Preventivní prohlídka v 5 letech

21.05.2014 0:00

Preventivní prohlídka v 5 letech
Foto:
Popisek:

Preventivní prohlídka v 5 letech
Rok před nástupem do školy, tedy v pěti letech, by dítě mělo absolvovat další preventivní prohlídku u pediatra. S rostoucím věkem dítěte se obměňuje i obsah prohlídky, proto ho čeká několik nových vyšetření. Na této prohlídce byste měli zjistit, zda je předškolák způsobilý k nástupu do školy.

Na co se připravit
Stejně jako při tříleté prohlídce lékař vašeho potomka prohlédne po fyzické stránce a zjistí, jestli se u něj neobjevují nějaké vývojové vady. Dítě změří a zváží. Naměřené hodnoty porovná s růstovými grafy, čímž zjistí, zda je předškolák v normě z hlediska váhy, tedy jestli není podvyživený nebo naopak nemá nadváhu. Důležité jsou i hygienické návyky dítěte. Lékař se vás bude dotazovat na případné problémy s pomočováním.

Může dítě do školy?
Důležitou částí prohlídky je ověření způsobilosti dítěte k nástupu do školy. Lékař zhodnotí psychomotorický vývoj předškoláka. Součást tohoto vyšetření tvoří ověření znalosti barev, kdy oproti minulé prohlídce bude lékař vyžadovat, aby dítě jednotlivé barvy i správně pojmenovalo.

Očkování
V pěti letech předškoláka čeká přeočkování proti záškrtu, tetanu a černému kašli. Ještě před nástupem do školního prostředí, kde se infekce snadno a rychle šíří, se můžete navíc rozhodnout pro ochranu v podobě vakcinace proti:

  • -    žloutence typu A (vakcína Havrix Junior),
  • -    planým neštovicím (vakcína Varilrix),
  • -    chřipce,
  • -    meningokoku (např. vakcína Nimenrix),
  • -    klíšťové encefalitidě.

Pozor na cholesterol
Pokud se u některého z rodinných příslušníků vyskytuje nebo vyskytla ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, angina pectoris, cévní mozkové příhody nebo hyperlipoproteinemie, metabolická porucha, která je charakteristická zvýšenou hladinou lipoproteinů a tuků v krevní plazmě, mělo by dítě absolvovat vyšetření koncentrace celkového obsahu cholesterolu v krvi, tedy HDL-cholesterolu, LDL-cholesterolu a triacylglycerolů.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…