A je zle. Od Zelenského přišly nadávky Západu. Nové téma

21.03.2024 10:18

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak se zlobí. Na jedné straně je rád, že se státy EU snaží Ukrajině pomáhat, říká, že „musejí“ pomáhat, ale na druhé straně se mu ani trochu nelíbí, že tytéž evropské státy nepouštějí ukrajinské zemědělské produkty na svůj trh. Děje se tak v situaci, kdy se podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) Rusko chystá na konflikt s NATO. A to v kratším čase, než se předpokládalo.

A je zle. Od Zelenského přišly nadávky Západu. Nové téma
Foto: Youtube: World Economic Forum
Popisek: Volodymyr Zelenskyj na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Mychajlo Podoljak, poradce Volodymyra Zelenského, si v rozhovoru pro Politico postěžoval, že členské státy EU chrání své trhy před dovozem ukrajinské zemědělské produkce.

„Na jedné straně jste spojenec a musíte Ukrajině pomoci ve válce,“ řekl Podoljak v rozhovoru v hlavním městě země. „Na druhou stranu se snažíte chránit svůj trh protekcionistickým způsobem,“ kroutil hlavou poradce Zelenského.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53652 lidí

Vztahy mezi Kyjevem a jeho evropskými spojenci jsou napjaté už celé týdny kvůli protestům farmářů v Česku, v Polsku, na Slovensku i ve Francii. Poláci opakovaně sáhli k blokádě hranice a pouštěli na své území jen omezený počet ukrajinských kamionů s poznámkou, že ukrajinská zemědělská produkce nemusí splňovat přísné standardy kvality zavedené v EU a její přísun na trh Evropské unie sráží ceny obilovin a dalších produktů do té míry, že jde pro ně často o likvidační situaci.

Podoljak si stěžoval, že debata o tom, zda znovu zavést bariéry, které byly zrušeny po útoku Kremlu na Kyjev, není pro ukrajinské spojence důstojná. Poznamenal, že evropské země nadále obchodují s Ruskem, i když se boje protahují. „Pro mě to vypadá divně. Vy současně financujete obranu Ukrajiny, která se brání proti Rusku. Vaše společnosti financují ruský federální rozpočet, z něhož 42 procent jde přímo na válku. Takže vlastně stojíte na obou stranách. Tady i tam.“

Upozornil, že Rusko počítá s vedením dlouhé války proti Ukrajině a sází na to, že se Západ unaví, přestane Ukrajinu podporovat a ta nakonec padne.

„Ukrajinští představitelé začínají být znechuceni zastavenou vojenskou pomocí, protože zásoby munice – zejména dělostřeleckých granátů – se nebezpečně snižují, což nutí jednotky v první linii k přídělu munice, když bojují, aby zabránily ruským průnikům. Podoljak vyjádřil frustraci z inkrementalismu Západu, zejména pokud jde o dodávky dělostřeleckých granátů,“ napsal k tomu server Politico.

Podoljak konstatoval, že jednoho dne může být v knize historie zapsáno, že Ukrajinci umírali ve velkých počtech, když bránili svou zemi před agresorem, jen proto, že jim Západ odmítl poslat to, co potřebovali k obraně.

Podoljak řekl, že je „stále optimistický, pokud jde o pozici Spojených států“, navzdory politickým bitvám, které zuří, když se země připravuje na tvrdé prezidentské volby, v nichž proti sobě stojí prezident Joe Biden a bývalý prezident Donald Trump. Řekl, že spoléhá na americké zákonodárce, kteří nakonec pochopí, že podpora Ukrajiny je nezbytná. „Investice na Ukrajině je investicí do reputace Ameriky, do její dominance, do jejího práva předepisovat globální pravidla a zajistit, aby nebyla porušována,“ řekl.

Nakonec ještě zdůraznil, že ruská agrese není zásadní jen pro Ukrajinu, ale pro celý svobodný svět, protože se právě tady ukáže, jak daleko bude ruským ničitelům dovoleno zajít.

Institut analyzující světovou ekonomiku se sídlem v Kielu uveřejnil mapu, která ukazuje, kolik pomoci dodávají Ukrajině její západní partneři. Ukazuje, že ze zemí EU je velkým podporovatelem Švédsko, které posílá více než 0,75 procentního bodu svého celkového hrubého domácího produktu. Řada zemí, včetně Česka a Polska, poskytuje pomoc v rozmezí od 0,42 procentního bodu do 0,75 procentního bodu. A pak jsou tu země jako Portugalsko, které poskytují méně než 0,05 procenta svého HDP.

Kiel InstitutFor The World Economy

Děje se tak v situaci, kdy washingtonský Institut pro studium války (ISW) naznačuje, že se Rusko připravuje na konflikt s NATO.

„Několik ruských finančních, ekonomických a vojenských ukazatelů naznačuje, že Rusko se připravuje na rozsáhlý konvenční konflikt s NATO, ne bezprostředně, ale pravděpodobně v kratším časovém horizontu, než někteří západní analytici původně předpokládali. … Ruská armáda pokračuje v provádění strukturálních reforem, aby současně podpořila válku na Ukrajině a zároveň rozšířila konvenční schopnosti Ruska v dlouhodobém horizontu v rámci přípravy na potenciální budoucí rozsáhlý konflikt s NATO. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nastínil několik probíhajících snah o posílení ruských konvenčních vojenských kapacit, pravděpodobně jako součást dlouhodobého úsilí Ruska připravit se na potenciální konvenční válku s NATO,“ napsal ISW.

Institut upozornil, že Putin pravděpodobně bude muset sáhnout k pouštění žilou podnikatelům ze skupiny tzv. siloviků, kteří ho podporují.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenskyj, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegodzila , 21.03.2024 14:35:55
Jestli chce tento pán být za hrdinu, tak ať je a neotravuje s tím celý svět. Jestli z toho vzejde jaderný konflikt, je to jenom jeho zásluha.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…