Američtí zpravodajci potvrzují to, čeho jste se nejvíce báli

27.04.2016 17:17

Šéf amerických zpravodajských služeb James Clapper v pondělí na setkání pořádaném think-tankem Christian Science Monitor potvrdil, že Islámský stát organizuje spící buňky v Itálii, Německu i Velké Británii. Jeho postoje však zastávají i další zpravodajci.

Američtí zpravodajci potvrzují to, čeho jste se nejvíce báli
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Ředitel Národní zpravodajské služby konstatoval, že Islámský stát v plné míře zneužívá migrační krize. Snaha Evropské unie zachovat otevřené hranice s cílem umožnit volný pohyb osob mezi jednotlivými členskými státy je podle Clappera v mnoha ohledech v přímém rozporu s povinností každé země zajistit ochranu svých hranic a bezpečnost občanů. „Je jisté, že Islámský stát má v Itálii, Německu a dalších zemích své spící buňky,“ uvedl Clapper na dotaz, jestli jsou v Evropě spící buňky podobné těm, které zorganizovaly nedávné útoky v Bruselu.

Italské zpravodajské služby sice promptně popřely, že by se země nacházela ve stavu pohotovosti kvůli obavám z možného teroristického útoku. Připustila ovšem, že Itálie i Vatikán jsou vystaveny určitému ohrožení. „Nicméně aktuálně neexistují žádné hmatatelné důkazy, že by se džihádisté chystali k útoku na italské půdě,“ uvedli italští zpravodajci v reakci na Clapperova závažná slova. Ta naopak nepřekvapila Matthewa Levitta z Institutu pro blízkovýchodní politiku. „Zprávy o činnosti ISIS v těchto zemích nejsou ničím novým. Nové je jenom to, že o tom teď mluví Clapper,“ uvedl pro CNN.

O boji proti terorismu se podle CNN ve svém projevu proneseném v německém Hannoveru zmiňoval také americký prezident Barack Obama. „Islámský stát je nejnaléhavější hrozba našim národům. Evropa i NATO by v boji proti terorismu měly být ještě více aktivnější,“ prohlásil zkraje tohoto týdne americký prezident, který rovněž hovořil o nutnosti sdílení zpravodajských informací mezi spojenci. „Pokud si ceníme naší svobody, potom musíme učinit kroky potřebné k optimálnějšímu sdílení informací v rámci Evropy, ale také mezi Evropou a Spojenými státy.“

Právě nedostatečné sdílení informací mezi jednotlivými zpravodajskými službami označil za klíčový problém výše zmíněný Matthew Levitt z washingtonského Institutu pro blízkovýchodní politiku. CNN cituje rovněž Franka Cilluffa, ředitele Centra pro kyber a vnitřní bezpečnost z Univerzity George Washingtona, který zastává obdobný názor jako Clapper a také upozorňuje na zneužívání migrační vlny Islámským státem. „Celá Evropa čelí vážné hrozbě infiltrace džihádistů mezi uprchlíky. Vzhledem ke značnému počtu bojovníků ISIS z Evropy není překvapivé, že se někteří z nich vracejí zpět.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…