A zase se porvali. Čtěte více o problémech s uprchlíky v Německu

07.10.2015 11:36

Německý týdeník Spiegel informuje o narůstajícím násilí v mnoha německých uprchlických táborech. Místní úřady jsou přetížené a kapacity současných i nově vytvořených uprchlických center jsou nedostačující. Banální konflikty mezi jednotlivci často narůstají do hromadných rvaček a výjimkou nejsou ani četné případy znásilnění žen i dětí.

A zase se porvali. Čtěte více o problémech s uprchlíky v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Na konci září vypukl spor mezi pákistánskými a albánskými uprchlíky v táboře na letišti v Caldenu. Vše začalo ve frontě na jídlo, kdy mladý Albánec předběhl mimo jiné i osmdesátiletého Pákistánce. Starší muž později přišel albánskému mladíkovi vyčinit a ten jej v reakci na to udeřil do obličeje. Ostraha je od sebe sice odtrhla, ale o tři hodiny později do prostoru vniklo padesát až šedesát rozzuřených Pákistánců a vyhrožovalo mladíkovi inzultací. I tento konflikt se podařilo policii vyřešit. Dalšímu výbuchu násilí však již zabránit nedokázali. Při večeři se na místo přihnalo asi tři sta Albánců a mnozí z nich zaútočili na Pákistánce. Házeli na ně dřevěné lavice a používali pepřový sprej. Hromadné bitky se podle údajů policie zúčastnilo asi 350 uprchlíků z celkových 1 500, kteří přebývají v tomto uprchlickém táboře. Zraněno bylo 14 lidí, o dva týdny později v důsledku obdobného incidentu dokonce 60.

K dalším konfliktům došlo podle zjištění Spiegelu v poslední době také v ubytovnách a uprchlických táborech v Ellwangenu, Suhlu, Bramschenu, Trieru, Heidenau, Drážďanech a Lipsku. V uprchlickém hostelu v bavorském Königsbrunnu dokonce policie našla u uprchlíků podomácku vyrobené mačety. „V bývalém výstavním sálu v Sinsheimu, který byl přeměněn na uprchlickou ubytovnu, mezi sebou začalo na začátku září bojovat asi 300 žadatelů o azyl. Policejní zpráva uvádí, že bezpečnostní stráže nakonec z místa vystrašené utekly poté, co na ně jeden z násilníků vytáhl nůž. Za měsíc srpen zase hlásí spolková země Severní Porýní-Vestfálsko, že byla do uprchlických ubytoven povolána téměř tisíckrát. Šéf německé policejní unie Rainer Wendt vzhledem k výše uvedeným statistikám říká, že úřady čelí největším problémům v poválečných dějinách,“ píše německý týdeník.

celý text  v angličtině máte k dispozici ZDE

Mnozí policisté nyní volají po tom, aby se uprchlíci v táborech oddělovali podle národnosti a náboženství. Podle ministra vnitra Porýní-Falc Rogera Lewentze je však něco takového v praxi téměř nemožné uskutečnit. Stížnosti však směřují především na přeplněnost současných uprchlických zařízení, která je zjevná prakticky po celém Německu. Proces přijímání uprchlíků z kapacitních důvodů vázne a i přes dvanáctihodinové směny nejsou úředníci a dobrovolníci schopni každodenní příval nových uprchlíků zvládat. „Ve vzduchu je cítit hodně napětí a agrese,“ cituje Spiegel nejmenovaného úředníka. V Lipsku například přebývají uprchlíci také ve veletržním areálu. Provizorním domovem se pro 700 uprchlíků stala i 144 metrů dlouhá veletržní hala, kde vedle sebe bydlí Syřané, Iráčané, Afghánci, Pákistánci a další národnosti. Dlouho se zdálo, že tady vše funguje bez problémů. Kvůli incidentu mezi afghánským chlapcem a syrskou dívkou však proti sobě začalo náhle bojovat na 200 Syřanů a Afghánců.

Humanitární pracovníci označují příčiny většiny sporů za víceméně banální. Nejčastěji propukají ve frontách při čekání na jídlo. V Trieru se však příčinou násilných nepokojů stal i jeden vstřelený gól syrského týmu proti týmu složeného z Albánců. Zasahovat při incidentu muselo sedmdesát policistů. „Odborníci se domnívají, že v nadcházejících měsících budou patrně následovat další výbuchy násilí v německých uprchlických táborech. Důvodem je již samotný fakt, že do země přichází tak obrovský počet lidí. Podle ministra vnitra Thomase de Maiziéra v minulém týdnu přicestovalo denně do Německa osm tisíc až deset tisíc uprchlíků. K narůstajícímu napětí však nutně přispívá také odmítnutí žádosti o azyl. V Caldenu se do hromadné rvačky zapojilo právě mnoho z neúspěšných žadatelů o azyl. Roste také počet útoků na ženy a děti se sexuálním podtextem. V polovině srpna byly hlášeny první případy znásilnění z Giessenu, ale postupně se začaly objevovat prakticky ve všech uprchlických táborech v zemi,“ uvádí Spiegel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…