Skoro 10 tisíc migrantů denně! Biden představil dohodu. Trump křičí vzteky, když ji viděl

27.01.2024 20:58

Počet migrantů, kteří ilegálně překročili americkou hranici, měl v prosinci činit průměrně již více než 9 500 denně a už i americký prezident Joe Biden přiznává, že jsou americké hranice „rozbité“. Situaci tak chce řešit dohodou s Kongresem, která by mu za pomoci nového zákona umožnila uzavřít hranice USA, pokud počet ilegálních migrantů za den překročí určitou hranici. Dle amerického exprezidenta Trumpa je však zamýšlená dohoda ještě horší, „než kdyby nebyla žádná“.

Skoro 10 tisíc migrantů denně! Biden představil dohodu. Trump křičí vzteky, když ji viděl
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
Trump se proti migrační dohodě ohradil s tím, že je ještě horší, než kdyby nebyla žádná. „Špatná dohoda o hranicích je mnohem horší než žádná dohoda o hranicích,“ napsal na sociální síti Truth.

Bývalý americký prezident tak značně ztrhal dosud neuzavřenou podobu dohody, která by Bidenovi udělovala pravomoc uzavřít hranice, pokud budou splněny předem stanovené podmínky pro denní počty překročení hranic.

Americký prezident Biden naopak dle serveru Politico možnou dohodu o amerických hranicích v pátek označil za „nejtvrdší a nejspravedlivější soubor reforem k zabezpečení hranic, jaké kdy v zemi měli“. „Dalo by mi to jako prezidentovi novou nouzovou pravomoc uzavřít hranici, když se stane přetíženou. A pokud bych tuto pravomoc dostal, využil bych ji v den, kdy bych zákon podepsal,“ řekl Biden a vyzval Kongres, aby zákon schválil.

„Všichni víme, že hranice je už dost dlouho rozbitá. Už dávno nastal čas ji opravit. Proto jsem před dvěma měsíci pověřil svůj tým, aby zahájil jednání s bipartijní skupinou senátorů, která by se krizí na hranicích vážně a konečně zabývala. To už několik týdnů dělají. Pracovali nepřetržitě, přes svátky i o víkendech,“ dodal též ve svém prohlášení.

Biden se v posledních týdnech snaží reagovat na kritiku kolem politiky nepříliš chráněných hranic a před několika dny vůbec poprvé v prezidentském úřadě navštívil jižní hranici s Mexikem.

Podle tří zdrojů agentury Reuters obeznámených se situací prý Bílý dům souhlasil s novými omezeními pro poskytování azylu na hranicích, včetně vytvoření vyhošťovací pravomoci, která by umožnila rychlé navrácení migrantů, kteří nelegálně překročí americko-mexickou hranici, pokud by počet migrantů překročil 4 tisíce denně.

Pokud by počet setkání přesáhl 5 tisíc denně, stalo by se použití vyhošťovací pravomoci povinným, uvedly dle Reuters zdroje, které si přály zůstat v anonymitě, aby mohly hovořit o podrobnostech soukromých jednání.

Dle statistik americké vlády zveřejněných v pátek činil v prosinci počet překročení americké hranice v průměru více než 9 500 denně.

Situaci na amerických hranicích komentoval rovněž Elon Musk a poznamenal, že je „nepopiratelné“, že Bidenovou politikou jsou akorát otevřené hranice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Otázka zní, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 28.01.2024 7:33:45
jak potom ti migranti v USA žijí? V USA asi nebudou tak štědré sociální systémy jako v Evropě, takže budˇ poctivě pracují a jsou pro americkou ekonomiku přínosem (tzn. kapitalisté mají důvod migraci podporovat), nebo se začlení do šedé ekonomiky a jsou přínosem jen pro tu zločinnou část. Tak jako tak, existuje velká vlivná skupina, která tu migraci v USA podporuje.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…