„Staněk je nebezpečný hajzl.“ Mirek Topolánek vypustil bombu

27.12.2018 9:38

Expremiér Mirek Topolánek vyjádřil na svém twitterovém účtu nelibost nad knihou komunistického poslance Miroslava Grebeníčka. Tedy především nad tím, že mu dílo týkající se církevních restitucí pokřtil šéf resortu kultury Antonín Staněk (ČSSD).

„Staněk je nebezpečný hajzl.“ Mirek Topolánek vypustil bombu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mirek Topolánek

„O Staňkovi jsem doteď věděl jen to, že jeho náměstek produkuje záchodovou poezii. Už vím víc. Staněk je nebezpečný hajzl,“ napsal zostra Topolánek.

Dlouholetý poslanec a bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček slavnostně představil svou novou knihu „Ve znamení kříže“ před Vánocemi. Publikace s podtitulem „Podvody nelze halit svou rouškou“ pojednává hlavně o církevních restitucích.

Grebeníček v úvodu své řeči před shromážděnými hosty vyslovil poděkování nejen nakladatelství a dalším, kteří se na vydání knihy podíleli, ale též právnímu expertovi profesoru Pavlíčkovi. „Profesor ústavního práva Václav Pavlíček je kvalifikovaný kritik římskokatolické majetkuchtivosti. Opravdu o tom mnohé ví. Už v roce 1968 stál v čele komise ministerstva kultury pro obnovu řeholí,“ zmínil autor knihy.

 

 

„Profesor Pavlíček vytkl církvi nejen majetkovou pažravost, ale i kolaboraci se Sudetoněmeckým landsmanšaftem a elegantně nakopl i tehdejšího mluvčího landsmanšaftu Posselta,“ uvedl a připomněl jiná Pavlíčkova slova o tom, že pokud stát církvení restituce coby zákon schválil, nemusí platit na věky věků.

Kardinál Vlk si podle Grebeníčka opakovaně stěžoval, že je proti katolické církvi veden kulturní boj. „Ovšem skutečný kulturní boj vedly katolické kruhy a jim naklonění politici a publicisté,“ oponoval. Příklad je prý dnes již zesnulý slavný publicista Zdeněk Mahler, který se odvážil říkat na toto téma pravdu. „Jenže katolická církev nikdy neodpouští!“ dodal Miroslav Grebeníček. Za velkou inspiraci poděkoval autor i spisovatelce Lence Procházkové.

Na akci kromě autora promluvil znalec ústavního práva profesor Václav Pavlíček, ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD nebo komunistický europoslanec Jiří Maštálka. Ten ve svém projevu mimo jiné prozradil, že už nehodlá usilovat o znovuzvolení do Evropského parlamentu a odchází z politiky.

Zúčastnilo se také mnoho poslanců, europoslanců i bývalých poslanců KSČM. Bylo možné zahlédnout i docenta Jana Eichlera z Ústavu mezinárodních vztahů. Chybět nemohl jediný československý kosmonaut a bývalý český velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek.

Staněk se pak za účast na křtu dostal pod palbu kritiky. „Tím, že ‚pokřtil‘ Grebeníčkovu knihu o církevních restitucích, překročil všechny meze,“ uvedl exministr kultury Daniel Herman, který vyjádřil politování nad tím, že v Nostickém paláci zasedl člověk, který neváhá aktivně podporovat komunistické lži.

„Jak hluboko jsme klesli!“ dodal na Twitteru Herman, který se za Staňka stydí. „Zeman děkuje Filipovi, Staněk Grebeníčkovi. Kdy poděkují Semelové za to, že obhajuje vraždu M. Horákové?“ uvedl pak v dalším příspěvku po Zemanově vánočním projevu.

V podobném duchu reagoval i jeho lidovecký kolega Marian Jurečka. „Že mu tuhle žumpu ‚křtí‘ ministr kultury za ČSSD, to už ani nemá smysl komentovat,“ řekl jasně. Téma církevních restitucí rozděluje českou společnost dlouhé roky. 

Zákon o vyrovnání se s církvemi prosadila vláda Petra Nečase v roce 2012. Vystupovali proti němu představitelé ČSSD a KSČM. V roce 2013, kdy se k moci dostali sociální demokraté, byla jakákoliv revize restitucí neproveditelná kvůli vládní účasti KDU-ČSL. Čas tak nastal až nyní. V době, kdy jsou lidovci v opozici a vládu drží komunistické hlasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…