Slováci truchlí nad smrtí Havla, oceňují jeho přínos pro stát

18.12.2011 18:21

Bývalý československý a poté český prezident Václav Havel se zařadil k významným osobnostem někdejšího společného státu Čechů a Slováků. Shodli se na tom slovenští politici v reakci na zprávu o úmrtí Havla. Podle premiérky Ivety Radičové Havel po pádu komunismu v roce 1989 otevřel Československu brány do světa.

Slováci truchlí nad smrtí Havla, oceňují jeho přínos pro stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

"Jako každý politik i on rozděloval, měl své příznivce i velké nepříznivce, také v Slovenské republice. Nedá se upřít, že to otevření základních bran po roce 1989 do světa udělal právě on," řekla Radičová v diskusní relaci televize Markíza. Havla znala "jako člověka, který měl sám nad sebou správný nadhled". "Přeci jen byl to spisovatel a dokázal vnímat vlastní role i z toho druhého břehu," dodala Radičová, která s Havlem debatovala o politice už před několika lety. "My jsme se velmi sblížili v mé prezidentské kampani," poznamenala neúspěšná kandidátka na post slovenského prezidenta, kterou před přímou volbou hlavy státu v roce 2009 Havel otevřeně podpořil.

Prezident Václav Havel zanechal stopu nejen v novodobých dějinách českého a slovenského národa

"Odešel nepřehlédnutelný a respektovaný symbol československé něžné revoluce (slovenský název sametové revoluce-pozn. ČTK) a nového demokratického Česko-Slovenska. Prezident Václav Havel zanechal stopu nejen v novodobých dějinách českého a slovenského národa, ale i v historii nových evropských demokracií a sjednocující se Evropy," napsal slovenský prezident Ivan Gašparovič svému českému kolegovi Václavu Klausovi v kondolenčním telegramu, z něhož citovala slovenská média. "V naší paměti (Havel) navždy zůstane jako charismatická a lidská osobnost s nezaměnitelným stylem vedení politiky," zdůraznil Gašparovič.

"Havel byl pro mne symbolem politika, který pravdu a ideály nepoužíval jen jako slova, ale který tak žil celý svůj život," přidal se ke kondolencím předseda parlamentu Pavol Hrušovský. Šéf slovenské diplomacie a někdejší premiér Mikuláš Dzurinda míní, že v osobě Havla ztrácí i Slovensko velkého člověka. "Havel dokázal spojovat politiku s hodnotami, kulturou a uměním. Jeho odkaz a morální postoje zůstanou v naších srdcích," prohlásil Dzurinda.

Mečiar: Havel je součástí dějin Slovenské republiky

Někdejší trojnásobný slovenský premiér Vladimír Mečiar zařadil Havla k osobnostem českého národa. "I když jsme měli rozdílné pohledy na slovenské potřeby ve společném státě, nelze mu upřít, že se při zavádění demokratických poměrů u nás po roce 1989 stal součástí i slovenských dějin," sdělil ČTK šéf mimoparlamentní Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko, který po rozpadu československé federace na konci roku 1992 stál jako premiér u zrodu samostatného Slovenska.

"Zprávu o tom, že zemřel poslední československý prezident Václav Havel jsem přijal s hlubokým zármutkem. Vyjadřuji proto upřímnou soustrast jeho blízkým a všemu českému národu," uvedl Mečiar. Ještě v době své aktivní politické kariéry Mečiar přitom nešetřil kritikou Havla, podle něj exprezident například mnohdy komplikoval vztahy mezi oběma národy.

Přínos Havla pro ČR i Slovensko vyzvedl také Peter Zajac, jeden ze zakládajících členů polistopadového hnutí Veřejnost proti násilí, což byla obdoba Občanského fóra. "S Václavem Havlem odešla jedna z nejvýznamnějších osobností československé, české i slovenské politiky 20. století. Václav Havel byl vůdčí osobností listopadu 1989 a v značné míře určil pokojný charakter klíčové změny v našich dějinách, přechod od totalitního komunistického režimu do svobodného světa demokracii," poznamenal Zajac.

Vše k tématu skon Václava Havla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…