„Babišova města" mobilizují k volbám. V sídlech svých podniků by mohl znovu vyhrát

13.04.2014 10:12

Města podniků Andreje Babiše se mohou stát, stejně jako při volbách do Poslanecké sněmovny, baštami jeho hnutí i v následujících evropských nebo komunálních volbách. O tom, že právě tady může ANO výrazně zabodovat, svědčí i zájem o členství v hnutí. To je zřetelné i ve Valašském Meziříčí, kde patří Babišova chemička Deza s téměř tisíci pracovníky k největším zaměstnavatelům v regionu.

„Babišova města" mobilizují k volbám. V sídlech svých podniků by mohl znovu vyhrát
Foto: Daniela Černá
Popisek: Chemička Deza ve Valašském Meziříčí

Nedávno vstoupil do ANO také Robert Stržínek, kterého lidé v regionu vnímají jako známého podnikatele. „Šel jsem do ANO ze stejného důvodu jako spousta jiných lidí, kteří chtějí některé věci změnit. Myšlenky hnutí jsou mi velmi blízké,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Stržínek, který chce na kandidátku pro komunální volby v Meziříčí dostat fundované lidi, kteří už něco dokázali. Meziříčské ANO kritizuje ve městě, kde zatím vládne koalice ODS, ČSSD a Nezávislých, ekonomiku, problémy s parkovacími plochami i to, že neexistuje obchvat. Stržínek se také domnívá, že i díky společnosti Deza může být Valašské Meziříčí silnou voličskou základnou hnutí Andreje Babiše.

„Určitě může. Díky Deze o nás spousta lidí ví, ví o panu Babišovi a lidé znají jeho názory. Možná víc, než v jiných stranách a hnutích,“ dodal. Chválou na adresu Andreje Babiše nešetří i Lenka Vičarová (SNK) z blízkého Rožnova pod Radhoštěm, dosud zastupitelka města, která ale chce už v příštích komunálních volbách bodovat v barvách ANO. „Budu kandidovat jako nezávislá na kandidátce ANO. Andrej Babiš i  Věra Jourová jdou za tím, co slíbili, a proto mají takový úspěch,“ dodala s tím, že se podle ní také vhodně dokáží prosazovat v médiích. Přímo z chemičky Deza se už v parlamentních volbách na kandidátce objevil Tomáš Filip, vedoucí investiční výstavby v podniku.

Příznivců hnutí přibývá, souvisí to s celostátní popularitou

Konkrétní jména, která budou mít možnost vidět voliči na kandidátkách do komunálních voleb, ale zatím prý jasná nejsou. Předseda oblastní organizace a místopředseda krajské organizace Jaroslav Obermajer konkrétní být nechtěl. „Na Vsetínsku nám velmi dobře fungují místní organizace ve Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm. Ve Vsetíně bychom v současné době potřebovali hnutí člensky posílit. Celkově však registrujeme větší zájem o členství, který určitě souvisí s úspěchy hnutí na celostátní úrovni,“ uvedl Obermajer.

„V okrese Vsetín plánujeme do podzimních komunálních voleb postavit kandidátky především ve Vsetíně, Rožnově pod Radhoštěm a Valašském Meziříčí, tedy v městech s rozšířenou působností. Nebráníme se také případné spolupráci s místními sdruženími nezávislých kandidátů. Kandidátky v současné době sestavujeme. Do voleb jdeme s cílem získat maximální podporu voličů a tím mít dostatečný mandát k řízení místních samospráv,“ dodal s tím, že chtějí nabídnout voličům řešení místních témat. Do svých řad přijmou prý jen takové lidi, kteří budou zárukou dodržení slibů.

Scénář parlamentních voleb se může opakovat

V Napajedlích Babišův podnik Fatra, ve Valašském Meziříčí Deza, v Lovosicích Lovochemie, v Kostelci u Jihlavy Kostelecké uzeniny a spousta dalších. Ve většině měst, kde se nacházejí podniky Babišova impéria vyhrálo parlamentní volby s přehledem ANO, někde dokonce se ziskem až 30 procent voličů. Sociolog Jan Herzmann předpokládá, že scénář se může opakovat jak v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, tak v podzimních komunálních volbách. „Je velmi pravděpodobné, že se situace bude opakovat. Celorepublikově hnutí ANO v preferencích posiluje. Bylo by zvláštní, kdyby tam, kde mělo svá silná místa, nastal obrat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Herzmann.

„Je velmi pravděpodobné, že to zasáhne do evropských a pravděpodobně i do komunálních voleb. Jde o odraz toho, že komunita, která je nějak spojená se firmou Agrofert, věří panu Babišovi a hnutí ANO, což signalizuje jakousi loajalitu zaměstnanců, která přesahuje hranice těchto podniků,“ dodal. Potvrdil, že svou roli může hrát i větší informovanost. „Věří tomu, že ten, kdo řídí koncern, ve kterém jsou spokojení, může takto řídit i stát,“ dodal Herzmann. Sociolog zatím ale nedokáže odhadnout, kde by se mohla nacházet Babišova Achillova pata. „Vždycky existuje něco, v čem může politik narazit, ale nevím, co by mohlo poškodit renomé Andreje Babiše. To v tuto chvíli nedokážu odhadnout,“ doplnil Herzmann.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…