A teď to začne. Ministr brutálně vystrašil daňové podvodníky. Podívejte se

26.06.2014 12:36

Ministr vnitra Milan Chovanec představil vize svého úřadu v boji proti daňovým podvodníkům. Již společně s Ministerstvem financí založil analytický tým Kobra, který se na tyto podvody bude zaměřovat, a teď jde prý o to, dát této Kobře do zubů dost jedu, aby takové lidi skutečně mohla uštknout.

A teď to začne. Ministr brutálně vystrašil daňové podvodníky. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec

Anketa

Kdy v naší zemi bude lépe?

75%
hlasovalo: 6934 lidí

Například jen kvůli tzv. „karuselovým podvodům" podle Chovance přichází každým rokem státní rozpočet minimálně o 135 miliard. Jedná se přitom o skutky, naplňující definici organizovaného zločinu. Karuselový podvod vypadá tak, že na začátku nějaký bílý kůň doveze zboží, za které nezaplatí DPH, a na konci jiná firma totéž zboží vyveze, a DPH si od státu proplatit nechá.

Nejde samozřejmě o jeden obchod, ale o síť kontaktů, fungujících dlouhodobě. Dějí se dokonce absurdity, že jedno a totéž zboží neustále pendluje mezi naší zemí a cizinou, takže se na něj DPH čerpá opakovaně.

To vše je podle Chovance pochopitelně spojeno s mnoha úskoky, znemožňujícími státním orgánům do této „pavučiny“ proniknout, například zakládání nejrůznějších „prázdných schránek“ nebo uvádění fiktivních sídel firem. Celkem prý jen sedmdesát sedm největších dlužníků okradlo stát na DPH přibližně o 30 miliard. A kvůli nejrůznějším falešným adresám jim to finanční úřady ani nemají jak sdělit.

Celý text Milana Chovance ZDE.

Právě na tyto případy byl podle Chovance založen speciální daňově-analytický tým Kobra. V něm budou proti karuselovým i dalším podvodníkům spolupracovat policisté, celníci i berní úředníci. Následně je však podle Chovance třeba této kobře dát „jed do zubů“. Tím budou nové zákony o DPH, nebo centrální registr účtů. Dnes to totiž funguje tak, že policie pošle všem bankám dotaz, zda u nich dotyčná firma náhodou nemá účet, a když přijde kladná odpověď, najdou už policisté vybrakovaný účet, protože dlužníka mezitím někdo upozornil.

Další změnou by pak mělo být opětovné zavedení trestného činu přípravy krácení daně, který zrušily předchozí vlády. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…