A teď to bude pro Merkelovou blbé: Žhavé informace z Německa po „Hamburku“

31.07.2017 10:42

Po teroristickém útoku v Hamburku v německých médiích i politice probíhá živelná debata, kterou znatelně ovlivňují blížící se volby. Uprchlické téma a terorismus by jejich výsledek mohl značně ovlivnit.

A teď to bude pro Merkelovou blbé: Žhavé informace z Německa po „Hamburku“
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Schulz, Merkelová

Před několika dny šéf SPD a kandidát na kancléře Martin Schulz konstatoval, že Německo, ale i celou Evropu čeká další uprchlická vlna. Zároveň varoval všechny své politické rivaly, kteří by chtěli tuto problematiku ignorovat. Pustil se také do kritiky kancléřky Angely Merkelové, které vyčetl její „nepromyšlené“ rozhodnutí vpustit do Německa stovky tisíc migrantů. V podobném duchu hovořil také šéf CSU Horst Seehofer.

Po útoku v Hamburku zůstal jeden mrtvý a sedm zraněných. Ukázalo se navíc, že pachatel měl být deportován a úřady věděly, že šestadvacetiletý Ahmad A. je islamista. Nicméně mylně došly k závěru, že z jeho strany nehrozí žádné nebezpečí. Tématu se dva měsíce chopili politici a začalo vzájemné obviňování. „SPD dlouho bránila přijetí nových opatření. Vrah z Hamburku mohl být před deportací ve vězení a k ničemu nemuselo dojít,“ uvedl dle deníku Die Welt Stephan Mayer CSU.

Anketa

Vadí vám, že Babiš uspořádal svou svatbu zrovna na Čapím hnízdě?

hlasovalo: 5921 lidí

Mayer poukazoval také na skutečnost, že deportace může být nařízena i v případě, když daný přistěhovalec nemá potřebné dokumenty a před deportací je možné jej dát do vazby i na více než tři měsíce. Die Welt připomíná, že šestadvacetiletý Palestinec, který „řádil“ v Hamburku, se narodil ve Spojených arabských emirátech a jeho žádost o azyl byla odmítnuta již minulý rok. Čekala jej tedy deportace a úřady tvrdí, že s nimi aktivně na celém procesu spolupracoval.

Politici z SPD si nejsou vědomi žádných chyb. Ministr vnitra Dolního Saska Boris Pistorius tvrdí, že pokud úřady nepovažovaly Palestince za hrozbu, nemohl být vzat do vazby. „V této zemi přece platí presumpce nevinny,“ uvedl socialistický politik. Bohužel pro Německo, mnozí adepti na deportace nemají potřebné doklady a přijímat zpět je odmítají i jejich mateřské země. Přistěhovalci rovněž kladou proti deportacím rok o roku větší odpor.

Deník Bild zase konstatuje, že i přes aktuální náskok v průzkumech čeká kancléřku vzhledem k teroristickému útoku v Hamburku a uprchlíkům obtížná kampaň. „Podle průzkumu INSA se těsně před hamburským útokem cítilo bezpečněji v porovnání s loňským létem o 10 % více respondentů. Na druhou stranu jen 30 % lidí si myslí, že je dokáže policie ochránit před teroristickým útokem. „Lidé se cítí bezpečně u sebe doma, ale obávají se, že když vyjdou ven, policisté je před nebezpečím neochrání,“ říká šéf INSA Hermann Binkert.

„Debata o uprchlících je Achillovou patou kancléřky. Lidé stále nezapomněli na rozhodnutí Angely Merkelové před dvěma lety,“ cituje Die Welt politologa Klause-Petera Schöppnera. Buď jak buď, SPD v čele s Martinem Schulzem má co dohánět. Přes značně optimistické výhledy do voleb letos na jaře, aktuálně ztrácí socialisté na CDU téměř patnáct procent a na žádný těsný „souboj“ u voleb to prozatím nevypadá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…