Zatímco Rakušan v tisku sliboval peníze policistům, odbory zuřily: Sebrali jim stravenky!

13.01.2024 14:20 | Monitoring

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pro MF Dnes promluvil o svém plánu na zvýšení rozpočtu policie i ministerstva vnitra. „Primární je pro mě zajistit objem platů pro policisty a dodatečně posílit rozpočet ministerstva vnitra o další finanční prostředky,“ řekl Rakušan s tím, že by byl rád, kdyby se navýšení platů projevilo do konce volebního období. Odborový svaz státních orgánů a organizací přitom bojuje proti zrušení příspěvku na stravování. Řeč byla o společenských souvislostech nedávné střelby na půdě univerzity.

Zatímco Rakušan v tisku sliboval peníze policistům, odbory zuřily: Sebrali jim stravenky!
Foto: archiv Naše Média a.s.
Popisek: Vít Rakušan na tiskové konferenci k násilí Ukrajinců

„Ten případ se vyšetřuje jako mnohonásobná vražda, je potřeba dojít k nějakému jasnějšímu definování motivu vraha, vyloučit všechny sekundárních okolnosti, spolupráci dalších osob,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan v rozhovoru pro MF Dnes o tragédii, jež se stala na konci loňského roku na Filozofické fakultě UK. A teprve až bude vyšetřování uzavřeno, že bude moci Rakušan sdělit veřejnosti odpovědi na další otázky ohledně střelby.

Vyjádřil se i k možnému pochybení policie, že nesrovnala seznam podezřelých z vraždy v Klánovickém lese se střelcem. Rakušan policii hájí, že na rozhodování tehdy měla sekundy až minuty. Kritici dnes mají na přípravu hodiny. Připustil však, že policie přiznala pochybení v komunikaci s vedením fakulty.

„Nejsem specialistou na policejní práci, co měli, a co neměli udělat. Jen si uvědomme, že velitel zásahu rozhodoval v rámci sekund až minut, zatímco teď si někteří kolegové poslanci berou časovou linku incidentu, hodnotí ji po minutách a věnují tomu tři a půl hodiny přípravy. Teď máme pohled do zpětného zrcátka, které nám už věci spojuje,“ obhajuje policii ministr.

K otázce policie, ale i ministerstva vnitra, zmínil, že bude třeba navýšit jejich rozpočet. „Bez uhýbání, ano. Budu jejich rozpočet chtít navýšit,“ potvrdil Rakušan.

Stejně jako rostou finanční prostředky na obranu, je podle Rakušana třeba dbát i na výzvy ohledně vnitřní bezpečnosti. „Proto jsem si dal úkol na Bezpečnostní radu státu, že tam neponesu jenom sérii opatření, ale opatření s finančními nároky, a vláda mi to schválila,“ dodal. Následně připomněl, že v minulém roce byly platy policistů zvyšovány o 10 %; i letos by je chtěl dále navyšovat.

Nespokojené odbory

S financováním platů a příspěvků policie není spokojen Odborový svaz státních orgánů a organizací. Včera svaz vydal stanovisko ke zrušení příspěvků na stravování. Na facebooku jej sdílí odborář Josef Středula. Změny v konsolidačním balíčku dle odborů absurdně tvrdě dopadnou právě na zaměstnance a zaměstnankyně veřejných služeb a správy, a to včetně příslušníků bezpečnostních sborů.

„Příslušníci i občanští zaměstnanci Policie ČR tak přicházejí o zásadní příspěvek, a to příspěvek na stravování,“ píše se ve stanovisku spolu s tím, že to bylo oznámeno až 28. prosince a od ledna nového roku bylo vyplácení příspěvků již pozastaveno. „Jako odborový svaz s tímto krokem zásadně nesouhlasíme. Jde o pokračování v absurdním úsilí o devastaci veřejného sektoru pod záminkou konsolidace veřejných financí,“ napsal ke stanovisku předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář.

K efektivní konsolidaci veřejných financí podle něj v České republice schází jak politická vůle, tak i kompetence. „Vláda v tomto ohledu dokázala pouze sbírat ‚drobné‘ zaměstnancům a zaměstnankyním organizací veřejného rozpočtu,“ píše Bednář ve stanovisku. Dodal, že tyto prostředky žádný výrazný rozdíl ve státním rozpočtu neudělají. „Na nedostatku veřejných služeb, včetně zajištění bezpečnosti, to pocítíme úplně všichni.“

Opatření pro posílení vnitřní bezpečnosti

V lednu se bude konat jednání Bezpečnostní rady státu o střelbě na Filozofické fakultě. Rakušan v rozhovoru dále uvedl, že spolu s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) hodlá předložit radě seznam opatření pro posílení vnitřní bezpečnosti. Do konce února by měl být s posledními úpravami předložen vládě.

Mezi opatřeními by dle Rakušana měla být i cvičení na školách. Jedná se o cvičení formou edukativních prezentací, ale i cvičení za pomoci využití virtuální reality. Probíhat by také měly nácviky postupů při takových událostech.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57766 lidí
Chystá se i kampaň v online prostoru, do které budou zapojeni lidé, kteří „mají schopnost oslovovat mladou generaci způsobem, kterému rozumí“. „Bude to mít více složek. Stejně jako se nestydíme za to, když máme chřipku či angínu, stud nevyžaduje ani jakékoli psychické onemocnění, ale potřebuje odbornou péči,“ řekl Rakušan k osvětě zaměřené na psychické zdraví s tím, že by se tato oblast měla detabuizovat. „Sice nejsme oborově zodpovědní, ale chceme umožnit, aby se psychologická péče dostala na školy a do míst, kde má být ve větší míře.“

Koncem rozhovoru ministr Rakušan zmínil novelu zákona o zbraních a střelivu, která jde nyní do třetího čtení v Poslanecké sněmovně. Ministr zdůraznil, že sice byl zákon definován před incidentem na Filozofické fakultě, nelze však oddělit diskusi o zbraňové legislativě od oné střelby.

Na otázku, jak se bude posuzovat psychologický stav držitelů zbraní, ministr přiznal nedostatek psychologů a zdůraznil, že ne každý s psychickými problémy plánuje masovou střelbu. Navrhuje vytvořit přesnou metodiku pro praktické lékaře, aby mohli posuzovat žadatele o zbrojní oprávnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

„Příslušníci i občanští zaměstnanci Policie ČR tak přicházejí o zásadní příspěvek, a to příspěvek na stravování, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZničený podnikatel , 13.01.2024 16:24:38
Však Jurečkovu žranici někdo zaplatit musí.

|  12 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …