Americká a česká armáda ukázaly ve Vyškově lidem techniku

29.05.2016 21:45

Přes 2 000 lidí dnes přišlo na Den otevřených dveří do kasáren ve Vyškově, kde pro veřejnost vystavily techniku americká a česká armáda. ČTK to řekla mluvčí vyškovského vojenského areálu Monika Nováková. K vidění byla podle ní obrněná vozidla Pandur, Dingo, Iveco a nákladní terénní vozidlo Tatra 810 Pram. Akce se konala u příležitosti průjezdu amerického armádního konvoje Českou republikou na cvičení Saber Strike do Pobaltí. Američané tráví víkend ve Vyškově a v Přáslavicích, v pondělí budou pokračovat v cestě do Pobaltí.

Americká a česká armáda ukázaly ve Vyškově lidem techniku
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Američtí vojáci si vyzkoušeli českou bojovou techniku na trenažérech ve Vojenském výcvikovém středisku ve Vyškově.

Američtí vojáci dnes také ve Vyškově absolvovali spolu s českými kolegy simulační cvičení, ve kterém si mohli vyzkoušet trenažér bojových vozidel české armády.

Na prohlídku dnes zavítaly především rodiny s dětmi. Ještě před otevřením areálu ve 14:00 čekala u kasáren zhruba stovka příchozích, jakmile se areál otevřel, v krátké chvíli ho zaplnilo asi 200 lidí. Za celý den se tam vystřídalo podle Novákové více než 2 000 lidí. „Zájemci si mohli na vozidla vylézt. Byli u nich instruktoři, kteří podali odborný výklad a řekli, na co se které vozidlo používá a jaké má schopnosti,“ uvedla Nováková.

Nadšené děti si auta nejen prohlížely, ale lezly po nich a fotily se s americkými vojáky, kteří jim ochotně u techniky asistovali a nechali děti vyzkoušet například neprůstřelné vesty nebo část polní výbavy.

Americký konvoj projíždí Vyškovem už potřetí. „Ukázku techniky jsme dělali při prvním průjezdu a byl o ni velký zájem veřejnosti. Do kasáren tehdy přišly tisíce návštěvníků různých věkových kategorií a také například příslušníci vojenských klubů,“ dodala Nováková.

Američtí vojáci přijeli do České republiky v pátek z bavorské základny ve Vilsecku. Pátek strávili v Praze, kde je pozdravil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). V sobotu se přesunul konvoj čítající 420 vojáků a 225 kusů techniky do Vyškova, část pak pokračovala do Přáslavic v Olomouckém kraji. Ve Vyškově je přivítal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…