„Peklo!“ Kouř, traktory všude. Hřib pomocí umělé inteligence ukázal pondělní Prahu

16.02.2024 21:02 | Monitoring

Pražský námětek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) se bojí, že v Praze v pondělí kvůli protestům zemědělců nastane „peklo“. „Pondělní protest zemědělců zřejmě ochromí velkou část pražské silniční dopravy,“ očekává, přičemž za pomoci obrázku od umělé inteligence nastínil, jak si toto „peklo“ v ulicích metropole představuje. Toho, že v Praze bude „řádit banda zdivočelých vidláků“ se bojí také novinář Luděk Staněk. Protestující zemědělce rovněž přirovnal k aktivistům Poslední generace.

„Peklo!“ Kouř, traktory všude. Hřib pomocí umělé inteligence ukázal pondělní Prahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Hřib

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45989 lidí
Protestní akce části nespokojených zemědělců má za cíl blokaci dopravy v hlavním městě včetně pražské magistrály u budovy ministerstva zemědělství a to již během ranní dopravní špičky po 6. hodině.

Zemědělci se chystají přitom využít k přesunu své techniky hned několik hlavních tepen a do metropole hodlají vjet šesti trasami. Přijet hodlají z Českých Budějovic a Tábora, ze Strakonic a Písku, od Slaného, od Lovosic, od Hradce Králové, od Pardubic a od Havlíčkova Brodu.

Možný přesun až tisíce kusů zemědělské techniky dle Hřiba může znamenat „peklo“. „Pondělní protest zemědělců zřejmě ochromí velkou část pražské silniční dopravy. Může to být fakt peklo!“ varoval na sociální síti X s hrozivou koláží od umělé inteligence znázorňující čadící traktory v pražských ulicích.

„Očekává se až tisíc kusů zemědělské techniky v ulicích. Navíc kolem akcí panuje spousta otazníků. Například jaké přesně budou příjezdové cesty a jestli budou organizátoři opravdu schopní garantovat záchranářskou uličku,“ poznamenal Hřib.

Právě před tím, že policie v takovýchto případech zakročí, již policisté dopředu varovali. „Z pohledu ochrany bezpečnosti silničního provozu není možné, aby Policie ČR akceptovala porušování zákona. Policisté a policistky jsou připraveni nepovolit vjezd na dálniční tělesa vozidlům, která nesplňují zákonné požadavky,“ uvedla dříve Policie ČR.

Hřib vyzval, aby lidé pracovali v pondělí z domova anebo do Prahy vůbec autem nejeli a využili raději metro a vlaky.

„Ze zákona a na základě demokratických principů nemáme jinou možnost, než protest respektovat,“ poznamenal.

Na slova o nutnosti „protest respektovat“ reagoval posléze novinář Luděk Staněk, jemuž vadí, že v Praze bude „řádit banda zdivočelých vidláků“.

„Budou vás jako obyvatele Prahy nekonečně buzerovat, že máte a parkujete auto v Praze. To jste prakticky zločinec, kterej neumožňuje ostatním normální život. Ale když Prahu zatarasí banda zdivočelých vidláků, není jiná možnost, než je nechat řádit. Protože koneckonců, když už jste nechali Poslední generaci že jo…,“ poznamenal novinář.

Na slova exprimátora Hřiba přitom reagovali i klimatičtí aktivisté. Aktivistka Veronika Holcnerová, jež v minulosti hájila blokaci pražské magistrály, upozornila, že hlavní město může být blokováno zemědělci i několik dní. „Takže tohle najednou nespadá do kategorie věcí, které je potřeba zkusit zakázat? Na rozdíl od hodinové procházky po magistrále, při které je ta magistrála ještě navíc průjezdná?“ zeptala se náměstka Hřiba, přičemž dodala, že je to dle ní „vtipný“.

„Nesouhlasil jsem osobně ani s jednou formou protestu. Nicméně vždy jsem říkal, že demokratické principy je třeba respektovat. Nejde dělit protesty na ty, které se nám líbí, a ty, které se nám nelíbí,“ odvětil jí na to Hřib.

Hřib reagoval také na Staňka, jemuž popsal, že to, na co si novinář stěžuje „není v jeho gesci“, až na parkování. „Co se týče ale protestů, platí, že politik nemůže svévolně rušit protest, který splňuje zákonné podmínky. Sám by totiž v takovém případě postupoval v rozporu se zákonem,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…