„Pokud se mi něco stane, není to sebevražda.“ Vůči Boeingu sílí podezření

16.03.2024 7:30

Letouny společnosti Boeing v poslední době prochází jedním problémem za druhým. Problémy se táhnou už tak dlouho, že jeden ze zaměstnanců se rozhodl promluvit. Když tu náhle spáchal sebevraždu. Jenže to prý nemusela být sebevražda. Ale jeho příběh už se rozjel i bez svého hlavního strůjce. Policie totiž upozornila na jisté nesrovnalosti v jeho úmrtí. A jeden ze zaměstnanců firmy Boeing pod podmínkou zachování anonymity promluvil o tom, jak to chodí.

„Pokud se mi něco stane, není to sebevražda.“ Vůči Boeingu sílí podezření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dopravní letadlo, ilustrační foto

Cestující v jednom z letounů společnosti Boeing před pár dny prožili okamžiky krystalického děsu. Během letu LA 800 společnosti Latam Airways ze Sydney do Aucklandu se stroj v jednu chvíli propadl o notný kus letové výšky. Kdo nebyl připoután, přišel si prý na celou řadu boulí. Ranou o strop. Podle agentury Reuters se kvůli problémům letadla zranilo na 50 lidí. 10 cestujících muselo po přistání zamířit do nemocnice.

Obdobných incidentů zažila společnost Boeing se svými stroji v poslední době víc. Pár dní před tím jednomu z Boeingů upadly dveře. Během letu.

Až to jeden ze zaměstnanců nevydržel a rozhodl se promluvit,

John Barnett pracoval pro firmu 32 let jako inženýr kontroly kvality než v roce 2017 odešel do důchodu ze zdravotních důvodů. Ale také vypovídal v soudním sporu vedeném proti firmě Boeing. Devátého března zemřel. 62letý Barnett byl prý nalezen ve svém autě v Charlestonu se „zraněním, které si způsobil sám“. O jeho příběh informovala britská BBC.

Rozhodl se prozradit, že zaměstnanci firmy Boeing nejsou tak pečliví jako dřív a neváhají použít i součástky pofidérní kvality, Jen aby byl stroj hotov co nejdřív. Tato informace uveřejněná britskou veřejnoprávní stanici zazněla už v roce 2019.

A teď příběh pokračuje.

„Oznamovatel byl nalezen mrtvý ve svém pickupu na hotelovém parkovišti v Charlestonu v Jižní Karolíně 9. března, ve stejný den ráno, kdy měl uzavřít soukromé svědectví v soudním sporu proti tryskové společnosti, kde pracoval většinu své kariéry. … Policejní zpráva také poznamenala, že Barnettův řidičský průkaz byl stále v jeho pokoji, když byl následující ráno nalezen s průstřelem hlavy a pistolí v ruce,“ upozornil server New York Post.

Poplach prý vyvolali Barnettovi právníci, když ho nemohli zastihnout po telefonu. A strážci zákona ihned rozjeli vyšetřování.

Jeden ze zaměstnanců firmy Boeing vyjádřil pochybnosti, jak to mohlo být s Barnettovou smrtí.

„Vlastně se mi z toho zvedá žaludek kvůli tomu, co říkal, a teď je mrtvý. Možná se zabil,“ řekl zdroj. „Nevím, čemu mám věřit. Na (montážní) lince se o tom opravdu nebavíme. Jsme na kameře od chvíle, kdy se dostaneme na pozemek. Mohou nás slyšet. Takže o tom v práci nikdo nechce mluvit. Mnoho lidí je skeptických, protože si udělal docela silné nepřátele."

Další zaměstnanec Boeingu, který mluvil s The Post, řekl: „Pokud jde o Boeing, nic mě nepřekvapuje. Je to dobrá práce, ale nesmíš vystupovat z řady. Pokud to uděláš, už tam nebudeš pracovat.“

Společnost Boeing ponechala spekulace o smrti svého bývalého zaměstnance bez komentáře. Vyjádřila jen upřímnou soustrast pozůstalým. A skutečností je, že policie ani nenaznačila, zda společnost Boeing prověřuje.

Mezitím zaměstnanec, který pracuje v Holiday Inn, kde byl host nalezen mrtvý na parkovišti, řekl The Post, že Barnett snědl quesadillu, vypil kolu, prohlížel si věci na telefonu a večer 8. března vypadal v pořádku. „Vůbec jsem na něj nemyslel, dokud jsem další den neuslyšel tu zprávu,“ zaznělo.

Navíc se zdá, že Barnett počítal s tím, že by mohl být zneškodněn a jednomu z rodinných kamarádů sdělil, že kdyby náhodou spáchal sebevraždu, tak prý rozhodně o sebevraždu nešlo. Veřejnost o tom informoval server Modernity News.

Poté, co se rodinná přítelkyně Jennifer zeptala Barnetta, zda se obává o svou bezpečnost, byl bývalý manažer kvality důrazný.

„Ty se nebojíš?“ zeptala se Jennifer. „Ne, nebojím se, ale pokud se mi něco stane, není to sebevražda,“ odvětil. „Vím, že nespáchal sebevraždu. Ani náhodou. Příliš miloval život. Miloval svou rodinu příliš. Miloval své bratry příliš moc na to, aby je podrobil tomu, čím právě teď procházejí,“ dodala zdrcená paní Jennifer.

Společnost Boeing se podle ní snažila Barnettovi „zavřít hubu“. „Proto to vypadalo jako sebevražda,“ řekla Jennifer, která oznamovatele viděla naposledy koncem února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nová generace zbabrá naco sáhne, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 16.03.2024 9:07:06
Mnozí zhánějí starý kvalitní nábytek, protože ten nový stojí za starou belu... To jen nábytek, ale i další... ty trendy písniček... otřesné

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …