Mladý islamista si koupil papiňák. Policie však přišla na něco šokujícího

26.04.2016 9:52

Ve Švédsku opět hořela ubytovna pro uprchlíky, pro kterou byla vybrána budova bývalé školy. V zemi zároveň probíhá ostře sledovaný proces s dvacetiletým islamistou. Ten údajně plánoval vyrobit bombu a přidat se k džihádistům z Islámského státu.

Mladý islamista si koupil papiňák. Policie však přišla na něco šokujícího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlitba k Alláhovi

K požáru ubytovny pro uprchlíky došlo včera v brzkých ranních hodinách poblíž města Härnösand, které leží na jihovýchodním pobřeží země. Přestože dorazili hasiči na místo do několika minut, nepodařilo se jim budovu školy zachránit. Jak uvedla policie, plameny zachvátily střechu a budovu nevratně poničily. Budova se přitom rekonstruovala, aby mohla sloužit pro ubytování mladých uprchlíků, kteří do Švédska dorazili bez dospělého doprovodu.

Celý text v angličtině je ZDE.

V případě této konkrétní budovy přitom nešlo o první žhářský útok. Poprvé budova hořela před asi čtrnácti dny. „Je naprosto šílené, že někdo tohle udělá. To mohou mít na svědomí jen psychicky nemocní jedinci,“ cituje internetový server The Local.se šéfa hasičů z Härnösand Petera Hellströma. Policie na místo dorazila po čtvrté hodině ranní a okamžitě zahájila vyšetřování s podezřením na žhářský útok. „S ohledem na nedávný obdobný útok jsme pojali podezření, že šlo opět o úmyslně založený požár,“ upřesnil mluvčí policie Markus Grahn.

Ještě mnohem horší „akci“ pravděpodobně plánoval nejmenovaný dvacetiletý mladík ze Stockholmu, který stanul před okresním soudem v Attatunda kvůli obvinění z přípravy podomácku vyrobené bomby a pokusu připojit se k Islámskému státu. „Ano, to je nejvyšší cíl, jakého lze v islámu dosáhnout,“ odpověděl obviněný na otázku státního zástupce Ewamariho Häggkvista, jestli se chtěl stát mučedníkem. Zároveň však popřel, že by chtěl doma vyrobit bombu či se připojit k džihádistům z Islámského státu. Vše bylo z jeho pohledu jen „nedorozumění“.

„Nikdy jsem neměl v úmyslu někomu ublížit,“ prohlásil mladý muž, který byl zatčen na začátku února poté, co u něj při domovní prohlídce policie našla šest lahví acetonu, lepicí pásky, mobilní telefony a nádobu s nábojnicemi. Vedle toho u něj doma policie objevila účet, podle kterého mladík zakoupil vánoční stromek a tlakový hrnec od společnosti IKEA. „Tvrdil, že si koupil tlakový hrnec na přípravu jídla. Když se ale podíváte na všechny ty zajištěné věci u něj doma, tak ty s jídlem nemají nic moc společného,“ argumentoval státní zástupce.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Nepovažuji jeho vysvětlení za důvěryhodné. Podle mého názoru si všechny ty věci koupil za účelem sestrojení bomby. Navíc se v jeho mobilním telefonu našla další pozoruhodná záležitost. Jako heslo tam používal slovo džihád,“ prozradil médiím státní žalobce Häggkvist. Jak uvádí The Local.se, obviněný islamista byl k výslechu přiveden dvakrát. Po první výpovědi jej policie propustila a podruhé zajistila mimo jiné také v důsledku zabavených předmětů. Podle deníku Dagens Nyheter několik měsíců před zatčením upozornili policii příbuzní na to, že mladík beze slova vysvětlení opustil svůj domov.

Krátce po nahlášení jeho zmizení byl zastaven v Turecku a vrácen zpět do Řecka. Podruhé byl z Istanbulu navrácen přímo do Švédska. Státní žalobce nabyl přesvědčení, že se chtěl obviněný dostat přes Turecko do Sýrie. Jak avizovali jeho příbuzní, mladík projevoval v posledních měsících známky deprese a nápadné změny v chování. Úřady poslaly mladíkovi na pomoc psychologa, sociálního pracovníka, imáma i policii, ale on odmítl s kýmkoli hovořit. „Táto, já už takhle žít nechci. Koupil jsem si pár věcí a chystám se zabít,“ sdělil údajně mladík svému otci, který později o všem svědčil na policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…