„Zlí lidé.“ „Ukrajina a obilí? Takto to je.“ Pekárna z Krnova účtuje

23.04.2023 19:40 | Ze sítí

Zlí, nenávistní lidé, zhodnotila pekárna Slovanka v moravském městě Krnov pisatele útoků na ni. Před obchodem totiž vyvěsila ceduli, že z ukrajinského obilí nepeče. V neděli k tomu sdělila více. „Podpora lokálních a českých výrobců, zdravé suroviny. Taková je naše filozofie,“ uvedla majitelka pekárny Slovanka Jana Pernická k otázce „Ukrajina a obilí“. V ukrajinské pšenici byly podle ní nalezeny vyšší hodnoty pesticidů a škodlivá látka chlorpyrifos. A takto je s Ukrajinci: „Proti ukrajinským obyvatelům vůbec nic nemám, dokonce sem někteří chodí a jsme v pohodě,“ uvedla majitelka pekárny.

„Zlí lidé.“ „Ukrajina a obilí? Takto to je.“ Pekárna z Krnova účtuje
Foto: Facebooková skupina SPOLU nEUhneme
Popisek: Cedule před krnovskou pekárnou

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v tomto týdnu uklidňoval české občany, že se není třeba obávat kupovat pekařské výrobky s obsahem ukrajinské mouky či jiné ukrajinské výrobky, jelikož se u nás zatím nenalezly žádné zakázané látky, kvůli nimž – a rovněž i obavám tamních zemědělců, že by museli masivně evropským zákazníkům zlevňovat své obilí, které byli dosud zvyklí prodávat za mnohem vyšší ceny než ukrajinští producenti – zakázaly dovoz ukrajinského obilí některé země EU včetně sousedního Polska a Slovenska.  

Nekula oznámil, že Česko raději než k omezení dovozu ukrajinských produktů přistoupí ke zpřísnění jejich kontrol, jak to již předtím například udělalo i Rumunsko. U obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny se podle něj zatím neobjevil nevyhovující vzorek a připomenul, že u každého vzorku dovezených potravin se dělá rozbor na přítomnost více než 400 zbytků účinných látek. Jde především o testy na přítomnost mykotoxinů nebo zbytků pesticidů a u všech vzorků se testuje i to, zda neobsahují těžké kovy jako olovo nebo kadmium.

Zemědělská a potravinářská inspekce v posledních týdnech odebrala třicet vzorků obilovin a mouky, většinu tvořila pšenice. „Chtěl bych zdůraznit, že zatím nebyl zjištěn nevyhovující vzorek,“ řekl ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martin Klanica ve čtvrtek pro ČTK.

Obavy českých zákazníků však ani toto uklidnění od ministra zemědělství a kontrolních orgánů nerozptýlilo a část lidí se začala poohlížet na etiketách moučných výrobků či zjišťovat v pekárnách, zdali si kupují výrobky, které ukrajinskou produkci neobsahují.

Reagovat se na obavy části zákazníků odhodlala i pekárna v hornoslezském Krnově a její majitelka umístila před prodejnu ceduli, která informovala, že její provozovna z ukrajinského obilí nepeče. „Nepečeme z ukrajinského obilí,“ objevilo se před prodejnou pekárny Slovanka a vedle nápisu stál i obrázek přeškrtnutého cvrčka, který zřejmě již před vstupem avizoval, že zde zájemci o produkty s přídavkem cvrččí mouky nepochodí.

Poté, co ve středu majitelka pekárny Jana Pernická přede dveře provozovny postavila ceduli s nápisem o nevyužívání ukrajinského obilí, mělo vše podle televize CNN Prima NEWS spustit lavinu a fotografie provozovny s cedulí vyvolala mnoho nenávistných komentářů.

„Tak si to snězte, pekárno! Půjdeme k normálním lidem,“ objevilo se na sociálních sítích pekárny, a někteří dokonce začali tvrdit, že pekárna tímto sdělením „nadbíhá proruským kolaborantům“.

„Jsem docela v šoku, protože taková nevinná věc, jenom upozornění na to, že nepečeme ze závadné mouky. Žádný politický názor,“ vyjádřila se na to pro CNN Prima NEWS majitelka pekárny. Přestože v Česku nebyl podle kontrolních orgánů do poloviny tohoto týdne zaznamenán případ, že by se závadná mouka dostala i k nám, vyjádřila majitelka ke kvalitě ukrajinského obilí obavy.  

