Týden urologického zdraví připomíná důležitost prevence

14.09.2015 0:00

Urologické potíže jsou pro mnohé lidi tématem, o kterém není zrovna příjemné otevřeně hovořit. Při tom se však jedná o závažný problém, při jehož řešení hraje důležitou roli včasná diagnostika a prevence

Týden urologického zdraví připomíná důležitost prevence
Foto: Shutter
Popisek: starý pár

Na tento fakt se snaží upozornit celosvětový Týden urologického zdraví, který probíhá ve dnech 14. – 18. září.  Jeho součástí je Den povědomí o rakovině prostaty (European Prostate Awareness Day - EPAD), který připadá na 16. září. V tento den budou přední evropští specialisté diskutovat o rakovině prostaty s členy Evropského parlamentu.

Týden urologického zdraví je iniciativou Evropské urologické společnosti. Ta si klade za cíl zvýšit informovanost o závažných urologických onemocněních, zvláště o prevenci a možnostech léčby, informovat o práci urologů a novinkách v urologii a v neposlední řadě se snaží o vymýcení studu a tím zajištění včasné diagnostiky u všech urologických příznaků.

 „Obecně se dá říci, že muž po padesátém roku života by už měl mít svého urologa. Ale platí to i pro ženy,“ říká MUDr. Josef Stolz, primář urologické kliniky Uroklinkum, a dodává: „Je důležité nepodceňovat nenápadné a často plíživé potíže s močením, náhlou poruchu erekce, nebo přechodnou příměs krve v moči.“

U mužů je nejčastějším urologickým problémem karcinom prostaty, jehož incidence významně stoupá právě mezi 50. a 60. rokem života. Ženy častěji trpí na záněty dolních močových cest, záněty močového měchýře a různé tipy inkontinence. O svých problémech se často stydí mluvit, ale včasné zahájení léčby může předejít často až fatálním komplikacím.

Prevenci by se rozhodně neměli vyhýbat ani mladší lidé. „Obecně mladí muži netrpí na záněty močového měchýře a urologicky obvykle nestonají. V této věkové skupině ale nutno zmínit tumor  varlete, což je nejčastější nádor u mladých mužů ve věku 20-25 let,“ upozorňuje MUDr. Stolz.

Letošní Týden urologického zdraví je zaměřený právě na nádorová onemocnění, zejména pak nádory prostaty, ledvin a močového měchýře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…