„Sdílením tohoto statusu můžete zachránit životy.“ Mladý publicista ke koronaviru. Trochu jinak, než byste čekali

14.03.2020 20:21

„Lidi, kteří roušky prodávají za tržní ceny, je naprosto kontraproduktivní démonizovat či nazývat hyenami,“ tvrdí ve svém příspěvku k aktuální situaci na trhu český průkopník anarchokapitalismu Martin Urza. Prostřednictvím komentáře na sociální síti vysvětlil, proč je pro nás tolik důležité i v nynějším dění nechat volnou ruku trhu v tvorbě cenového mechanismu a nakolik mohou být škodlivé státní zásahy jako stanovení hranice maximální ceny.

„Sdílením tohoto statusu můžete zachránit životy.“ Mladý publicista ke koronaviru. Trochu jinak, než byste čekali
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Urza je dle svých slov libertariánem a anarchokapitalistou

Urza svůj příspěvek uvádí výzvou „Sdílením tohoto statusu můžete zachránit životy“ a dále načíná slovy o tom, že „systém cen je fascinujícím komunikačním nástrojem“. Přirovnává jej k internetu, který „přenáší nejen informace, ale navíc i motivace“. Píše, že cenový mechanismus je jeden z největších vynálezů lidstva a zároveň nejdůležitější funkce peněz, která je „opomínaná zejména všemi socialisty, kteří peníze démonizují, či dokonce vymýšlejí svět bez nich, aniž tuší, k čemu slouží a oč by se připravili“.

Urza připomíná několik pojmů z ekonomie a píše, jaké dopady má to, že tržní cena je určena nabídkou a poptávkou: „1a/ Je-li něčeho nedostatek, stoupne cena, čímž pádem na tom lze dobře vydělat, což motivuje producenty ke zvýšení produkce. 1b/ Je-li něčeho nedostatek, stoupne cena, čímž pádem tím konzumenti začnou šetřit, dobře zvažovat nákupy ‚do zásoby‘, nahrazovat to substituty a podobně. 2a/ Je-li něčeho přebytek, klesne cena, čímž pádem na tom nelze tak dobře vydělat, což demotivuje producenty od (přehnané) produkce.2b/ Je-li něčeho přebytek, klesne cena, čímž pádem to konzumenti začnou více kupovat, případně i ‚do zásoby‘, nahrazovat tím jiné věci a podobně.“

Všechny tyto důsledky považuje Urza za pozitivní a píše, že tím sdělujeme na obrovské vzdálenosti, čeho je přebytek, a čeho zas nedostatek. „Vzájemně se motivujeme šetřit nedostatkovým zbožím a užívat přebytkové; motivujeme se vyrábět nedostatkové místo přebytkového,“ poukazuje.

„Volný trh je systém, který přetváří sobectví a touhu po vlastním zisku v efektivitu a hledání způsobů, jak být užitečný ostatním. To platí nejen v dobách hojnosti, ale i v dobách nedostatku; a zejména v dobách nedostatku je to zatraceně důležité,“ připojil.

A po delším úvodu se dostává k aktuálnímu tématu, jež má návaznost na šíření koronaviru. Zmínil jednu ze společností prodávající ochranné roušky po 25 korunách, ačkoliv ty normálně stojí 0,5 koruny (tedy 50× méně). „Jasně, chtějí se tím napakovat; ale zkusme na chvíli překonat závist, odložit na pár minut stranou své primitivní pudy a přemýšlet ještě o krok dál, než kam vede naše ‚spravedlivé‘ rozhořčení,“ upozorňuje.

Společnosti vydělávající na rouškách prý do světa posílají dvě zprávy: „Hej, lidi, máte nějaké výrobní kapacity, které můžete přesunout do výroby roušek? Udělejte to; a dobře vyděláte.“ A zprávu: „Hele, lidi, potřebujete roušky? OK, ale šetřete jimi, kupte si jich fakt jen tolik, kolik potřebujete.“

„Obě tyto zprávy jsou jednoznačně pravdivé a užitečné; a také mají větší dopad než srdceryvné výzvy k čemukoliv. Na Internet to můžete jen napsat, cenou přenesete i motivaci se tím řídit,“ píše Martin Urza. Lidi, kteří roušky prodávají za tržní ceny, je podle něho „naprosto kontraproduktivní démonizovat či nazývat hyenami“. Co již absolutně odmítá, jsou státní zásahy v čele se zastropováním cen. 

Nyní je prý naše šance dát výrobcům signál: „Vyrábějte toho co nejvíc, potřebujeme to, můžete se na tom dobře napakovat.“ Poslední, co potřebujeme, je jim dát podle něho vzkaz: „Budete-li na tom chtít vydělávat, zaklekneme Vás, případně alespoň znemožníme.“

„Vyjadřují-li se lidé, kteří nechápou ekonomické zákonitosti, k ‚hyenismu‘ výrobců, nepomáhá to situaci o nic víc, než kdyby se lidé, kteří nerozumějí medicíně, vyjadřovali k tomu, že je kravina mýt si ruce, protože se stačí podívat, zda jsou čisté (přibližně tak hloupé a neinformované argumenty totiž typicky zaznívají proti tomu, o čem píši výše),“ doplnil.

A závěrem ve stejném duchu přidal, že ač „jen málokoho bez znalostí medicíny napadne kecat po netu doktorům do toho, jak mají léčit, skoro nikdo nemá problém bez znalostí ekonomie kafrat do cenotvorby a vydávat silná prohlášení“. Je to podle Urzy podobné „jako když se v minulosti doktoři smáli tomu prvnímu, který přišel na to, že je dobré si před operací mýt ruce“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…