„Respekt a dialog s Čínou.“ Toto zaznělo před velkým summitem ze strany EU

05.12.2023 18:12

Blíží se 24. summit EU-Čína, kdy se čínský prezident Si Ťin-pching setká s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Čínský ministr zahraničí v pondělí uvedl, že Čína na summitu doufá v posílení vztahů s Evropskou unií a zaměří se na komunikaci a koordinaci při řešení globálních výzev.

„Respekt a dialog s Čínou.“ Toto zaznělo před velkým summitem ze strany EU
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Podle čínské státní zpravodajské agentury Nová Čína na pondělním setkání diplomatických zástupců Evropské unie v Pekingu čínský ministr zahraniční Wang I uvedl, že obě strany by se měly na dvoustranné vztahy dívat ze strategické perspektivy. Politika Číny vůči Evropě zůstává stabilní, dodal, jak informovala agentura Reuters.

„Čína a EU nemají zcela shodný pohled na mezinárodní a regionální otázky a pouze dodržováním komunikace a koordinace můžeme hrát konstruktivní roli při udržování světového míru a stability a řešení globálních výzev,“ řekl Wang I.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38497 lidí
Delegace Evropské unie v Číně a vyslanci členských států Evropské unie uvedli, že EU je odhodlána rozvíjet konstruktivní a stabilní vztahy mezi Evropskou unií a Čínou a je ochotna udržovat s Čínou vzájemný respekt a dialog.

Vyslanci též uvedli, že Evropská unie se od Číny nechce oddělit, a vyjádřili své naděje pro „vzájemně výhodné a vyvážené hospodářské a obchodní vztahy“ mezi Čínou a Evropskou unií.

Toto vše se odehrálo před očekávaným summitem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a premiéra Li Čchianga s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. 24. summit EU-Čína bude prvním osobním summitem mezi Evropskou unií a Čínou od roku 2019.

Hlavním tématem summitu bude stav vztahů mezi Evropskou unií a Čínou a mezinárodní otázky včetně ruské války na Ukrajině a situace na Blízkém východě. Jednat se bude i o způsobech zajištění vyvážených obchodních vztahů i o oblastech společného zájmu, jako je změna klimatu, potravinová bezpečnost a připravenost na pandemie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co tomu řekne Markétka? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 05.12.2023 18:31:02
Co TchaiWanec vzdá se občanství TchaiWanu?

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…