Advokát Zoufalý: Krnáčová jednala o Škodově paláci bez znalosti situace

03.04.2015 16:16

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) jednala s majiteli Škodova paláce a vyhověla jejich požadavkům bez znalosti situace a aniž by měla relevantní podklady. V dnešním tiskovém sdělení to tvrdí advokát Vladimír Zoufalý, který město ve sporu o nájemné v paláci původně zastupoval. Právní kancelář předá materiály členům rady a kontrolními výboru zastupitelstva.

Advokát Zoufalý: Krnáčová jednala o Škodově paláci bez znalosti situace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

Primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) tento krok vítá. "Pevně doufám, že to bude co nejdříve, abychom se mohli rozhodovat na základě všech dostupných informací," uvedla na dotaz ČTK. Město platí za pronájem Škodova paláce ročně 200 milionů korun. Snížení údajně nevýhodného nájemného se domáhá u soudu, zatím bez úspěchu. Jiná než soudní cesta by totiž podle Zoufalého znamenala nehospodárné jednání. Primátorka ale po nástupu do funkce oznámila, že soud není nejšťastnějším řešením. A rada následně vypověděla smlouvu se Zoufalým, jehož právní kancelář údajně dělala při jednání s majiteli "zbytečné obstrukce".

Krnáčová se brání

V pondělí ovšem vyšlo najevo, že se primátorka prostřednictvím e-mailů domlouvala s jednatelkou společnosti Copa Retail, která vlastní Škodův palác, o výběru vhodné právní kanceláře. Copa Retail dokonce nabídla Praze úhradu nákladů za vybrané právníky. Rada následně s jednou z vytipovaných kanceláří uzavřela smlouvu. Primátorka sice pochybení odmítla, rada přesto den po zveřejnění mailů smlouvu vypověděla a bude hledat jiné právníky.

"Vyhovění přání protistrany a komentáře paní primátorky v tisku kopírující pouze vyjadřování protistrany vylučují, že by se s podklady seznámila a jejich obsah zvážila," uvedl Zoufalý. "Pana Zoufalého můžu ještě jednou ujistit, že kroky, které podniká nová rada i já, jsou vedeny snahou ušetřit veřejné prostředky," reagovala na jeho slova Krnáčová.

Smlouvu na pronájem Škodova paláce město uzavřelo v éře někdejšího primátora Pavla Béma

Postup koalice při jednání s majiteli Škodova paláce kritizuje opozice a žádá odchod primátorky. TOP 09 na Krnáčovou dokonce podala trestní oznámení. "Mohu jen smutně konstatovat, že námi jednou vykopnutá pražská kmotrovská smetánka vstoupila do města ne oknem, ale rovnou dveřmi," řekl dnes bývalý primátor Tomáš Hudeček. Koaliční strany, které se za primátorku postavily, podle něj pochybení "zametají pod koberec". Hudeček zároveň tvrdí, že za vlastnickou strukturou Škodova paláce nadále stojí vlivný podnikatel Sebastian Pawlowski, který "je ve velmi přátelském vztahu s šéfem ANO Andrejem Babišem".

Smlouvu na pronájem Škodova paláce město uzavřelo v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Do budovy v centru města se následně sestěhovala většina úředníků magistrátu. Celková částka vyplacená městem po uplynutí dlouhodobého pronájmu převýší 4,4 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…