Adam Michnik: Putin řídí, ostatní zvrací. Tak to vypadá v Rusku

22.12.2014 11:25

V Moskvě, zdánlivě klidné a prosperující, lze cítit vření pod povrchem. Vědomí politické, hospodářské a morální krize je všeobecné. Nikdo nezná odpověď na otázku, k čemu to vše směřuje, napsal v polském listu Gazeta Wyborcza jeho šéfredaktor, bývalý protikomunistický disident Adam Michnik.

Adam Michnik: Putin řídí, ostatní zvrací. Tak to vypadá v Rusku
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

"Rusko připomíná letadlo: řídí jej jeden pilot a zbytek zvrací," vypráví moskevský sociolog. Většina lidí, s nimiž jsem hovořil, uvádí Michnik, měla podobný názor. "Putin už dozpíval svou píseň do konce," řekl mi přední ruský historik. Jiní ale v současnosti nevidí síly, které by jej mohly svrhnout. Co víc, pokud by měl Putinovo místo převzít vůdce vojenské lobby, ministr (obrany Sergej) Šojgu, byla by to změna k horšímu, obrat k totalitě.

Dnešní Rusko není totalitní stát, ale spíše absolutismem v stádiu úpadku. Z toho pramení spousta chaotických nápadů. Například předsedou vlády by se měl stát (bývalý ministr financí Alexej) Kudrin, aby bylo možné učinit z premiéra Dmitrije Medveděva hlavního viníka hospodářské krize. Kudrin má dobrou pověst v podnikatelském světě, i západním. Stačilo by to na překonání krize a izolace, do níž zavlekl zemi Putin?

Putin uvízl v pasti, kterou sám nastražil. Za zdánlivé mezinárodní úspěchy, jako byla anexe Krymu, platí Rusko vysokou cenu, ale peníze nemá a brzy mít nebude.

Z toho plynou názory, že zapotřebí je nový NEP (nová ekonomická politika - termín vztahující se k částečné liberalizaci poměrů po bolševické revoluci ), jiní zase navrhují jinou fikci - parlamentní koalici. Tvrdí, že dokud moc spočívá v rukou jediného člověka, pak na něm spočívá i plná odpovědnost za krizi. Tak zní varování ruských politiků na Putinovu adresu.

Nakonec se prý zeptají, za co stojí vůdce, který zemi přivedl do konfliktu s celým světem

Putin nedávno rozhodl, že se postaví pomník obětem stalinských represí. Návrh ležel u ledu 25 let. Je to signál změn? Nikdo neví.

Dobrodružství na Ukrajině může být pro Putinův režim stejně vražedné jako první světová válka pro cara Mikuláše či intervence v Afghánistánu pro sovětský režim. Putin nejspíše nestáhne vojska z Luhanska a Doněcka. Ale zmrazení konfliktu bude materiálně i politicky nákladné.

Putin tvrdí, že krize v Rusku potrvá nejvýše dva roky. Není to ani první, ani poslední lež. Namlouvá lidem, že vše zavinili Američané, a zdá se, že sám věří v takový nesmysl. Jsou Rusové, kteří tato slova přijímají v dobré víře, že v obraně před Západem je třeba se semknout okolo vůdce. Ale ti samí lidé se nakonec zeptají, za co stojí vůdce, který zemi přivedl do konfliktu s celým světem. A tehdy - s myšlenkou na Ukrajinu - zopakují slova Andreje Sacharava o tažení v Afghánistánu jako o "ostudné válce". Nesmyslné a kruté, která je neštěstím Ruska, píše Adam Michnik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…