Aby do studia přišel host a řekl, že prezident je debil... V ČT došlo na silná slova

15.11.2016 22:39

Poslanci Jeroným Tejc (ČSSD) a Bohuslav Chalupa (ANO) se přeli o zákon na ochranu prezidenta. Podle Tejce takový zákon nepotřebujeme. Chalupa je opačného názoru, protože jsme si prý začali zvykat, že můžeme zpochybňovat úplně všechno. Jenže my všechno zpochybňovat nemůžeme. Chránit bychom si měli některé naše hodnoty a instituce. Úřad hlavy státu prý patří mezi ně.

Aby do studia přišel host a řekl, že prezident je debil... V ČT došlo na silná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Chalupa

Předseda sněmovního ústavněprávního výboru Jeroným Tejc (ČSSD), člen sněmovního výboru pro bezpečnost Bohuslav Chalupa (ANO) a vedoucí katedry ústavního práva Univerzity Karlovy Aleš Gerloch v úterních Událostech, komentářích České televize rozebírali návrh na obnovu zákona namířeného proti hanobení prezidenta republiky.

„Byl bych rád, aby všichni respektovali prezidenta Miloše Zemana. Každý má právo vyjádřit svůj názor, ale byl bych rád, kdyby se lidé vystříhali vulgarismů. Já jsem ten návrh zákona nepřipodepsal, protože nejsem příznivcem omezování svobody slova,“ zahájil debatu Tejc, který následně znovu zdůraznil, že by byl rád, kdyby lidé respektovali prezidenta.

„Já jsem se velmi tvrdě postavil proti návrhu pana ministra Pelikána ve věci rozšíření zákona o hanobení rasy, národa nebo přesvědčení,“ doplnil k tématu poslanec ČSSD. Ministr Pelikán chtěl doplnit např. ochranu před hanobením sexuální menšiny a tady už jsme podle Tejce za hranou.

„V této zemi si začínáme zvykat na to, že můžeme zpochybňovat úplně všechno. My bychom si měli zvyknout na to, že máme nějaká práva, ale také povinnosti,“ konstatoval Chalupa. „To není jen zpráva dovnitř státu, ale také zpráva pro zahraničí,“ doplnil Chalupa. „Myslím si, že by nebylo dobré, aby do studia přišel nějaký komentátor nebo host a řekl tady, že prezident je debil,“ přidal příklad poslanec hnutí ANO. Podle jeho názoru to v žádném případě není Lex Zeman, protože má chránit jakéhokoli příštího prezidenta.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

V souvislosti s probíhající migrační krizí dnes mnoho lidí mluví o ochraně našich hodnot. „Ale já bych se tedy zeptal, co jsou to ty hodnoty, jestli je tou hodnotou i úřad prezidenta.“

Aleš Gerloch k tématu doplnil, že svoboda projevu je zásadní hodnotou. Osobně má prý za to, že dnes máme až příliš mnoho zákonů, které svobodu slova omezují, a není třeba ještě rozšiřovat jejich množství. „Někdy třeba i odsouzení veřejným míněním může být citelnější než zákon,“ dodal. „Ale může to mít i opačné efekty, vzpomeňme si např. na Švejka,“ přidal příklad Gerloch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…