27,50 za colu. Čechům padá do klína levná dovolená u moře

29.05.2023 12:15

Turecký prezident Erdogan znovu obhájil svůj mandát. Co to pro zemi znamená? Podle analytiků z banky Morgan Stanley, že turecká lira bude nadále oslabovat. I vůči koruně. Což pro české turisty může být výhoda, protože i přes vysokou tureckou inflaci jim nákupy na dovolené v Turecku zlevní a jim tak „přes noc" padá do klína levná dovolená u moře. Kurz liry by mohl spadnout skoro o třetinu, uvádí ekonom Lukáš Kovanda. Už nyní se ale v Turecku dá nakoupit levněji než v Česku, ať už je u nás akce nebo ne. Zejména pokud jde o výrobky, které jsou univerzální, jako například Coca-Cola nebo Red Bull. Colu lze pořídit za 27,50 Kč. A jak je to s jídlem?

27,50 za colu. Čechům padá do klína levná dovolená u moře
Foto: Repro Youtube
Popisek: Turecká pláž - ilustrační foto

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33767 lidí
Turecko politický kurz měnit nebude. V prezidentských volbách tam zvítězil dosavadní prezident Recep Tayyip Erdogan. Erdogan získal dle zpráv médií ve druhém kole něco málo přes 52 % hlasů, jeho protivník Kemal Kiliçdaroglu pak necelých 48 %. Současný prezident tak zřejmě příští rok oslaví deset let ve funkci prezidenta a dvacet let na špici turecké politiky, protože od roku 2003 až do roku 2014 byl tureckým premiérem.

Ovšem jeden kurz se přece jenom mění. A to kurz turecké liry, která nyní stojí jednu korunu a deset haléřů. Turecká lira jde dolů setrvale, na začátku roku 2008 stála jedna 15 Kč. Ještě ten rok následoval pád na 12 Kč a pak přes občasné skoky byl trend setrvalý, takže dnes jsou měny skoro na stejné hodnotě.

Kurz liry vůči koruně
Zdroj: Google/kurzy.cz

Co je nevýhoda pro tureckého občana, kterému se tak zdražuje veškeré dovozní zboží, je ale výhodou pro turisty, pro které je Turecko oblíbenou destinací. „Turecká měna totiž podle včerejší zprávy analytiků přední americké banky Morgan Stanley oslabí o zhruba třicet procent, jestliže Erdogan setrvá u své kontroverzní politiky nízkých úrokových sazeb prosazovaných i v čase pádivé inflace,“ vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda. V takovém případě by tedy na konci roku byl jeden dolar za 28 lir, nyní je za dvacet.

„Erdoganovo vítězství by ale liru mohlo výrazně oslabovat již o nadcházejících prázdninách. To by citelně zlevnilo dovolenou i Čechům. Turecko patří mezi jejich nejvyhledávanější turistické destinace. S citelným oslabením liry zlevňuje například pořízení výletů, potravin v obchodech, suvenýrů či oblečení, hodování v restauracích a barech, různých služeb a dalšího,“ upozorňuje na aktuální dění. V praxi by se turecká měna mohla propadnout na 0,76 za korunu, tedy by ztratila skoro třetinu.

Jak ale Kovanda upozorňuje, to nebude znamenat, že by se turecké ceny najednou propadly o třetinu. Ani Turecku se nevyhýbá zdražování. V současnosti je inflace na úrovni 44 % a ceny zřejmě ještě porostou. „I tak bude Turecko letos pro Čechy relativně velmi levné, i díky poměrně silné úrovni kurzu koruny k euru,“ uzavírá ekonom.

Úroveň cen je ale možné srovnat už v současnosti, byť ne ve stejných řetězcích. Z evropských řetězců operuje v Turecku Carrefour, který už před roky Česko opustil. Když se zákazník podívá na stránky tureckého Carrefouru, uvidí takovéto ceny. Carrefour máslo stojí čtvrtka 44,50 lir, kilo másla pak 165 lir. Přepočteno na koruny, kilo másla vyjde na 181,50 Kč, čtvrtka na 49 korun.

Ve srovnání se supermarkety Tesco (které v ČR na některých místech Carrefour nahradily), jsou ceny nižší. Levněji je možné nakoupit akorát pokud si člověk pořídí věrnostní kartu Clubcard. Čtvrt kila másla stojí přes padesát korun, rozdíl však vynikne při ceně za kilogram. Například u Milko másla se jedná o 227,60 Kč/kg. Pokud by se turecká lira ještě propadla, turecké máslo by pravděpodobně zlevnilo pod úroveň akcí v českých obchodech.

Máslo je výrobek, u kterého hraje roli domácí produkce a její ceny. Ale pokud jde o skutečně standardizovaný výrobek, je možné vzít například limonádu Coca-Cola. V českém Tescu se ani s věrnostní kartou pod 32,90 Kč nedostanete. V Turecku zaplatíte 25 lir, tedy 27,50 Kč. A nevypadá to, že by Coca Cola byla v akci.

Nebo další univerzál, „značkový“ energetický nápoj Red Bull, často míchaný s vodkou. Čtvrt litru v Česku vyjde se slevou bez desetníku na 28 Kč. Bez slevy je nápoj za skoro 40 korun. Kolik zaplatí Turek? Necelých 17 lir, tedy ani ne polovinu toho, co Čech. A to je ještě před očekávaným pádem liry.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePeku ova , 29.05.2023 13:10:44
Předraženou, přeslazenou americkou Coca - Colu nebo Red Bull ? Fuj! To si radši dám džus z místního exotického ovoce...

|  5 |  0

Další články z rubriky

Překvapení ze SPOLU: Vondra zaslal odvážnou odpověď. Může mít dohru

10:51 Překvapení ze SPOLU: Vondra zaslal odvážnou odpověď. Může mít dohru

Jaké jsou v EU hrozby pro svobodu projevu? Bude zastavení cenzury vaší prioritou? A musí se bojovat …