Spisovatel Viewegh k vrásčitým politikům: Pořád ekologii bagatelizujete

31.01.2012 13:24

Věděli jste, že kampaň ekologického Hnutí Duha Velká výzva podporují i umělci? Herec Jan Budař, zpěvačka Marta Kubišová, či herečka Táňa Fischerová – ti všichni dali prostřednictvím Hnutí Duha vědět, že podporují reklamní kampaň, která chce poukázat na obrovské ekonomické příležitosti, které neumíme využívat. Specifikou kampaně je fakt, že se z plakátu směje třeba přestárlý Miroslav Kalousek, či Petr Nečas.

Spisovatel Viewegh k vrásčitým politikům: Pořád ekologii bagatelizujete
Foto: velkavyzva.cz
Popisek: Miroslav Kalousek na grafice Velké výzvy

Tak máme tady další aktivitu několika lidí, kteří šijí do politiků. Zestárlí politici se totiž v kampani Duhy omlouvají lidem za to, že nepříklad neuměli nastartovat silnou a chytrou ekonomiku.

„Neudělali jsme to. Promiňte," říká z plakátu například sedmdesátiletý Miroslav Kalousek. Podobné věty tvůrci reklamy vložili také do úst premiéra Petra Nečase a šéfa opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky. „Promiňte, mohli jsme snížit závislost na dovozu ropy, ale neudělali jsme to,“ tvrdí například o 18 let starší Nečas.

Kampaň ekologického hnutí je součástí iniciativy Velká výzva, která prosazuje nový zákon podle britského vzoru. Ten by měl stanovit, jakým tempem se bude Česko zbavovat závislosti na drahých fosilních palivech a podporovat modernizaci ekonomiky.

Jenže jako podpis, či svůj souhlas s kampaní pak k výzvě propůjčilo tváře i mnoho umělců, či vědců. Například Marta Kubišová na webové stránce velkavyzva.cz  říká: „Ráda se svým podpisem připojuji pod Velkou výzvu hnutí Duha. Lépe a výstižně jste to snad ani formulovat nemohli.“

Fischerová: Chci, aby se věci pohly kupředu

„Snížit český příspěvek ke globálnímu oteplování je velmi důležité a potřebné a proto připojuji svoji podporu. Jedině přijetí potřebné legislativy může zaručit, že se věci pohnou kupředu. Je to Velká výzva,“ míní pak zde herečka a bývalá poslankyně Táňa Fischerová.

„Věřím tomu, že jsme všichni součástí jednoho velkého organismu společně s naší planetou Zemí. A proto rád podporuji tuto kampaň a její snahu hledat řešení, jak zlepšovat náš přístup a naši péči o tento zázračný organismus,“ tvrdí pak herec Jan Budař.

Že si spousta lidí si myslí, že s velkými problémy, jako je průmyslové znečištění, sami nic nezmohou, tak o tom je přesvědčena herečka Simona Stašová.  „Na kampani Velká výzva se mi líbí, že dává každému z nás možnost něco konkrétního snadno a bez námahy ovlivnit,“ dodává Stašová.

Spisovatel Michal Viewegh lidem sdělil, že se rozhodl veřejně podpořit kampaň Velká výzva, protože souhlasí s jejím programem a za druhé podle něj lidí, kteří myslí ekologicky, je stále příliš málo. „A také protože těch, kteří ekologii bagatelizují je dosud nebezpečně mnoho.“

Je to záležitost zdravého rozumu

Předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček na webových stránkách Velké výzvy se svěřil s tím, že podpořit Velkou výzvu není ani tolik věcí cti a radosti, jako spíše záležitostí prosté občanské angažovanosti a zdravého rozumu. „Rád proto připojuji svůj podpis,“ dodal.

Mezi dalšími sympatizanty akce je zde například i herec Jiří Dušek, spisovatelka Eva Hauserová, divadelní a mediální kritik Vladimír Just, spisovatel Ivan Klíma, či vedoucí katedry rozvojových studií Univerzity Palackého Pavel Nováček.

Kampaň se zestárlými politiky je vidět po celé Praze. "Objednali jsme 50 citylightů v metru a 35 telefonních budek," řekl k tomu v pondělí pro  iDNES.cz ekolog Martin Mikeska. Ředitel Hnutí Duha Petr Machálek pak doplnil, že účelem reklamy není dělat si legraci z konkrétních politiků, ale poukázat na obrovské ekonomické příležitosti, které dnes před sebou máme, které ale bohužel zatím nevyužíváme.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…