Slavil se senátorkou ODS a policejním prezidentem. Pak ho vrah rozstřílel a do dlaně mu vložil prázdnou nábojnici…

11.07.2021 5:00 | Kauza

DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY (XI. díl) Dnes navážeme na článek PL z konce června, v němž jsme popsali jednu dávnou schůzku v brněnské vinárně, které se účastnili exprezident policie Kolář, bývalá senátorka ODS Lastovecká, ale taky František Mrázek nebo jistý Petr Šebesta.

Slavil se senátorkou ODS a policejním prezidentem. Pak ho vrah rozstřílel a do dlaně mu vložil prázdnou nábojnici…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nábojnice, ilustrační foto

Ten byl svého času a v jistých kruzích docela známý. Byl považován za podnikatele, který vzešel z podobných podmínek a prostředí jako například Miroslav Provod, František Mrázek, Tomáš Pitr, Jaroslav Starka a další. Původním povoláním byl před listopadem 1989 číšníkem. Po Listopadu se však vrhl po hlavě do velkého, neprůhledného a zejména nebezpečného podnikání.

Podílel se na finančních machinacích, vyvádění značných finančních částek z bank, pohyboval se v neprůhledném obchodování s realitami. A hodně toho věděl. Zejména o machinacích Františka Mrázka a Radovana Krejčíře.

Osudným se mu stalo, že se zejména s posledně jmenovanými dostal do střetu, a to za účasti policie.

Šebesta byl zejména v letech 2002 a 2003 spjat se známým, bývalým rekreačním komplexem komunistických pohlavárů Vystrkov na orlické přehradě. Jeho správcovství převzal po dalším kontroverzním podnikateli Provodovi, ale údajně neplatil, a tak mu Miroslav Provod smlouvu vypověděl a předal správcovství Jaroslavu Starkovi a Marile Příbram, což Šebesta těžce nesl.

Dokonce se z té doby traduje, že u stadionu Marily zastavilo několik vozidel, ze kterých vyskákali Čečenci se samopaly a vyhrožovali Jaroslavu Starkovi, že jim sebral kšeft, protože zajišťovali ochranu areálu na Vystrkově. 

V té době, ale už probíhalo rozsáhlé policejní vyšetřování trestné činnosti osob kolem Františka Mrázka a Radovana Krejčíře, včetně jich samotných. A neřízená střela Petr Šebesta se rozhodl s policií aktivně spolupracovat.

Největším problémem Mrázka i Krejčíře bylo to, že Šebesta začal spolupracovat jako oficiální svědek zejména v kauzách, které vyšetřovali policisté ze speciálního policejního týmu KRUH, jenž byl zřízen u protikorupční policie. Krejčíře pak přímo ohrožovalo jeho svědectví v kauze firmy M5, která při dovozech pohonných hmot připravila český stát na daních o půl miliardy korun, a firmy Technology Leasing, kterou Krejčíř vytuneloval přes úvěry u České spořitelny se škodou přes 150 milionů korun.

Zároveň ale Šebesta tvrdil, že dodá důkazy, kdo a proč unesl a údajně zlikvidoval otce Radovana Krejčíře, Lamberta. Roli svědka Šebesty pak bohužel detailně rozkryli jistí Krejčířovi advokáti, kteří jeho identitu vynesli do kriminálního prostředí.

A tak přišel pro Petra Šebestu osudový den.

Bylo to dne 23. září 2003, necelý týden poté, co byl Radovan Krejčíř opětovně vzat do vazby. Vracel se na skútru do svého apartmánu na Vystrkově, když si jej na cestě vyčíhal vrah. Zasáhl ho několika ranami, ale poslední, smrtelná, byla rána jistoty do hlavy. Na důkaz mafiánské vraždy dal mrtvému do ruky prázdnou nábojnici.

Po vraždě Petra Šebesty se vyrojila celá řada různých konspiračních teorií a úvah. Například ta, že zaživa měřil 179 cm, ale při pitvě 185 cm, a s tím spojené spekulace, že nadále žije, má novou identitu a je pod policejní ochranou. Šlo o lži.

Skutečnost byla jen jedna, navíc definitivní.

Policejního svědka, nikoli však informátora, tehdy skutečně zavraždil dodnes neznámý nájemný vrah. Kauzy, ve kterých jmenovaný svědčil, však policie dotáhla do zdárného konce.

O nich zase příště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…