Podle názorů některých kritiků jde o proruské gesto, což podle některých ohlasů má naznačovat i soukromý facebookový profil Pernické, kde sdílela texty od mnohých lídrů protivládních demonstrací či například záznam besedy o „fašismu na Ukrajině“. Pro CNN Prima NEWS však sama majitelka prohlásila, že proti Ukrajincům nic nemá. „Proti ukrajinským obyvatelům vůbec nic nemám, dokonce sem někteří chodí a jsme v pohodě,“ řekla.

Na vlnu kritiky se rozhodla následně reagovat i skrze facebookovou stránku pekárny. „Vážení zákazníci, přátelé, podporovatelé, Krnováci i přespolní, ale také nefanoušci a všichni, kteří jste věnovali tolik pozornosti – kladné i negativní – naší ceduli. Ceduli upřímně bezelstné stran politických názorů… Kdo by si pomyslel, že rozdmýchá tolik povyku a vášní. A také tolik zla, nenávisti, on-line útoků, vyhrožování,“ podivila se v reakci majitelka.

Vysvětlila, že je pro její pekárnu kvalita a původ mouky velmi důležitá a „stojí na ní vše“. „Podpora lokálních a českých výrobců, zdravé suroviny. Taková je naše filozofie,“ podotkla a pokračovala s tím, že nejde o „geopolitiku“, ale nechtějí péct z mouky z ukrajinského obilí, jelikož byly v „ukrajinské pšenici nalezeny vyšší hodnoty pesticidů a škodlivá látka chlorpyrifos“. „Toxický insekticid je v zemích EU zakázán, byť poměrně krátce. Na Ukrajině je jeho používání povoleno,“ vysvětlila.

Dále v příspěvku pekárny stojí, že je důvodem též aspekt toho, že dovoz ukrajinské pšenice komplikuje konkurenceschopnost českých zemědělců, a podotknutí, že k zákazu dovozu již přistoupily Polsko, Maďarsko, Bulharsko či Slovensko.

„Tak jednoduché to je, kvalita a lokálnost. Fandíme českým, poctivým a ověřeným surovinám,“ zaznělo. Podle pekárny je „údělem současné doby, že asociace s Ukrajinou je citlivé vrávorání na tenkém ledě bezpečné svobody projevu“. „Toxická slova nenávistných urážek a obrovské množství negací, lží, útoků s cílem poškodit jméno pekárny a těch nejsprostších nadávek, které se na Slovanku a její majitelku v uplynulých dnech snesly, však přesáhly hranice snesitelného a jakékoliv racionality. Taková slova jsou dílem zlých, nenávistných a mrzkých lidí, schovávajících se za prapor demokracie,“ odmítla pekárna negativní reakce.

Kromě negativity však měla přijít i podpora. „Jak už to bývá, po záplavě negativních reakcí nás naopak zahřála nesčetná a laskavá vyjádření podpory,“ oznámila majitelka a za takovéto projevy naopak poděkovala.

I přesto však neutichá ani snaha o poškození pověsti pekárny pomocí recenzí například na Google mapách. „Zdravím všechny, myslím, že tato friendly biopekárnička by si zasloužila nějaké pěkné hodnoceníčko. Aby se trochu chytli za hubu…,“ vyzýval kupříkladu jeden z mužů k zacílení na pekárnu ve skupině SPOLU nEUhneme a pekárnu zasypaly stovky recenzí, které ji označují za špatnou, kvůli čemuž se hodnocení pekárny propadlo na 3,5 hvězdičky.

Mnozí dlouholetí zákazníci naopak vytáhli na podporu podniku, který byl až doposud – podle starších recenzí – dobře hodnocen. „Nejlepší pekárna v okresu. Zdravé, čerstvé a výborné zboží,“ podpořil provozovnu jeden z jejích zákazníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jen úplný hlupák věří dnešním politikům., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseelefant9 , 23.04.2023 23:42:01
A proč by měl Nekula mluvit pravdu, když této vládě jde jen o vlastní prospěch a ten se pravdou nedělá. Držím palce majitelce pekárny z Krnova.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…