22 tisíc radikálních muslimů se s radostí vyhodí do luftu. 80 z Německa, 128 z Francie...

20.04.2016 12:51

Na veřejnost unikly tajné dokumenty Islámského státu, ze kterých mimo jiné vyplývá, že dvanáct procent džihádistů by se chtělo stát sebevražednými atentátníky. Dokumenty podrobně analyzovali experti z vojenské akademie West Point.

22 tisíc radikálních muslimů se s radostí vyhodí do luftu. 80 z Německa, 128 z Francie...
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Abú Bakr al-Bagdádí, vůdce Islámského státu

K těmto dokumentům se letos v březnu dostaly německé zpravodajské služby, které tak získaly jména 22 000 džihádistů. Mnozí z nich pochází z Evropy, ale také z Austrálie a Spojených států. Dokumenty zpravodajcům předal bývalý člen Syrské svobodné armády, který později přešel na stranu Islámského státu. Jak uvádí server Breitbart, z uniklých dokumentů například vyplývá, že 10 % rekrutů pochází ze západních zemí (128 z Francie, 80 z Německa a 57 z Velké Británie).

Nicméně nejvíce z nich má občanství Saúdské Arábie (797) a Tuniska (640). Autenticitu dokumentů již potvrdil i německý ministr vnitra Thomas de Maizière, podle kterého jsou pro další boj s terorismem velmi užitečné. „Získané informace využijeme pro rychlejší a efektivnější zatýkání podezřelých osob, které se vrátily z bojišť v Sýrii a Iráku. Odhalené dokumenty nám také pomohou získat větší přehled o struktuře Islámského státu.“

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Zpravodajci tak získali nejenom jména, ale také adresu bydliště, telefonní čísla a další osobní údaje rekrutů, kteří se připojili v průběhu let 2013 až 2014 k Islámskému státu. Dvě třetiny z nich se nacházely ve věkové skupině mezi 21 až 30 lety. Byli však mezi nimi i mladší a rovněž starší dobrovolníci. Nejstarší byl patrně sedmdesátiletý otec pěti dětí pocházející z Kyrgyzstánu. „Experti považují získání dokumentů za velmi důležitý počin, který může objasnit motivace, ambice a v neposlední řadě strukturu Islámského státu,“ uvádí Breitbart.

„Nejzajímavější zjištění souvisí s tím, z jak rozdílného prostředí pochází dobrovolníci ISIS. Jsou mezi nimi opravdu vysoce vzdělaní jedinci se získanými tituly Ph.D., MBA atd. Nechyběli mezi nimi doktoři a právníci. Naproti tomu tam byli i lidé, kteří neuměli psát ani číst. Rekruty spojovala skutečně jen hluboká víra v islám,“ říká zástupce ředitele Centra pro boj s terorismem na vojenské akademii West Point Brian Dodwell.

Jak uvádí Breitbart, součástí „přijímacích“ dokumentů byly rovněž formuláře, které museli adepti vyplňovat. Dvanáct procent z nich zaškrtlo možnost, že jsou ochotni obětovat svůj život v rámci sebevražedného teroristického útoku. „Procento rekrutů ochotných vyhodit se do povětří je o mnoho nižší než tomu bylo například u džihádistů, kteří se připojili v Iráku k al-Káidě v letech 2006 až 2007. Tehdy se údajně bylo ochotno odpálit až 50 % z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…