Andrej Babiš promluvil o zajímavých okolnostech bouchajícího muničáku. Majitel se prý choval mimořádně divně

08.12.2014 16:43

Ministr financí a zároveň šéf hnutí ANO Andrej Babiš si trvá na svém a tvrdí, že pokud by si Ministerstvo obrany pečlivě zjistilo vše o firmě Imex Group, pravděpodobně by muniční sklady ve Vrběticích do nájmu nedostala. Sporu s firmou se podle zjištění serveru iDnes.cz neobává. „Pro mě je nestandardní, pokud je pravda, že majitel večer před výbuchem jde do skladu,“ řekl novinářům Babiš.

Andrej Babiš promluvil o zajímavých okolnostech bouchajícího muničáku. Majitel se prý choval mimořádně divně
Foto: Radim Panenka
Popisek: Andrej Babiš v Paříži

Andrej Babiš serveru řekl, že s firmou Imex Group, která měla pronajaté sklady ve Vrběticích, není v kontaktu. Právě o ní se Babiš vyjádřil jako o kontroverzní a společnost po něm chce omluvu a pracuje i na žalobě. „Já jsem vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Když se podíváme, co psala média v roce 2006 - obcházeli zbrojní embargo, vyvážejí dál. Mám články o té firmě od roku 2005 až do roku 2014. Dokonce byli na černé listině americké armády, protože dodávali materiál, který byl označen za podvodný, afghánské armádě, irácké… Takže čekám, co ta firma ode mě vlastně bude chtít. Já jsem neprozradil žádné státní tajemství. Jsem překvapen, že vůbec tato firma mohla dostat do nájmu ten sklad. Kdyby se ministerstvo podívalo, kdo je pronajímatel, tak pravděpodobně na základě těchto kontroverzních informací by ten nájem neměl být dán,“ stojí si na svém šéf ANO.

Andrej Babiš také před novináři uvedl: „Pro mě je nestandardní, pokud je pravda, že majitel večer před výbuchem jde do skladu.“ Server iDnes.cz se ptal, odkud pochází tato informace. „To jsem věděl od pracovníka Ministerstva obrany,“ konstatoval Babiš.

Neřekl jsem nic, o čem by neinformovala média

Ministr financí trvá na tom, že jméno firmy nepoškodil, a ukazoval novinářům řadu podkladů, které měl u sebe. „Na základě toho, co je tady napsáno, určitě ta firma nemá dobré jméno. Stačí se podívat na titulky těch zpráv. Tady jsou také výpisy z rejstříků, kdy majitelé dovedli k bankrotu dvě firmy. Vycházel jsem jen z toho, co je veřejně dostupné,“ zopakoval.

Andrej Babiš se podle svých slov neobává ani případného soudního sporu, protože prý vycházel pouze z toho, o čem už informovala česká média. Soudní spor by prý mohl některým věcem dokonce pomoci. „Konečně se to vyšetří, jak dostala ta firma licence, povolení. Pro mě oba ty výbuchy jsou podivné. Pro mě je nestandardní, pokud je pravda, že majitel večer před výbuchem jde do skladu. A pokud mám informaci, bylo to poprvé. A druhý den tam šli zaměstnanci… Většinou když chodí majitel nebo manažer, zaměstnance bere s sebou. Ale nechci spekulovat o ničem,“ uvádí místopředseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …