Ale oni jdou z války, jiná kultura, přísná policie? Reportáž ČT o nárůstu násilí v Německu neprošla jen tak

04.01.2018 9:38

V Německu není traskavějšího tématu, než jsou imigranti a jejich kriminalita – jak už připustilo i zpravodajství České televize. Reportáž ve středečních Událostech ovšem představila celé téma maximálně korektně, i když data ze studie, o které reportáž byla, jsou děsivá. „Autoři ale zároveň varují před paušálním odsudkem. Že by imigranti byli zločinnější než místní, nepotvrzují,“ ujistila ještě před reportáží moderátorka Marcela Augustová.

Ale oni jdou z války, jiná kultura, přísná policie? Reportáž ČT o nárůstu násilí v Německu neprošla jen tak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

V Dolním Sasku podle oficiálních čísel, zveřejněných v reportáži, v letech 2007–2014 poklesla násilná kriminalita o 21,90 procent. V letech 2014–2016 naopak stoupla o 10,4 procenta. Z devadesáti procent se na tomto nárůstu mají podílet imigranti.

„Statistika ale nevypovídá o všem. Kriminologové upozorňují, že pokud je pachatelem běženec, šance, že případ skončí na policii je minimálně dvakrát větší, než když jde o Němce,“ zlehčil čísla redaktor České televize Václav Černohorský a ČT vše doprovodila ilustračním záběrem, na kterém dva němečtí policisté přísně kontrolují spořádaně se tvářící imigranty tmavé pleti.

Screen: Vysílání ČT

Anketa

Zvítězí Miloš Zeman už v 1. kole?

85%
hlasovalo: 19723 lidí

Kriminolog Christian Pfeiffer, spoluautor studie o kriminalitě azylantů, v přímém vstupu dodal, že když je pachatelem cizinec ze severní Afriky nebo Pákistánu, je pravděpodobnější, že oběť vše oznámí na policii. „Tím je takové násilí viditelnější a to podstatně přispělo k výraznému nárůstu násilné kriminality v Dolním Sasku,“ vysvětlil dramatickou změnu čísel expert.

Berlínský zpravodaj ČT Černohorský následně vysvětlil, že statistiky ovlivňuje i fakt, že většina běženců jsou mladí muži, což je prý skupina obecně náchylnější k trestné činnosti. Kriminologové podle něj omlouvali jejich jednání „macho kulturou v zemi původu“ nebo také tím, že uprchlíci ze zemí, kde není válka, mají horší vyhlídky na setrvání v Německu, a proto se v zoufalství dávají na cestu zločinu. Jeho slova vzápětí potvrdí mluvčí obvodního soudu v Hannoveru.

A po objasnění příčin přichází návrh řešení. Kriminologové prý doporučují politikům nový azylový zákon, důslednější návratovou politiku, ale také větší „prevenci“ v podobě jazykových a dalších kursů, pomáhajících se začleněním do společnosti.

Podstatným faktorem prevence je prý také „slučování rodin“, tedy to, že by za mužskými imigranty moho dorazit jejich příbuzenstvo. Tento proces byl v Německu pozastaven v březnu 2016 v reakci na velkou uprchlickou vlnu. Po dvou letech má „pozastavení“ letos v březnu vypršet a imigranti budou moci žádat, aby rodina přijela za nimi. Ještě v červenci se odhadovalo, že takto do německa přibude dalších minimálně 300 tisíc imigrantů, v září ale výzkumníci německého pracovního úřadu přispěchali s ujištěním, že nových imigrantů by nemělo být více než 120 tisíc. Téma „slučování rodin“ je v Německu velmi horké, což ale redaktor ČT divákům neřekl.

Zato se opět na obrazovku vrátil kriminolog Pfeiffer, který dodal slučování rodin odborný podklad: „Z kriminologického hlediska je to jasné: Čím větší podíl žen ve skupině uprchlíků, tím civilizovaněji se chová,“ zněl překlad jeho prohlášení.

Potom jsme se ještě dozvěděli, že kriminalita souvisí také s podmínkami v běženeckých centrech, protože drtivou většinu násilné kriminality prý páchají imigranti „mezi sebou“ a Němce tím neobtěžují. Jiná je však statistika majetkové kriminality, kde je obětí z řad Němců 70 procent a rovněž u znásilnění je to většina.

„I tady ale čísla zavádějí. Odborníci upozorňují, že zejména ženy z řad běženců často o sexuálními násilí ze strachu mlčí,“ řekl Václav Černohorský mezi řádky, že skutečný počet znásilnění imigrantem bude nejspíš ještě větší, než uvádějí statistiky.

Na reportáž ve středečních Událostech s ohromením zírala i novinářka Barbora Koukalová. Následně na sociální síti upozornila na vývody německých expertů. „Je tedy potřeba začít s účinnou prevencí, mluvili němečtí experti, a to je výuka jazyka, slučování jejich rodin a vysvětlení, že v Evropě nefunguje tzv. ‚macho politika‘ vůči ženám (viz loňský skandál na silvestra v Kolíně nad Rýnem, o němž nikdo nechtěl asi tři měsíce informovat).“

Upozorňuje také na tvrzení kriminologů, že sexuální násilí souvisí i s tím, že se imigranti kvůli snadnějšímu získání azylu vydávají za děti, ačkoliv jejich sexuální potřeby jsou ve skutečnosti jiné. „Lékaři přesto tvrdí, že je testovat na věk nechtějí, neboť je to zásah do osobnostních práv (protože jedním z míst, kde se to nejlépe ‚pozná‘, jsou vaše pohlavní orgány),“ dodává Koukalová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…