„Chachá, bude muset pracovat.“ Když jde o Středulu, lidé neměli slitování

04.03.2024 13:55 | Monitoring

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolává mimořádný sněm, kde se bude volit šéf odborů. Dosavadní předák Josef Středula, který stál v čele odborů 10 let, totiž ztratil členství, a tím pádem i svou funkci kvůli neplacení příspěvků. Středula se kvůli tomu stal terčem vtípků, že bude muset jít poprvé v životě do práce a „do montérek ke strojům“.

„Chachá, bude muset pracovat.“ Když jde o Středulu, lidé neměli slitování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Rada ČMKOS v pondělí pověřila řízením odborů dosavadního místopředsedu Víta Samka a svolala mimořádný sněm na konec března, kde by se měl volit nový předseda. Dlouholetý šéf odborů Josef Středula musel být kvůli nesrovnalostem s placením členských příspěvků z odborů vyloučen. Středula již oznámil, že se jednalo o nedopatření a o funkci se bude znovu ucházet, protože má údajně širokou podporu v celé organizaci.

Středulovo vyloučení z odborů pochopitelně vyvolalo posměch na sociálních sítích. „Šéfa odborů vyloučili z odborů. Já tuhle zemi miluju,“ glosoval Středulův konec komentátor Petr Honzejk.

„Prostě groteska bez konce,“ přidal se novinář Vratislav Dostál.

Lidé také hromadně posílají dlouholetého odboráře do „opravdové“ práce a „ke strojům.“

„Tak montérky a ke strojům,“ píšou lidé.

„Teď nejspíš bude muset nastoupit do svého prvního skutečného zaměstnání, a poprvé v životě bude muset skutečně pracovat,“ přidávají další.

Lidé si ze Středuly tropí žerty, že kvůli neplacení malého příspěvku přišel o lukrativní práci s platem nad sto tisíc korun. „Takže je to jasný – Středula nezaplatil odborářské známky a připravil se tak o lukrativní job. Odborník,“ smějí se lidé.

Konec Středuly v odborech neunikl ani pozornosti některých politiků. „Šéf odborů Josef Středula dnes přišel o funkci kvůli nezaplacení příspěvků. Myslím ale, že o dobré jméno mezi mnohými pracujícími přišly jím vedené odbory mnohem mnohem dříve...“ má jasno senátor Zdeněk Hraba (za ODS).

„Tohle je fakt bizár. Máte plat 110 tis. měsíčně a další související výhody, nezaplatíte ale ani členský příspěvek a necháte se vyloučit z organizace, kterou šéfujete a která vás platí. A pak máme vést debatu o silných odborech a jejich roli ve společnosti,“ přidal se poslanec Lukáš Vlček (STAN).

„No pěkný, to vypadá, že Středula bude muset jít v 56 letech poprvé do zaměstnání. Každopádně štěstí, že to s tím prezidentováním nedopadlo. Až se jeden bojí, jak by dopadla země, svěřená do rukou někomu, kdo zapomene platit příspěvky, které ho 20 let živí,“ vzkázal poslanec TOP 09 Matěj Ondřej Havel a vzpomněl na Středulovu neúspěšnou kandidaturu na prezidenta.

Středulův konec v odborech ale podle mnohých není žádný důvod k radosti, protože největší odborovou organizaci by prý mohl převzít někdo ještě horší. „Kdyby chtěl někdo slavit, tak moc není co... jestli odbory vezme do rukou nějaká ruská filcka, nebude to dobrá zpráva pro nikoho...“ varuje právník a člen ODS Ondřej Šimíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tato informace mě potěšila, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKunamila , 04.03.2024 14:59:57
přeji poctivým odborářům, aby si opět nenechali do kožichu nasadit veš z Aspenu, či provládního stávkokaza.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …