Andrej Babiš: Ponižují mě, hrozí mi smrtí. Chci být premiérem

26.11.2011 9:42

Podnikatel Andrej Babiš v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD) přiznal, že není schopný hovořit jako politici. Své nedávné vystoupení v pořadu Otázky Václava Moravce hodnotí ale jako úspěšné, neboť se tehdy na něj dívalo více než 720 tisíc lidí. Přesto připouští, že tam hovořil tak trochu jako magor. Právě proto pro své hnutí a sebe chystá nějakou formu "mediální podpory".

Andrej Babiš: Ponižují mě, hrozí mi smrtí. Chci být premiérem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Ten pořad měl poprvé sledovanost 720 tisíc. A kdyby nebyl hokej, možná by se koukal milion. Možná si lidi volali a říkali: Hele, je tam nějakej magor, podívej se. Ale myslím, že i vnímali, co říkám. Reakce normálních lidí byly vesměs pozitivní," zhodnotil Babiš své vystoupení v České televizi.

Prý si je ale vědom, že tím, jak mluví´o prohnilém korupčním prostředí v Česku, s nímž podle něj nic nedělá ani nynější vláda, získává lidi pro program hnutí Akce nespokojených občanů (ANO 2011). 

„Teď už máme pod naší výzvou ANO 2011 registrovaných 14 tisíc lidí, na Facebooku máme dalších šest a půl tisíce lidí. Dostali jsme pět tisíc e-mailů," zmínil k projektu ANO 2011.

Více o Andreji Babišovi ZDE

Čtěte vše o výzvě ANO 2011

On sám se ale chce cvičit v tom, jak získat mluvou lidí. Připouští, že nějakou formu "mediální podpory" pro své hnutí chystá. Konkrétní být nechce. „Nejprve jsem v televizi řval a teď už jsem se zklidnil. Budu studovat knihu Larryho Kinga o komunikaci. Někdo mi doporučil, abych si vzal nějakého trenéra. Taky mi lidi říkají, abych mluvil buď česky, nebo jenom slovensky. Jenže já už neumím ani česky, ani slovensky," uvedl dále pro MfD Babiš.

Při své nedávné přednášce na pražské VŠE miliardář zdůvodňoval svůj neuhlazený styl projevu také značnou naštvaností vůči současné politice. „Nedivte se, když jsem musel třeba u Moravce poslouchat ty lži, tak mi to trochu ujelo. Moravec je správný chlap, ale myslím, že už za to, že mě pozval, dostal do držky. Takový Sobotka s Haškem třeba mluvit umí, ale za hodinu vám do hlavy vymluví díru a nevíte stejně nic, tak si vyberte, co je lepší," vysvětloval Babiš.

Odměna je větší než na Mrázka

Svěřil se však, že z něj „někdo"má strach. „Slyšel jsem, že 17. listopadu bylo zasedání URNA a že tam někdo vykládal, že je na mně vypsaná odměna větší než na Mrázka."

„Píší se o mně šílení věci, komentátoři mne neustále ponižují," dodal na toto téma.

Jeho hnutí ANO 2011 nechce údajně v budoucnu svolávat žádné velké demonstrace, ale přesto se chce více vyprofilovat na politické scéně.

„Teď jsem třeba byl na magistrátu na vystoupení estonského premiéra. Super! Co my tu vlastně řešíme? Jděme do světa! Tam už to všechno vymysleli. Estonsko má 1,3 milionu obyvatel, jako Praha. Ale to je ráj na zemi. Přebytkový rozpočet, nejmenší zadluženost, všichni jsou happy. Žádné sociální rozdíly," vysvětlil s nadšením to, kudy by mohly vést jeho myšlenky.

Babiš pro MfD také sdělil, že by chtěl uspět v příštích parlamentních volbách v roce 2014.

"To hnutí postavím tak, aby je vyhrálo," řekl ale s tím, že si je vědom toho, že lidi ani politika tolik nezajímá.

