75 800 Kč, to je minimální plat poslance. 183 z nich však bere víc

06.06.2018 7:44

Průměrný příjem poslance? 94 tisíc korun, píše MF Dnes. Základní hrubý plat poslance je přitom 75,8 tisíce korun, ten však bere jen 17 zákonodárců. Ostatní poslanci jsou v nejrůznějších výborech, v rámci nichž si rozdělí funkce i příplatky.

75 800 Kč, to je minimální plat poslance. 183 z nich však bere víc
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Pokud je poslanec zároveň předsedou výboru, přilepší si o více než 30 tisíc korun. Stejnou částku mají podle MF Dnes i předsedové jednotlivých komisí. Místopředsedové výborů a předsedové podvýborů si přijdou na polovinu. Místopředsedové podvýborů pak mají přilepšení v hodnotě 7,7 tisíce korun.

„V tomto volebním období byli poslanci při rozdělování funkcí obzvlášť pečliví. Nedostalo se jen na 27 z nich. A to ještě mezi nimi je osm členů vlády, kteří dostávají vyšší ministerský či premiérský plat, a dva hejtmani. Základní plat tedy zbyl jen na 17 poslanců,“ konstatuje MF Dnes.

Oproti minulému volebnímu období jde o značný rozdíl – tehdy totiž placené funkce nedostalo 42 poslanců. A nejvíce na rozložení funkcí vydělali komunisté, kteří mají ze všech poslanců nejvyšší platy – více než 98 tisíc korun měsíčně. 

A kdo ve Sněmovně vydělává nejvíc? Její předseda Radek Vondráček, který si přijde na 203,5 tisíce korun. Za ním zaostává první místopředseda Sněmovny Jan Hamáček se 152,3 tisíci korunami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …