10 tisíc Kč v háji. IKEA: Češi ve varu kvůli Polsku

09.05.2023 9:51 | Kauza

Jedna fotka, jedna pohovka. Ale rozdílná cena. Český zákazník za třímístnou pohovku s lenoškou dá 27 490 Kč. Polský ani ne 17 tisíc. 10 tisíc Kč v háji, řekne si český občan při srovnání. A pokud chce pohovku za stejnou cenu, musí se s lenoškou rozloučit. A Polák si stejně to samé pořídí o více než 6 tisíc levněji. Nejedná se přitom o ledajaký e-shop. Ale rovnou o nejznámějšího prodejce nábytku, firmu IKEA. Češi už jsou kvůli tomu ve varu.

10 tisíc Kč v háji. IKEA: Češi ve varu kvůli Polsku
Foto: Repro IKEA
Popisek: Tmavě šedá pohovka z IKEA

Že jsou v Polsku jiné ceny u potravin, už si Češi zvykli a náležitě toho využívají, když žijí v pohraničí. Nicméně, rozdílné ceny jsou i u nábytku. A to podstatně a u velkého řetězce.

V Česku společnost IKEA nabízí třímístnou pohovku LANDSKRONA s lenoškou za 27 490 Kč. Dřevěnou, v barvě tmavě šedé, s desetiletou zárukou, širokou 240 centimetrů. Pokud berete průměrnou mzdu, která je podle posledních dat 43 412 Kč, tak vám takováto pohovka sebere přes 60 %. Nebo je to o čtyřicet procent víc, než je průměrný starobní důchod.

Polský zákazník pak nemá „3místnou pohovku, s lenoškou“, ale „Sofa 3-osobowa, z szezlongiem“. Ovšem pokud jde o fotky, jsou naprosto, ale naprosto totožné. Stejný obývák, stejná mladá žena, stejná televize a stejná pohovka. Co ovšem zákazník vidí jiného, je cena. V Česku se blíží třiceti tisícům, v Polsku trojkou začíná. Celkem 3299 polských zlotých. Což je podle rychlého přepočtu 16 926 korun, možná o něco více. Čili více než 10 500 korun rozdíl. Pokud je mezi pohovkami nějaký rozdíl, není uveden na stránkách.

Pohovka v této cenové relaci se na českých stránkách firmy IKEA skutečně nachází, za 16 990 Kč, což je v podstatě drobný rozdíl oproti polským 3299 zlotým. Má to ale jednu nevýhodu. Lenošky nevidno a podle specifikací je pohovka užší, i když podle fotek je typu s lenoškou velice podobná. Tak podobná, že pět ze sedmi fotek jsou naprosto stejné.

Jedná se tedy o omyl? Těžko. Stejnou pohovku si může zakoupit i polský zákazník. Zaplatí 1999 PLN, v přepočtu 10 267 Kč. Tedy více než 6500 Kč rozdíl mezi polskou a českou cenou.

Není to poprvé, co se takový rozdíl vyskytl. U ostravské firmy Black Red White CZ byl rozdíl někdy i dvojnásobek.

Srovnání se už šíří na sociálních sítích a lidé žádají od prodejce vysvětlení a projevují své rozhořčení. „Napalte ty Čechy, zaplatí cokoliv,“ glosovala přístup firem novinářka Veronika Sedláčková.  

Podle zkušeností dalších uživatelů se skutečně nejedná o ojedinělý případ a levnější jsou výrobky nejen v Polsku, ale také v Německu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už to řeknu na plnou hubu. Vše dělají hovada čeští obchodní manageři firem., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAntonín Nestraník , 09.05.2023 10:08:50
Ti si stanovují ceny na trhu. Nenažhranci, kteří chtějí vydělat na zákaznících. U IKEA ještě chybí zákaz dovozu ze zahraničí a bude dokonáno. Podobně, jak to udělala vláda se zákazem energií, nakupovanými na SPOTu. Hnus.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…