Hrdlička: Svoboda připravoval puč za zády svých spolustraníků

24.11.2011 20:11

Moc v Praze přebírá pravicová koalice. A podle podnikatele Tomáše Hrdličky je strůjcem nečekaného zemětřesení na magistrátu hlavního města primátor Bohuslav Svoboda, který „puč“ plánoval již více než měsíc. Svoboda měl podle Hrdličky vyjednávat za zády svých spolustraníků se zástupci TOP 09 o ustanovení nové koalice. Podnikatel a zastupitel Prahy 10 dodává, že o jednání měl být informován i premiér Petr Nečas.

Hrdlička: Svoboda připravoval puč za zády svých spolustraníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Domlouvali si společné mocenské ovládnutí radnice, a obcházeli tak regulérně zvolené vedení," uvedl pro Lidové noviny Hrdlička. Dodal, že obě strany si už dojednaly i mocenské rozložení. "Na klubu TOP 09 proběhla volba sedmi jmen eventuálních radních i s rozdělením kompetencí," sdělil.

Tuto možnost přitom ve středu zamítl předseda pražské TOP 09 František Laudát, podle kterého žádný seznam budoucích radních neexistoval. Anonymní člen TOP 09 nicméně zmínil časté diskuse, které se kolem jmen potenciálních radních vedly týdny před rozpadem staré koalice.

SLEDUJEME Rozpad magistrátu v Praze

Šťastný raději zatáhl brzdu

"Řadu týdnů jsem byl informován o údajných jednáních pana primátora a TOP 09 za zády stranických struktur, proto jsem zvolil toto nečekané zatažení za brzdu. Chtěl jsem zachránit čest pražské ODS," uvedl během dne Boris Šťastný, který v pondělí inicioval podpoření návrhu na vypovězení koaliční smlouvy s ČSSD.

Premiér Nečas připustil, že byl o záměru primátora Svobody informován. "O možnosti vytvořit koaliční radu ODS a TOP 09 v Praze jsem jednal již před několika týdny s primátorem Svobodou, který získal mou podporu a plnou podporu má i nadále," přiznal premiér.

Čtěte také:
A je vymalováno: Svoboda porazil Šťastného, Klaus se mračí
Primátor Svoboda: Koalice ODS a TOP 09 hotova. Nečas: Souhlasím

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…