„Bylo mi stydno.“ Václav Havel o setkání s Jiřinou Švorcovou. Divadlo prokládané vodkou, bez milenek

17.07.2020 8:38

VZPOMÍNKY A PERLY Jiřina Švorcová v divadla s vodkou poté, co seděla vedle Václava Havla či exprezidentovy překvapivé vzpomínky na první setkání s Milošem Zemanem. ParlamentníListy.cz opět nahlédly do starých publikací, které mnohdy ukrývají poklady.

„Bylo mi stydno.“ Václav Havel o setkání s Jiřinou Švorcovou. Divadlo prokládané vodkou, bez milenek
Foto: Screen Youtube
Popisek: Václav Havel v roce 1990 na návštěvě Izraele

Kolování zpráv o údajném “fešáckém” kriminálu Václava Havla bylo v nespočtu podob v minulosti publikováno. Jak jsme nedávno uvedli, sám Havel se k jednomu z těchto případů sám vyjádřil s tím, že “lepší kriminál” mu připravili sami komunisté, když ho překvapivě po odsouzení v roce 1989 převezli do pražské pankrácké věznice, kde mu byla vymezena speciálně upravená cela s televizorem. 

Havel to zdůvodňoval tím, že byl v té době mimořádně sledovanou osobou, kterou znali prakticky všichni a režim ho tak považoval za VIP vězně a obával se s ním již nakládat ostře či brutálně.

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12727 lidí

Nyní se podívejme, kam se mimo jiné Havlovy kroky linuly po propuštění. Během rozhovorů s novinářkou, režisérkou a spisovatelkou Irenou Gerovou před lety vzpomínal poměrně přesně na to, jak situace tehdy vyvíjela. Mimochodem, Irena Gerová coby redaktorka Svobodného slova byla  vůbec první, kdo v roce 1989 v době sametové revoluce přinesl s Havlem rozhovor. Interview prolomilo pomyslné ledy a informační bariéru spjatou s Havlem v tehdejších médiích.

Václav Havel v knize Ireny Gerové “Vyhrabávačky” popisuje, jak byl po svém propuštění zván na různé oslavy, večírky a hlavně též divadelní představení a premiéry. Mluví o tom, že se sám nikam necpal, ale pokud ho někdo pozval, tak se rád v rámci časových možností zúčastnil.

Podobné to bylo i v případě divadelní premiéry Hrabalova díla Obsluhoval jsem anglického krále v Činoherním klubu v roce 1989, na což Havel dostal vstupenky. “Měl jsem dva lístky, má žena Olga nemohla a já nevěděl, kterou ze svých přítelkyň pozvat, protože jsem byl tak ostře sledován, že kdybych šel s kteroukoli, tak vzniknou řeči, že s ní chodím. A tak jsem vzal na premiéru Josku Skalníka. No a stalo se, že jsme s Joskou měli lístky hned vedle Jiřiny Švorcové. To nebyl něčí zlý úmysl, jen náhoda,” byl si jistý Václav Havel.

“Byli tam přítomni všelijací slavní režiséři, herci, kulturní celebrity - a já byl čerstvý propuštěnec. To znamená, že jsem byl taková rarita, ještě jsem nezevšedněl, a proto mě tak jako manifestačně vítali, zdravili, objímali - a té paní Švorcové si vůbec nikdo nevšiml a mně bylo stydno. Bylo mi jí líto a bylo mně to trapný. Během přestávky tam upíjela vodku a hned po představení odešla. Věděla, že tam budu v centru pozornosti já. Ona takříkajíc společensky vyklidila prostor. Což neznamená, že ho vyklidila společensky. Ten naopak okupuje neustále velmi tvrdě,” vzpomínal.

Havlovo okolí také v jisté době očekávalo, že získá Nobelovu cenu míru. S takovou možností například prý operoval Miloš Forman poté, co přijel z Ameriky a říkal, že je to pravděpodobné. 

Tou dobou Havel, který byl toho času na Hrádečku, poprvé mluví o Miloši Zemanovi. A pro někoho možná překvapivě. Na Hrádeček se tehdy za Havlem sjelo hodně lidí, aby případné udělení ceny oslavili a zdokumentovali. “Václav nahlas uvažoval o věcech, které si zřejmě před naším příjezdem četl, mezi jinými také Technický magazín zvaný Téčko, kde byl článek od Miloše Zemana,” vyprávěla Gerová ve své knize.

“Až se s ním někdy poznám, tak se ho budu muset na něco zeptat. Jedna věc mi tam není totiž jasná. Jinak je to bezvadný, jak on říká, že z toho otrokářského systému si socialismus vzal pána a raba, nikoli antickou kulturu, ze středověku si vzal inkvizici, nikoli katedrály, z kapitalismu vykořisťování, nikoli rozkvět průmyslu a ze socialistických ideálů mu zbyly jenom stále stupidnější kecy. Budu se s ním muset z určitých důvodů spojit,” sděloval tehdy Havel na adresu svého dnešního nástupce na Pražském hradě.

K takovému setkání nakonec nedošlo, přestože mělo být naplánované. Václav Havel byl buď opět zavřený, anebo onemocněl. V každém případě se jejich cesty spojily o několik měsíců později a následně v devadesátých letech. Toto byl nicméně první zdokumentovaný případ, kdy Havel o Zemanovi veřejně hovořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…