamura.

Čtěte také:

A co si myslí o jeho názorech Andrej Babiš? "Přiznám se, že jsem ten blog zatím nečetl, jelikož jsem nemocný, užívám v těchto dnech antibiotika," předeslal v reakci pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš. Zároveň však připustil, že předcházející blogy Okamury čte poměrně pravidelně a skoro vždy se s jeho slovy ztotožňuje. "Panu Okamurovi fandím, je dobře, že věci pojmenovává skutečnými jmény. Co se týká jeho myšlenky přizpůsobit vedení státu tomu firemnímu, nezbývá, než souhlasit. Politici nejsou manažeři, přesto naše životy ovládají v maximální míře. A pak to tak vypadá, jak vidíme," řekl ParlamentnímListům.cz Babiš.

Pražskou mafii a kmotry musel porazit gynekolog, říká Babiš

Jako příklad uvedl události v Praze. "Říkám to dlouhodobě, že Praha je nejvíce rozkradené město v Čechách. To pozadí pak celkem trefně poodhaluje i poslední kniha Michala Viewegha. Paradoxně jsme pak svědky toho, že pražskou mafii a pražské kmotry musel vyřešit gynekolog. Je to v mých očích hrdina,"  konstatoval dále Babiš. Podle něj parlamentní volby v  roce 2014 budou posledním bodem zlomu, v kterém půjde ještě uskutečnit změna, jež tristní situaci v Česku zastaví.  

Čtěte také:

A co dále píše na adresu třetího nejbohatšího Čecha, který se začíná hlásit i k politickým ambicím, Okamura?

Čtěte také:

"V posledních letech začali ztrácet trpělivost odboráři, lékaři, policisté, hasiči, učitelé. Je velmi dobře, že trpělivost se stavem naší společnosti ztrácí miliardáři. Není to populární, ale já osobně nezatracuji žádnou z parlamentních stran a v tomto ohledu nemám ambice zakládat či vést jakákoli hnutí ani vstupovat do kterékoli strany. Každá platforma usilující o prospěch naší země je dobrá a jsem za ni vděčný a budu ji podporovat. Stejně jako se snažím s přáteli podporovat slušné a poctivé politiky ze všech politických stran," připomíná Tomio Okamura.

To, že nechám někoho krást, bude znamenat, že zchudnu i já, konstatuje Okamura

Jednou z příčin stávajícího stavu je podle něj přehnaná stranickost velké části voličů. Někteří voliči jsou prý ochotni tolerovat zloděje, pokud jsou z vlastní strany. Další voliči jsou ochotní volit zloděje, jen když sdílí jejich pravé či levé smýšlení nebo když jim naslibují třeba snížení daní.

SLEDUJEME téma: Babiš a ANO 2011

"Uvažují pragmaticky - ať si kradou, jen když já z toho taky něco budu mít. To je totální bláhovost - to, že nechám někoho krást, stejně povede k tomu, že nakonec zchudnu i já. Jen hlupák si myslí, že bohatí nemusí myslet na chudé. Kdo si v chudé zemi koupí produkty bohatých firem? Koukněte do Somálska - tam platí skutečná svoboda - platí volná ruka trhu - vítězí silnější, daně tam jsou nula a stát je slabý jak destilovaná voda. Kdo má pocit, že to je cesta k prosperitě, ať se tam vystěhuje," píše Okamura.

K prosperitě je třeba solidarita s chudými

A dodává, že v časech krize poznáváme, že k prosperitě je třeba jak solidarita s chudými, tak silný stát, který umí vymoci právo, spravedlnost a který reguluje nebezpečné výstřelky svobodného trhu. Protože svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Stát musí chránit slabší před silnějšími - a to paradoxně i v zájmu silnějších.

"Andrej Babiš se připojil k těm, kdo si to uvědomují - nevolá snižte mi daně pro okamžitý zisk. Ne, říká, daně mi klidně zvyšte, jen zajistěte, aby se moje peníze nerozkradly a vynaložily na prospěšné věci. Ví, že tohle je cesta, jak v bezpečí bude bohatnout on i celá společnost. Myslím, že je načase pohnout věci kupředu. Ne napravo, ne nalevo, ale dopředu," uzavírá Okamura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…