Pane Porošenko, je to špatné. Velmi zlé zprávy pro prezidenta Ukrajiny

05.04.2016 9:15

Ukrajinský prezident Petro Porošenko čelí stále většímu tlaku v souvislosti s uniklými dokumenty právnické společnosti Mossack Fonseca, podle kterých převedl svůj byznys do daňového ráje na Britských Panenských ostrovech. Na daních tak údajně připravil Ukrajinu o miliony dolarů.

 Pane Porošenko, je to špatné. Velmi zlé zprávy pro prezidenta Ukrajiny
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Porošenko je obviňován právníky, protikorupčními kontrolními orgány a opozičními politiky z nezákonného a neetického podnikání. Opozice dokonce navrhuje prezidentovo odvolání. Ukrajinský deník Kyiv Post se podivuje nad tím, že prezident země se ani nepokusil veřejnosti veškerá obvinění vyvrátit a místo toho včera odjel na plánovanou oficiální návštěvu Japonska. Do této chvíle se nevyjádřil ani na svém webu. Pouze na svém facebookovém profilu odkázal na „relevantní poradenské a právní firmy, které později poskytnou podrobnosti k celému případu“.

Veřejnost, média ani opozice však s takovým vysvětlením rozhodně spokojeny nejsou. Jak uvádí Kyiv Post, o Porošenkově kauze ihned informovala všechna hlavní média v zemi, která po Porošenkovi korektně, ale zároveň velmi důrazně požadují vysvětlení. Pouze Porošenkem vlastněná televize Channel 5 zachovávala až do včerejšího odpoledne mlčení. „Ovšem jejich reportáž zveřejněná až po čtvrté hodině odpoledne se vůbec nesnažila vnést do celé situace jasno, ale spíš všechna obvinění vyvrátit,“ kritizuje Kyiv Post.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Výkonný ředitel ukrajinské pobočky Transparency International Alexej Čmara považuje převedení Porošenkových čokoládoven Rošen do daňového ráje za porušení protikorupčních norem. Advokátní kancelář Avellum Partners, pracující pro ukrajinského prezidenta, však tvrdí, že jediným cílem převedení čokoládového koncernu na Britské Panenské ostrovy bylo zvýšit v očích potenciálních kupců jeho hodnotu a důvěryhodnost. „Vytvoření zahraničního subjektu nemá vliv na placení daní společností Rošen na Ukrajině,“ argumentuje advokátní kancelář.

Na faktickém porušení zákona Petrem Porošenkem se právníci zcela neshodnou, ale minimálně o morálním poklesku mají prezidentovi kritici většinou jasno. „Politici musí hrát podle stejných pravidel jako každý jiný občan země. Porošenkův krok je zejména z morálního hlediska nepřijatelný. Není však potřeba přicházet s dalšími opatřeními, která by převádění firem do daňových rájů zabránila, protože ta stávající jsou dostatečná. Nejvíce je potřeba, aby se k moci dostala nová generace politiků, kteří by pochopili, jaká morální kritéria jsou kladena na jejich funkci,“ uvádí analytik společnosti Nomura International Timothy Ash.

Podle Inny Rudnykovové z advokátní kanceláře Lavrynovych & Partners a prezidenta advokátní kanceláře Čudovskij Partners Porošenko nicméně mohl porušit pravidla týkající se přiznání příjmů. „Jestli došlo skutečně k porušení zákona, mohl by být prezident obviněn parlamentem. To je však v současné chvíli nemožné, protože něco takového nemá oporu v zákoně,“ uvedl Čudovskij. Poslanci Porošenkova bloku Mustafa Najem a Sergej Leščenko již ovšem navrhli vznik parlamentní komise, která by celý případ prošetřila. Právník Viktor Čumak se přesto domnívá, že tato kauza nebude mít pro Porošenka žádné vážné důsledky. „V naší společnosti jsou morální standardy nastavené mimořádně nízko.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…