„Je zajímá každodenní život. Jestli vyžijou z důchodu, jestli je jejich doktor naštvaný, nebo ne, jestli má dobrý plat. Jestli funguje veřejná doprava. My jsme tady dospěli do situace, kde nějaká elita žije ve svém světě a sociální rozdíly se zvětšují," konstatoval.

„Když to neklapne, tak budu mít ostudu. Co? Já už v životě zažil leccos," uzavřel Babiš v MfD.

Chlubit se deficitním rozpočtem? Absurdní!

Na již zmiňované přednášce, kam dorazila neuvěřitelná tisícovka lidí, hlavně studentů, nevynechal z kritiky také současnou vládu: „Jak je možné, že se vláda chlubí tím, že plánujeme příští rok deficit 105 miliard korun. Já si neumím představit, že by nějaká naše firma plánovala ztrátu, to není možné! Kdyby za mnou někdo s takovým byznys plánem přišel, tak ho okamžitě vyhodím. Oni plánují ztrátu každý rok, to je absurdní!"

Podle jeho odhadu se v České republice ročně rozkrade 300 miliard korun. „Propočítával jsem si to a odhadem tady někde leží tři sta miliard, které naší republice někdo nekompetentností, někdy hloupostí a korupcí zašantročí a to je velký problém. Jestli se tu má něco změnit, tak to musí být zásadní," řekl tehdy studentům podnikatel.

Jeho snahy o proniknutí do veřejného života kritizovala řada politiků i některé osobnosti. Například prezidentu Václavu Klausovi blízký exředitel Národní galerie Milan Knížák.

Babiš do vedení státu? Podle Knížáka odporné

„To je člověk, který s sebou nese velkou zátěž a velké peníze z minulosti. Své známosti a vlivy využil jen k tomu, aby se obohatil. Proto se už teď nebojí veřejně vystoupit a i přes svoji odpornou bolševickou minulost se chce dostat do vedení našeho státu. To mi přijde opravdu hodně odporné," strhal Babiše ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Knížák.

K tématu: Už je to tady. Klausovská nakládačka Andreji Babišovi

Babiše nešetřil ani lobbista a blízký spojenec bývalého premiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf. Ten ho označil za lháře a zloděje, který si nezákonným způsobem přišel na desítky miliard korun a teď se snaží vystupovat jako svatý muž. Reagoval tak na Babišův výrok, že Šlouf pomohl Topolánkovi korupcí získat přeběhlíky Melčáka a Pohanku z ČSSD, kteří Topolánkovu vládu následně podpořili při hlasování o důvěře.

Jeho jmění je odhadováno na 25 miliard korun

Andrej Babiš je podnikatel slovenského původu, jeden z nejbohatších českých občanů, majitel agrochemického holdingu Agrofert. Časopis Týden odhadl Babišovo jmění na 25 miliard korun.

V listopadu 2011 založil občanskou iniciativu nazvanou ANO 2011 (Akce nespokojených občanů) a nevyloučil, že by z ní mohla vzniknout nová politická strana V listopadu 2011 založil občanskou iniciativu nazvanou ANO 2011 (Akce nespokojených občanů) a nevyloučil, že by z ní mohla vzniknout nová politická strana

Podle aktuálního průzkumu SANEP považuje protikorupční iniciativu ANO 2011 za důvěryhodnou necelá třetina (28,9%) dotázaných. "V této otázce se s největší pravděpodobností projevuje všeobecná skepse občanů k projektům hlásajícím boj s korupcí navíc s politickými ambicemi. Za všechny pak můžeme zmínit historický vývoj VV, které vsadily na boj s korupcí a bez větších obtíží pronikly do Poslanecké sněmovny. Dnes se však důvěryhodnost této strany pohybuje pod pětiprocentní hranicí," uvedla agentura.

Celý výzkum ZDE

Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …